19 Απριλίου 2024
17.4 C
Athens

Πως να βοηθήσετε τον εαυτό σας κατά την εγκυμοσύνη


Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος για μια γυναίκα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι μια από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά στην πραγματικότητα έχει τις πρακτικές δυσκολίες της. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί τρόποι για να κάνετε την εγκυμοσύνη σας πιο ομαλή! Παρακάτω, θα συζητήσουμε τρόπους, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας ως έγκυος και θα μοιραστούμε μερικές συμβουλές, που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

  1. Πάρτε τις καθημερινές σας βιταμίνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε στην εγκυμοσύνη, είναι να λαμβάνετε καθημερινά τις βιταμίνες σας. Η εγκυμοσύνη μπορεί να εξαντλήσει το σώμα από βιταμίνες και μέταλλα, επομένως είναι σημαντικό να τα αντικαταστήσετε με συμπληρώματα ή υγιεινές τροφές. Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλές επιλογές βιταμινών για την προγεννητική περίοδο, αλλά είναι καλό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας! Υπάρχουν επίσης αρκετοί άλλοι τρόποι, να ενισχύσετε τον οργανισμό σας, όπως προσθέτοντας περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σας, καταναλώνοντας περισσότερες μπανάνες, που προλαμβάνουν τις κράμπες και σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα οποία περιέχουν σίδηρο. 

2.Μην καταπονείτε υπερβολικά τον οργανισμό σας

Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να ξέρετε πότε φτάνετε στα όριά σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ακόμα πιο εύκολο να καταπονήσετε τον οργανισμό σας υπερβολικά. Για αυτό φροντίστε να αποφεύγετε την πολλή ορθοστασία, να κοιμάστε αρκετά, να φροντίζετε τον εαυτό σας και να παίρνετε χρόνο για να ξεκουραστείτε. Σαφώς, η φροντίδα του εαυτού σας αφορά καις την ψυχική σας υγεία. Ναι, η εγκυμοσύνη –ειδικά την πρώτη φορά- είναι ένα emotional roller coaster. Για αυτό φροντίστε να επικοινωνείτε τα συναισθήματα, τις ανησυχίες, τους φόβους και τα άγχη, που συνοδεύουν αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο της ζωής σας, είτε με το σύντροφό σας, είτε με τη μητέρα, τις φίλες ή τον γιατρό σας.

3. Προσπαθήστε να κάνετε λίγες διατάσεις

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τον εαυτό σας άνετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να κάνετε μερικές ελαφριές διατάσεις. Η διάταση των μυών στα πόδια, το στομάχι και την πλάτη σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή ροή αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται σε όλα τα μέρη του σώματός σας! Οι διατάσεις βοηθούν, επίσης, με τις κράμπες, τους πόνους και το πρήξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν τις συσπάσεις, εάν έχετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε για μερικές εβδομάδες, για να δείτε πόσο σας ωφελεί προσωπικά. 

4. Αναζητήστε ψυχολογική υποστήριξη

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας να το επικοινωνήσετε αμέσως. Θα δείτε ότι ο γιατρός σας μπορεί πραγματικά να σας καθησυχάσει, εξηγώντας σας ακριβώς τι συμβαίνει. Αντίστοιχα, όταν νιώθετε εξαντλημένη ή πεσμένη ψυχολογικά –που είναι απόλυτα φυσιολογικό- είναι σημαντικό να μην το περνάτε μόνη σας. Έχετε ένα σύστημα υποστήριξης γύρω σας, τους γονείς, της φίλες σας, το σύντροφό σας, με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας. Αν το δοκιμάσετε, θα νιώσετε αμέσως απόλυτη ανακούφιση.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να διαχειριστείτε τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και επικοινωνόντας τις ανάγκες σας, θα διευκολύνετε πολύ τον εαυτό σας κατά την εγκυμοσύνη!

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks