28 Μαρτίου 2024
18.2 C
Athens

Προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ η καλή χοληστερίνη (HDL);


Αμερικανική μελέτη, η πρώτη του είδους της,  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association” συμπεραίνει μία σύνδεση  ανάμεσα στην «καλή» HDL-χοληστερόλη και στη μείωση του κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Χουσέιν Γιασίν, μέτρησαν τα σωματίδια της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και βρήκαν πως όταν τα επίπεδα τους είναι αυξημένα, είναι καλύτερη η υγεία του εγκεφάλου και μικρότερος ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ.

egkefalos

Η μελέτη περιέλαβε 180 άτομα μέσης ηλικίας 77 ετών, από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ άσχετα από την ηλικία τους, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο τους και από το αν είχαν γενετική προδιάθεση (γονίδιο ΑΡΟΕ4) υψηλού κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη πιο αισθητή σε όσους δεν είχαν καμία γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα σωματίδια της «καλής» χοληστερόλης μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά το «κλειδί» για νέες θεραπείες που θα χορηγούνται έγκαιρα, προτού αρχίσει η διαδικασία της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, πριν την εκδήλωση της γνωστικής εξασθένησης, αυτά τα μικρά σωματίδια της HDL “λιπαίνουν” το σύστημα και το κρατούν υγιές. Πρέπει να κατανοήσουμε καλά τους μηχανισμούς που προάγουν την παραγωγή αυτών των σωματιδίων, ώστε να αναπτύξουμε φάρμακα που θα αυξάνουν τα μικρά σωματίδια της HDL στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Γιασίν.

Τα σωματίδια της HDL βοηθούν να σχηματιστεί το περίβλημα που μονώνει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν γρήγορα μεταξύ τους. Παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των νευρώνων, ενώ φαίνεται να συμβάλουν στο να αποτραπεί η φλεγμονή στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση.




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks