23 Απριλίου 2024
21.3 C
Athens

Πολυφαινόλες: το κλειδί για την υγεία του εντέρου


Η υγεία του εντέρου είναι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα στο πεδίο της ευεξίας και όχι άδικα, καθώς η κατάσταση του εντέρου μας επηρεάζει πολλά κρίσιμα συστήματα ενός οργανισμού. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου, επίσης γνωστό ως εντερική διαπερατότητα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένη ιατρική πάθηση, ο όρος αναφέρεται στην αύξηση της διαπερατότητας της εντερικής μεμβράνης, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος βακτηριακές τοξίνες και άπεμπτα σωματίδια τροφών. Μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, καταλήγει πως οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη βελτίωση της εντερικής διαπερατότητας.

Μελετώντας τον συσχετισμό πολυφαινόλες-έντερο. 

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 60 ετών και άνω και υπέφεραν όλοι από το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου. Για οκτώ εβδομάδες, η ομάδα θεραπείας ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες. Συγκεκριμένα, η διατροφή τους περιελάμβανε έως και τρεις μερίδες την ημέρα από τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως τα μήλα, το κακάο, η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, τα cranberries, τα πορτοκάλια και ο χυμός ρόδι. Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να παρατηρήσει πώς αυτά τα τρόφιμα θα επηρέαζαν την εντερική διαπερατότητα και το εντερικό μικροβίωμα. Κατά τη διεξαγωγή της, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες φυσικές εξετάσεις, ενώ συλλέχθηκαν για ανάλυση δείγματα αίματος και κοπράνων.

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες δύναται να συμβάλει στη βελτίωση της εντερικής διαπερατότητας στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το κακάο και το πράσινο τσάι συσχετίστηκαν θετικά με το βουτυρικό οξύ, το οποίο παράγει βακτήρια ωφέλιμα για το έντερο. Από την άλλη πλευρά, το κακάο και το πράσινο τσάι συσχετίστηκαν αρνητικά με τη ζονουλίνη, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την εντερική διαπερατότητα. Όπως σημειώνει, η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Cristina Andrés-Lacueva, «η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφίμων, όπως εκείνα που περιγράφονται παραπάνω, προσφέρουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες ικανές να αντισταθμίσουν την αύξηση της διαπερατότητας του εντέρου, που οφείλεται στη γήρανση». 

Το συμπέρασμα

Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι η διατροφή σας. Και στην περίπτωση του Συνδρόμου Διαρρέοντος Εντέρου, οι πολυφαινόλες αποδείχθηκαν μια καλή στρατηγική για τη βελτίωση της εντερικής διαπερατότητας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το εν λόγω Σύνδρομο σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, αλλά όπως υπογραμμίζει η Δρ Andrés-Lacueva, η τήρηση συγκεκριμένης διατροφής για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του εντέρου όσο μεγαλώνουμε.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks