28 Σεπτεμβρίου 2023

Αλάτι: Πώς επηρεάζει την γονιμότηταΤο αλάτι νοστιμεύει το φαγητό μας. Όταν όμως βάλουμε πολυ μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας. Καμιά φορά λαμβάνουμε περισσότερο αλάτι χωρίς να το καταλαβαίνουμε εξαιτίας του νατρίου που έχουν από μόνα τους κάποια τρόφιμα. Όπως λέει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ( FDA) το ανώτατο όριο νατρίου που πρέπει να λαμβάνουμε την ημέρα είναι τα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Αλάτι και γονιμότητα

Το πώς το αλάτι επηρεάζει τη γονιμότητα είναι κάτι που δεν λαμβάνουμε συχνά υπόψη μας. Ωστόσο, δύο μελέτες, μία του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Wyoming, καθώς και μία του 2020 του Πανεπιστημίου Princess Nourah bint Abdulrahman, αποκάλυψαν ότι η διατροφή πλούσια σε αλάτι έχει επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Πιστεύεται ότι το αλάτι προκαλεί κακές αντιδράσεις στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγική λειτουργία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες λόγω της μείωσης διαφόρων ορμονών.

Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι σε υψηλή συγκέντρωση προκάλεσε οξειδωτικό στρες και τραυματισμούς στο σπέρμα, γεγονός που μειώνει την ανδρική γονιμότητα, ενώ στις γυναίκες, προκαλεί μείωση της παραγωγής των ωοθυλακίων, μείωση της ποσότητας του κυτταρικού πολλαπλασιασμού καθώς και των κοκκιωδών κυττάρων.

Σημάδια ότι τρώτε πολύ αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, περιέχει περίπου 40% νάτριο, ένα απαραίτητο για τον οργανισμό θρεπτικό συστατικό.

Όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, τη μεταφορά και την απέκκριση του CO2, τη μεταφορά ηλεκτροχημικού σήματος για τη λειτουργία των νεύρων και τη μυϊκή συστολή.

«Η έλλειψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, ναυτία, κόπωση και ζαλάδα» λέει η Pippa Hill, διατροφολόγος και ιδρύτρια του The Weight Loss Guru.

Αν όμως καταναλώνετε πάνω από 6 γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, μπορεί να βλάψετε την υγεία σας.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού διαταράσσει τη φυσική ισορροπία νατρίου στο σώμα και οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

Αν δεν παρακολουθείτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, δεν μπορείτε μνα γνωρίζετε πόσο αλάτι τρώτε καθημερινά.

Στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι περιλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα αλλαντικά, οι έτοιμες σούπες κλπ.

Με πληροφορίες από το myjoyonline.com

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας