15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

8 Τρόποι για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση


Υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, στη ηλικία των 20 και μετά για να προστατεύσετε το δέρμα σας από πρόωρη γήρανση.

Το δέρμα σας γερνάει φυσιολογικά καθώς μεγαλώνετε, αλλά ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής προκαλούν πρόωρη γήρανση. Μπορείτε να την αποτρέψετε στο δέρμα εφαρμόζοντας ενυδατική κρέμα, χρησιμοποιώντας ρετινοειδή προϊόντα και φορώντας αντηλιακό κάθε μέρα. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που σας προστατεύουν, περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση.

Ορισμένες αλλαγές στο δέρμα είναι φυσικό μέρος της γήρανσης. Υπάρχουν, επίσης, παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η φθορά από τον ήλιο, η οποία μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Διαβάστε στη συνέχεια πώς μπορείτε να επιβραδύνετε την εμφάνιση των ρυτίδων στα 30 σας και να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας.

Σημάδια πρόωρης γήρανσης

Είναι φυσιολογικό το δέρμα σας να αλλάζει καθώς μεγαλώνετε. Ίσως παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας γίνεται λίγο πιο ξηρό και λεπτό. Μπορεί να δημιουργηθούν λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα σας. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη -που είναι πρωτεΐνες οι οποίες διατηρούν τη δομή, τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος- αρχίζουν να εξασθενούν. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν αυτές τις αλλαγές νωρίτερα από άλλους.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια πρόωρης γήρανσης αποτελούν:

 • Ακτινική κεράτωση, ή προκαρκινικές ροζ σκληρές κηλίδες που απαιτούν ιατρική φροντίδα
 • Κηλίδες γήρανσης, ή σκούρες κουκίδες που εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο
 • Καφέ σκληρές κηλίδες και κονδυλώματα
 • Αγγειώματα κερασιάς, ή κόκκινες καλοήθεις (μη καρκινικές) δερματικές αναπτύξεις
 • Πιο συχνά σημάδια και αιμορραγία κάτω από το δέρμα
 • Γκρίζα μαλλιά
 • Σκληρό και τραχύ δέρμα
 • Λεπτό, ξηρό και με κνησμό δέρμα
 • Ρυτίδες και χαλάρωση της επιδερμίδας

Τι προκαλεί πρόωρη γήρανση

Το δέρμα σας γερνάει φυσικά λόγω γενετικής και ορμονών. Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και συντελεστές του τρόπου ζωής που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης περιλαμβάνουν:

 • Ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Αλκοόλ
 • Χημικές ουσίες και τοξίνες
 • Ερεθιστικά του δέρματος (δηλαδή προϊόντα που κάνουν το δέρμα σας να καίγεται ή να τσιμπάει)
 • Κάπνισμα
 • Έκθεση στον ήλιο
 • Σολάριουμ

8 Τρόποι για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση

1. Εφαρμόστε κρέμα ματιών

Η ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια σας μπορεί να αρχίσει να λεπταίνει και να αλλάζει, γύρω στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές των 30. Οι κρέμες ματιών βοηθούν στην ελάττωση του σκουρόχρωμου χρώματος, στη μείωση του πρηξίματος και στην αναζωογόνηση αυτής της ευαίσθητης επιδερμίδας. Εφαρμόστε μια κρέμα ματιών, όπως η Lumière Firm Illuminating & Tightening Eye Cream ή η CeraVe Eye Repair Cream, κάθε μέρα.

2. Μειώστε την προστιθέμενη ζάχαρη και το αλκοόλ

Η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης και αλκοόλ στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή του δέρματός σας και να επιδεινώσει προβλήματα υγείας όπως τη ροδόχρου ακμή. Αυτή η πάθηση του δέρματος προκαλεί ερυθρότητα και εξανθήματα.

Δοκιμάστε να περιορίσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης και αλκοόλ. Αντ’ αυτού, επιδιώξτε να αντικαταστήσετε αυτά τα στοιχεία με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιεινά λιπαρά που βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του δέρματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το σολομό, το ρόδι και το πράσινο τσάι. 

3. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά

Το δέρμα χάνει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία με την πάροδο του χρόνου. Αλλάξτε σε ένα ενυδατικό καθαριστικό από μάρκες όπως η Cetaphil ή η CeraVe αντί να χρησιμοποιείτε ένα άγριο αφρίζον σαπούνι. Κρατήστε το νερό χλιαρό όσο πλένετε το πρόσωπό σας. Στεγνώστε απαλά το πρόσωπό σας με μια μαλακή πετσέτα για να αποφύγετε τον υπερβολικό ερεθισμό και την απώλεια των φυσικών ελαίων.

4. Συστηματική άσκηση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του δέρματός σας. Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές που έκαναν καθιστική ζωή να γυμναστούν με ποδήλατο σε έναν μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από τρεις μήνες, τα δείγματα του δέρματός τους έδειξαν ότι οι εσωτερικές και εξωτερικές στιβάδες έδειχναν κατά χρόνια νεότερες σε σχέση με πριν από το πρόγραμμα άσκησης.

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης, ότι τα δείγματα δέρματος από ανθρώπους που ασκούνταν συστηματικά είχαν λιγότερες αλλαγές που σχετίζονταν με την ηλικία, σε σχέση με τα δείγματα από ενήλικες που ασκούνταν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της άσκησης στην υγεία του δέρματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η άσκηση είναι γενικά, ευεργετική για τη συνολική σας υγεία. 

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Να ενυδατώνεστε εσωτερικά και εξωτερικά πίνοντας τακτικά νερό και εφαρμόζοντας ενυδατική κρέμα στο δέρμα σας. Το νερό διατηρεί την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα που κάνουν το δέρμα να λάμπει. Το δέρμα σας μπορεί να εμφανίσει ξηρές κηλίδες αν δεν πίνετε αρκετά υγρά.

Μερικοί άνθρωποι παραβλέπουν σε τεράστιο βαθμό την ενυδάτωση. Κάποια από τα φυσικά έλαια του δέρματός σας αφαιρούνται κάθε φορά που κάνετε ντους. Αναπληρώστε αυτή την υγρασία με μια κρέμα ή λοσιόν που περιέχει κεραμίδια, ή λιπίδια (λίπη) παρόμοια σε δομή με αυτά του δερματικού φραγμού.

πρόωρη γήρανση

6. Δοκιμάστε τοπική απολέπιση

Η φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται καθώς γερνάτε. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που δεν αποκολλώνται από την επιδερμίδα σας κάθονται στην επιφάνειά της και τη θαμπώνουν. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα νεκρά κύτταρα γερνούν την εμφάνισή σας και ενισχύουν τις λεπτές ρυτίδες και τους πόρους.

Χρησιμοποιήστε ένα τοπικό peeling για να απολεπίσετε (αφαιρέσετε) τα νεκρά κύτταρα  από την εξωτερική στιβάδα του δέρματός σας. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε το προϊόν απαλά χρησιμοποιώντας μικρές, κυκλικές κινήσεις και ξεπλύνετε με χλιαρό, και όχι ζεστό, νερό. 

Σημείωση: Μην χρησιμοποιείτε τοπικό peeling εάν έχετε ανοιχτά κοψίματα ή ηλιακά εγκαύματα. Αποφύγετε τα απολεπιστικά αν χρησιμοποιείτε ρετινοειδείς κρέμες ή προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Η ανάμειξη αυτών των προϊόντων μπορεί να επιδεινώσει την ξηροδερμία ή να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής.

7. Χρήση ρετινοειδών

Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α που βοηθούν στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στην εξάλειψη των ρυτίδων. Όπως και η ρετινόλη, τα ρετινοειδή ενισχύουν τον φραγμό του δέρματός σας, περιορίζουν την απώλεια νερού και προστατεύουν από την έλλειψη κολλαγόνου. Τα ρετινοειδή μπορούν να εξομαλύνουν τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, ακόμη και τις σκούρες κηλίδες ηλικίας. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

8. Φοράτε καθημερινά αντηλιακό

Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται όλο το χρόνο, και όχι μόνο το καλοκαίρι. Να φοράτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Το αντηλιακό συμβάλλει στην προστασία σας από τις βλαβερές υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου που προκαλούν φθορές και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Εφαρμόστε το αντηλιακό 15-30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Θυμηθείτε να το επαναλάβετε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Θα πρέπει να το επαναλάβετε πιο συχνά, αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

Πώς να αντιστρέψετε την πρόωρη γήρανση

Η πρόωρη γήρανση, ιδίως λόγω έκθεσης στον ήλιο, είναι πολλές φορές μόνιμη. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να είστε σε θέση να μειώσετε τα σημάδια της, όπως τις κηλίδες γήρανσης, το χαλαρό δέρμα και τις ρυτίδες.

Ορισμένες θεραπείες που ίσως βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

 • Χημικά πίλινγκ: Εξομαλύνουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας
 • Κρυοχειρουργική: Παγώνει τους ιστούς για να βοηθήσει στην εξάλειψη των κηλίδων γήρανσης
 • Συμπληρώματα: Συσφίγγει το χαλαρό δέρμα και τις ρυτίδες
 • Αυξητικοί παράγοντες και πεπτίδια: Εφαρμόζονται τοπικά για τη βελτίωση της εμφάνισης του χαλαρού δέρματος
 • Επιφανειακή αποκατάσταση με λέιζερ: Τα λέιζερ CO2 (διοξειδίου του άνθρακα), μεταξύ άλλων, αφαιρούν τα στρώματα του ζωντανού δέρματος, γεγονός που συσφίγγει και λειαίνει το δέρμα
 • Θεραπεία με φως: Το φως LED χαμηλού επιπέδου βοηθά στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα23
 • Μικροδερμοαπόξεση: Απολέπιση του δέρματος
 • Microneedling: Προκαλεί την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά στην εξασθένιση των ουλών της ακμής
 • Μη επεμβατική ραδιοσυχνότητα: θερμαίνει τον ιστό για να συσφίξει το χαλαρό δέρμα
 • Συνταγογραφούμενα ρετινοειδή: Είναι πιο ισχυρά από τα μη συνταγογραφούμενα, για να συμβάλλουν στη λείανση του δέρματός σας.
 • Ραδιοσυχνότητα microneedling: Συσκευές ραδιοσυχνότητας με κλασματοποιημένες μικροβελόνες (FMRF) βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων
 • Υπέρηχοι: Βελτιώνει το χαλαρωμένο δέρμα με τη χρήση θερμότητας

8 Τρόποι για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγείας

Η γήρανση είναι φυσική και συνήθως δεν σηματοδοτεί μια σοβαρή κατάσταση υγείας. Παρόλα αυτά, η πρόωρη γήρανση μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.

 • Επικοινωνήστε με έναν φορέα ιατρικής περίθαλψης εάν παρατηρήσετε:
 • Μια ελιά που μεταβάλλεται ή μοιάζει διαφορετική από άλλες στο σώμα σας
 • Καφέ ή μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια σας
 • Όγκους σε σχήμα θόλου
 • Δερματικές κηλίδες με που ξεφλουδίζουν
 • Πληγές που δεν επουλώνονται ή υποχωρούν και στη συνέχεια επανέρχονται

Μια γρήγορη ματιά

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να φροντίζετε το δέρμα σας. Θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό, να ασκείστε τακτικά και να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και υγιεινά λιπαρά. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην υποστήριξη του δέρματός σας εσωτερικά.

Δοκιμάστε την ενσωμάτωση προϊόντων όπως η ρετινόλη, κρέμες, αντιηλιακά, ενυδατικές κρέμες και τοπικά peelings για να υποστηρίξετε τη δομή, τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματός σας. Μιλήστε με έναν δερματολόγο αν δεν είστε σίγουροι ποια προϊόντα είναι τα καλύτερα για την επιδερμίδα σας.

Άρθρα Ομορφιάς

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks