23 Απριλίου 2024
21.3 C
Athens

Αλλεργίες και μύθοι


Η αλλεργία είναι μια ασυνήθιστη ή υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλείται από μια συγκεκριμένη ουσία. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν φαγούρα στα μάτια, συριγμό και φτέρνισμα. Για πολλούς ανθρώπους, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι άβολες και δυσάρεστες. Για κάποιους άλλους, μπορεί να είναι ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν μία αλλεργική πάθηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αυξανόμενος επιπολασμός των περιβαλλοντικών αλλεργιών οφείλεται στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών και στην αύξηση της ανθοφορίας της γύρης. Λαμβάνοντας υπόψη τον επιπολασμό τους, η κατανόηση και η απόρριψη των μύθων που σχετίζονται με τις αλλεργίες είναι πιο σημαντική από ποτέ.

  1. Οι αλλεργίες αναπτύσσονται μόνο στα παιδιά

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι μετά την ενηλικίωση δεν αναπτύσσονται αλλεργίες. Αυτό είναι αναληθές. Μια μελέτη, εξέτασε τον επιπολασμό των τροφικών αλλεργιών σε 40.443 ενήλικες στις ΗΠΑ. Την εποχή της έρευνας, το 10,8% των συμμετεχόντων είχε τροφική αλλεργία. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι περίπου στα μισά από αυτά τα άτομα, τουλάχιστον μία από τις τροφικές αλλεργίες αναπτύχθηκε κατά την ενηλικίωση.

2. Δεν υπάρχουν θεραπείες για τις αλλεργίες

Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα, είτε πρόκειται για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είτε για ένα είδος ζώου. Πράγματι, δεν υπάρχουν θεραπείες για τις αλλεργίες καθεαυτές, υπάρχουν όμως θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, τα αποσυμφορητικά μπορούν να ανακουφίσουν τα ρινικά συμπτώματα των αλλεργιών, ενώ τα αντιισταμινικά και τα ρινικά στεροειδή σπρέι είναι αποτελεσματικά με το φτέρνισμα, τη φαγούρα και τα λοιπά συμπτώματα.

Επιπλέον, η ανοσοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργιών. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων της ουσίας ή του αλλεργιογόνου στο οποίο το άτομο είναι αλλεργικό. Οι σταδιακές αυξήσεις του αλλεργιογόνου προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνει λιγότερο ευαίσθητο στην ουσία, πιθανώς προκαλώντας την παραγωγή ενός ανασταλτικού αντισώματος, το οποίο μειώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας όταν η ουσία εμφανιστεί στο μέλλον.

3. Οι τροφικές αλλεργίες και οι τροφικές δυσανεξίες είναι το ίδιο

Οι τροφικές αλλεργίες και οι τροφικές δυσανεξίες είναι διαφορετικές. Όταν κάποιος εμφανίζει μια τροφική αλλεργία, αυτή οφείλεται στο ανοσοποιητικό του σύστημα, που συνήθως σχετίζεται με τη δράση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). Κατά τη διάρκεια μιας ανοσοαπόκρισης με τη μεσολάβηση IgE, η IgE συνδέεται με υποδοχείς σε συγκεκριμένα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μαστοκυττάρων και των βασεόφιλων. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια παράγουν ισταμίνη και άλλες ενώσεις, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εμφανίζονται πολύ γρήγορα.

Από την άλλη πλευρά, οι δυσανεξίες δεν αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα συμπτώματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να εμφανιστούν. Επιπλέον, οι δυσανεξίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, ενώ οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις.

4. Οι αλλεργίες συνοδεύουν έναν άνθρωπο για όλη του τη ζωή

Αν και ορισμένες αλλεργίες παραμένουν για όλη τη ζωή του ατόμου, κάποιες άλλες μπορεί απλώς να εξαφανιστούν με την ηλικία. Το αν μια αλλεργία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται από το αλλεργιογόνο. Αν και τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τις αλλεργίες στο γάλα, το αυγό, τη σόγια και το σιτάρι, οι αλλεργίες στα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι συχνά δια βίου.

5. Το κρυολόγημα και οι αλλεργίες είναι το ίδιο

Αν και το κρυολόγημα και οι αλλεργίες μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της βουλωμένης μύτης και της καταρροής, είναι διαφορετικά. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος προκαλούνται από ανοσολογική απόκριση στους ιούς, ενώ οι αλλεργίες είναι μια ανοσολογική απάντηση σε ένα αλλεργιογόνο. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι τα κρυολογήματα τείνουν να διαρκούν περίπου 1-2 εβδομάδες, ενώ οι αλλεργίες μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να διαρκέσουν μια ζωή.

6. Οι αλλεργίες δεν είναι σοβαρές

Ευτυχώς, για πολλούς ανθρώπους, οι αλλεργίες είναι άβολες, αλλά όχι επικίνδυνες. Ωστόσο, για ορισμένα άτομα, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος, μια μεγάλη ποσότητα ισταμίνης απελευθερώνεται στο σώμα, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, πόνο και κράμπες στο στομάχι, διάρροια, άγχος, πρήξιμο των ποδιών, των χεριών, των χειλιών, των ματιών και μερικές φορές των γεννητικών οργάνων και απώλεια των αισθήσεων.

Ακόμη και οι αλλεργίες που μπορεί να θεωρηθούν σχετικά ασήμαντες, όπως οι εποχιακές αλλεργίες, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Ο αλλεργικός πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ύπνου και, ως εκ τούτου, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εστίαση στην εργασία, αυξάνοντας τον κίνδυνο απουσιών ή ατυχημάτων στο χώρο εργασίας.

Μια μελέτη του 2012, διερεύνησε την επίδραση του αλλεργικού πυρετού στην «ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία» 616 συμμετεχόντων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αλλεργικός πυρετός «μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας σε μεγαλύτερο βαθμό» από την υπέρταση και τον διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη από το 2009 διερεύνησε τις ευρύτερες επιπτώσεις της εποχικής αλλεργίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο αλλεργικός πυρετός «έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική λειτουργία και μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου και κόπωση».

Επιμέλεια κειμένου : Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks