28 Μαρτίου 2024
23.1 C
Athens

Αναψυκτικά: Πώς συνδέονται με τις πέτρες στα νεφρά


Όλοι μας συνοδεύουμε το φαγητό μας με αναψυκτικά. Κάποιοι μάλιστα, πίνουν πολλά ποτήρια καθημερινά. Για όσους πίνουν αρκετά αναψυκτικά  κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλα τα αναψυκτικά εξίσου ικανά να συμβάλλουν στην νεφρολιθίαση. Τα σκούρα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα τεχνητά φρουτοποτά και το γλυκό τσάι (π.χ. iced tea) είναι τα κορυφαία ποτά που συμβάλλουν στη νόσο.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα ποτά περιέχουν υψηλότερες ποσότητες φρουκτόζης ή φωσφορικού οξέος, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στο να εμφανιστούν πέτρες στα νεφρά. Παρέχουν επίσης μηδενική θρεπτική αξία και δεν αποτελούν πρακτική εναλλακτική επιλογή στο νερό.

Γενικά, οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε πόσο ανθυγιεινά είναι τα αναψυκτικά, αλλά εξακολουθούμε να τα καταναλώνουμε σε τακτική βάση. Σήμερα, τα αναψυκτικά είναι μία από τις κύριες αιτίες για σοβαρές παθήσεις όπως:

  • διαβήτης
  • παχυσαρκία
  • καρδιακά νοσήματα
  • ουρική αρθρίτιδα
  • προβλήματα στα οστά

Τι κάνουν τα αναψυκτικά στην ουρολογική σας υγεία

Το ουροποιητικό σύστημα επηρεάζεται ιδιαίτερα. Οι πέτρες στα νεφρά από την κατανάλωση αναψυκτικών είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα αναψυκτικό καθημερινά είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν πέτρες στα νεφρά.

Ο κύριος σκοπός του ουρολογικού συστήματος είναι να αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα. Αυτή η διαδικασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά ενυδατωμένοι είμαστε. Δυστυχώς, όσοι πίνουν αναψυκτικά, γενικά δεν πίνουν αρκετό νερό. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα αναψυκτικά δεν είναι ποτέ μια βιώσιμη εναλλακτική επιλογή για το νερό και δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στην ενυδάτωση του σώματός μας.

  • Στους άνδρες, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικού είναι γνωστό ότι μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
  • Οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά

Πρόκειται για σκληρυμένες εναποθέσεις αλάτων και άλλων μετάλλων που δεν φιλτράρονται σωστά μέσω των νεφρών. Αυτές οι εναποθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα επώδυνες πέτρες που πρέπει να περάσουν από την ουροδόχο κύστη. Περίπου το 11% των ανδρών και το 7% των γυναικών πάσχουν από πέτρες στα νεφρά και τείνουν να τους εμφανίζονται περισσότερες από μία φορές.

Τέσσερις τύποι λίθων μπορούν να διέλθουν από το ουροποιητικό σύστημα, ανάλογα με τον τύπο της ουσίας που σχηματίζεται σε αυτό. Αυτοί είναι:

  1. πέτρες ασβεστίου
  2. πέτρες στρουβίτη
  3. πέτρες ουρικού οξέος και
  4. πέτρες κυστίνης

Ο κάθε ασθενής μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε ορισμένους τύπους ανάλογα με τους υποκείμενους παράγοντες υγείας του.

πέτρες στα νεφρά

Πώς τα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά

Τα αναψυκτικά είναι γεμάτα με ανθυγιεινές χημικές ουσίες, όπως υψηλά επίπεδα επεξεργασμένης λευκής ζάχαρης, φωσφορικού οξέος, καφεΐνης και σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το σώμα σας, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, συγκεκριμένα, μπορεί να μεταβολιστεί σε οξαλικό και να αυξήσει την απέκκριση ουρικού οξέος και ασβεστίου. Αυτός ο συνδυασμός υψηλού επιπέδου οξαλικού, ουρικού οξέος και ασβεστίου ευνοεί τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Το φωσφορικό οξύ είναι ένας άλλος “ένοχος” που βρίσκεται στα περισσότερα αναψυκτικά. Αυτή η χημική ουσία δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στην οδό των νεφρών, επιτρέποντας να σχηματιστούν πιο εύκολα πέτρες.

Επιπλέον, πολλά αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αυτή είναι μια διουρητική ουσία, που οδηγεί σε χρόνια αφυδάτωση, η οποία είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης

Οι πέτρες στα νεφρά έχουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορούν εύκολα να εκληφθούν λανθασμένα ως άλλη πάθηση υγείας. Έχετε στον νου σας τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος στο πλάι, στην πλάτη ή κάτω από τα πλευρά, ο οποίος «έρχεται και φεύγει κατά κύματα» και αυξομειώνεται σε ένταση
  • Πόνος που εξαπλώνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη βουβωνική περιοχή
  • Ξαφνικές αλλαγές στα ούρα (ροζ, κοκκινωπά, θολά, δύσοσμα ούρα)
  • Ούρηση με αυξημένη συχνότητα από το συνηθισμένο
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρων
  • Ναυτία και έμετος
  • Πυρετός και ρίγη

Πηγή: https://www.urologyspecialistsnc.com




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks