19 Απριλίου 2024
20.4 C
Athens

Τυρί: Πρέπει να τρώτε κάθε μέρα;


Το τυρί… ιδίως στην Μεσόγειο, είναι στην καθημερινή μας διατροφή. Σε φαγητά, σαλάτες… ακόμα και γλυκά. Έχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Β12. Πολλοί βέβαια αμφισβητούν το αν κάνει να τρώμε κάθε μέρα. Τώρα, η επιστήμη απαντά.

Τυρί: Τα οφέλη από την κατανάλωση του

Βοηθά στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού για ασβέστιο

Τα περισσότερα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία των οστών, την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Food Science and Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση τυριού με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να προστατέψει από την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη τύπου 2.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα τυριά η διατροφική αξία των οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και το γάλα που χρησιμοποιείται. Τα σκληρά τυριά είναι που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Κάποια τυριά περιέχουν προβιοτικά, τα «καλά» δηλαδή βακτήρια που διατηρούν το έντερο υγιές και βοηθούν στη συνολική υγεία του οργανισμού. Τέτοια τυριά είναι το cheddar, το τυρί cottage, το gouda κ.α.

Βελτιώνει τη στοματική υγιεινή

Η κατανάλωση τυριού μπορεί επίσης να ενισχύσει τη στοματική σας υγιεινή. Η παρουσία προβιοτικών στο τυρί μπορεί να επηρεάσει θετικά τους τύπους βακτηρίων και ανοσολογικών ενώσεων στο σάλιο. Η κατανάλωση τυριού μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή του σάλιου, μειώνοντας τον κίνδυνο ξηροστομίας, την τάση για τερηδόνα κ.α.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Άρθρο του 2022 στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι τα κορεσμένα λιπαρά καλύπτουν περίπου το 60% των λιπαρών στα περισσότερα τυριά. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν συνδεθεί με την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ωστόσο, αυτό το εύρημα δεν μπορεί να γενικευτεί, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κορεσμένων λιπαρών και δεν οδηγούν όλοι σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Μειονεκτήματα

Αυξημένη κατανάλωση νατρίου

Το νάτριο χρησιμοποιείται για να ελαχιστοποιήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στο τυρί. Επίσης, ενισχύει τη γεύση κάνοντας το τυρί πιο αλμυρό.

Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη νατρίου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ιδιαίτερα την υγεία της καρδιάς. Το Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων συμβουλεύει τον περιορισμό στην κατανάλωση αλατιού μέχρι τα 2.300 mg νατρίου, ιδανικά μέχρι 1.500 mg.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ποια τυριά είναι καλό να τρώτε κάθε μέρα;

Έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Caridovascular Research έδειξε ότι η με μέτρο κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού στα πλαίσια μία ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία. Σε γενικές γραμμές η μοτσαρέλα, το τυρί cheddar και το τυρί cottage θεωρούνται από τα καλύτερα για καθημερινή κατανάλωση

Πηγή: eatingwell.com

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks