29 Μαρτίου 2024
16.1 C
Athens

Πόνος στην πλάτη: Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό


Ο πόνος στην πλάτη είναι συνηθισμένος. Έτσι, δεν δίνουμε ποτέ την προσοχή που πρέπει. Κάποιες φορές δεν είναι απλό αυχενικό ή πιάσιμο. Πότε ο πόνος στην πλάτη είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό;

Οσφυαλγία που ο πόνος φτάνει στα πλευρά ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς

Αν και ο πόνος τόσο στην πλάτη όσο και στην κοιλιά ταυτόχρονα μπορεί να είναι σύμπτωση, θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης. Εάν ο πόνος στην πλάτη “ακτινοβολεί” στο άνω μπροστινό μέρος της κοιλιάς, ή τα πλευρά σας, θα μπορούσε να υποδεικνύει καταστάσεις, όπως παγκρεατίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, ή πέτρες στα νεφρά. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, απαιτείται σωστή διάγνωση.

Πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης που φτάνει στον αυχένα και στα πόδια

Ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη συχνά πάνε χέρι-χέρι και μπορεί να είναι σημάδι κάτι πολύ απλού, όπως η κακή στάση του σώματος. Από την άλλη πλευρά, ο πόνος στην πλάτη που προέρχεται από τον αυχένα μπορεί να είναι σημάδι νευρικής βλάβης. Άλλα σημάδια πίεσης στα νωτιαία νεύρα περιλαμβάνουν αδυναμία, μούδιασμα, ή έντονους πόνους που φτάνουν από την πλάτη στο πόδι.

Πόνος με αίσθημα σαν «καρφίτσες και βελόνες»

Παρόμοια με το παραπάνω σύμπτωμα, εάν ο πόνος στην πλάτη σχετίζεται με οποιοδήποτε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (αυτό το αίσθημα σαν «καρφίτσες και βελόνες»), τότε θα πρέπει να πάτε σε γιατρό, για να βεβαιωθείτε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον νωτιαίο μυελό σας.

Πόνος με απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης

Επειδή οι μύες και τα νεύρα της πλάτης βρίσκονται ακριβώς πίσω από την ουροδόχο κύστη, η ακράτεια και ο πόνος στην πλάτη συχνά συνδέονται. Εάν κάτι δεν πάει καλά με την ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην πλάτη σας. Ομοίως, εάν κάτι δεν πάει καλά με την πλάτη σας, μπορεί να εμφανίσετε ακράτεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μην αγνοηθεί, καθώς η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης θα μπορούσε να υποδηλώνει επείγουσα ιατρική κατάσταση, όπως αιμάτωμα, ή σοβαρή κήλη δίσκου.

Πόνος με πυρετό

Ο πυρετός μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως μια λοίμωξη. Ευτυχώς αυτό είναι σπάνιο και ο πυρετός και ο πόνος στην πλάτη δεν συνδέονται απαραίτητα. Ωστόσο, ο συνεχής πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με έξαρση πυρετού είναι σίγουρα λόγος, για να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πόνος που διαρκεί περισσότερο από δέκα ημέρες

Κατά γενικό κανόνα, μην αγνοείτε ποτέ κανένα είδος πόνου που διαρκεί περισσότερο από δέκα ημέρες, ειδικά εάν επιδεινώνεται. Όσο περισσότερο περιμένετε, για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να υποχωρήσει τελικά.

Πηγή: lifehacker.com

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks