28 Μαρτίου 2024
20.8 C
Athens

Σας συμβαίνει να ξυπνατε με μπούκωμα ενώ δεν είστε άρρωστοι;


Η βουλωμένη μύτη είναι τρομερά ενοχλητική, ιδιαίτερα το πρωί, όταν η βλέννα και η συμφόρηση μειώνουν την ενέργειά σας. Συχνά το πρόβλημα οφείλεται σε κάτι απλό, όπως ένα κρυολόγημα ή μια άλλη ιογενής λοίμωξη, που συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, που προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή στους ρινικούς ιστούς σας, με αποτέλεσμα μια βουλωμένη μύτη το πρωί.

Ακολουθούν 7 πιθανές αιτίες της πρωινής συμφόρησης, που δεν έχουν καμία σχέση με το κρυολόγημα και ορισμένες λύσεις, ώστε να αναπνεύσετε λίγο πιο εύκολα.

  1. Έχετε λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας

Υποφέρετε από πρωινή συμφόρηση μαζί με πόνο ή ευαισθησία στο πρόσωπο, πυκνή πράσινη ή κίτρινη βλέννα και κακή αναπνοή; Τότε πιθανώς έχετε λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας. Αυτές οι λοιμώξεις, οι οποίες συχνά αναπτύσσονται από κοινό κρυολόγημα ή αλλεργίες, συμβαίνουν όταν βακτήρια, ιοί ή μύκητες ερεθίζουν τα ιγμόρεια, προκαλώντας πρήξιμο και συμφόρηση.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Οι περισσότερες λοιμώξεις θα εξαφανιστούν από μόνες τους μέσα σε επτά έως 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με φυσικές θεραπείες, όπως ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, ο οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση τυχόν ερεθιστικών παραγόντων μέσα στη μύτη ή στα ιγμόρεια, αποτρέποντας τη συσσώρευση, που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα μετά από μία ή δύο εβδομάδες, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

2. Αλλεργίες ή περιβαλλοντικοί ερεθιστικοί παράγοντες

Η πρωινή συμφόρηση μπορεί να οφείλεται, επίσης, στην εποχική αλλεργία ή σε  περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες, που βρίσκονται μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας. Συνήθως, αυτοί είναι τα ακάρεα σκόνης, οι τρίχες κατοικίδιων ζώων, οι κατσαρίδες, η μούχλα, ο καπνός του τσιγάρου, οι έντονες οσμές (άρωμα ή αποσμητικά χώρου), τα προϊόντα καθαρισμού και η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η αιθαλομίχλη.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Εάν γνωρίζετε ότι το πρόβλημα είναι τα εποχιακά αλλεργιογόνα, υιοθετήστε μια στρατηγική για τη διαχείριση των αλλεργιών σας. Αν υποψιάζεστε ότι ευθύνεται ένας περιβαλλοντικός ερεθιστικός παράγοντας, όπως η σκόνη, η βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα συμφόρησης. Για παράδειγμα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στη σκόνη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων καλύπτοντας τα κλινοσκεπάσματα με καλύμματα ή κρατώντας τα κατοικίδια ζώα έξω από την κρεβατοκάμαρα.

3. Ξηρός αέρας εσωτερικού χώρου

Ο αέρας με λίγη υγρασία συχνά προκαλεί το σώμα μας να αυξήσει την παραγωγή βλέννας, για να αντισταθμίσει τον ξηρό αέρα, που εισέρχεται στους πνεύμονές μας. Αυτή η βλέννα μπορεί να οδηγήσει σε πρωινή συμφόρηση.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η λειτουργία ενός αφυγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας θα κάνει τη διαφορά. Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας, προκειμένου να διατηρήσετε τη ρινική επένδυση ενυδατωμένη και να αποτρέψετε τη συμφόρηση, που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή βλέννας, είναι 40-50%.

4. Καπνίζετε

Ο καπνός συγκαταλέγεται στους περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και να μειώσει την ικανότητα της μύτης να καθαρίζει τη βλέννα. 

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Η διακοπή του καπνίσματος θα λύσει το πρόβλημα και το πιο σημαντικό, θα μειώσει τον κίνδυνο και για άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονική νόσο.

5. Είναι παλινδρόμηση οξέος

Ενώ ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, υποτίθεται ότι τα οξέα του στομάχου, όταν υπάρχουν στο λαιμό, προκαλούν αυξημένη φλεγμονή της μύτης και του λαιμού. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως ρινική συμφόρηση ή ξηρός βήχας. Και επειδή η παλινδρόμηση και συμπτώματα, όπως η καούρα, τείνουν να επιδεινώνονται τη νύχτα, είναι αναμενόμενο να ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη. 

Τρόπος αντιμετώπισης: Η αποφυγή τροφών, που προκαλούν παλινδρόμηση, το να μην τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο και να κοιμάστε με ελαφρώς ανασηκωμένο κεφάλι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της καούρας και στην ανακούφιση των σχετικών συμπτωμάτων. Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές, επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει τη λήψη φαρμάκων, όπως αντιόξινα.

6. Έχετε στραβό διάφραγμα

Μερικές φορές η συμφόρηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός δομικού ζητήματος. Το πιο συνηθισμένο ανατομικό πρόβλημα είναι το αποκλίνον διάφραγμα, δηλαδή όταν ο χόνδρος, που χωρίζει τα δύο ρουθούνια σπρώχνεται προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα συχνούς πονοκεφάλους ή πόνο στο πρόσωπο, θορυβώδη αναπνοή, ρινορραγίες ή ροχαλητό.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Εάν νομίζετε ότι έχετε στραβό διάφραγμα, ενημερώστε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας παραπέμψει σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Αν και είναι ασυνήθιστη αιτία χρόνιας ρινικής συμφόρησης, θα πρέπει να αποκλείεται, όταν η συμφόρηση είναι επίμονη ή σχετίζεται με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα.

7. Χρησιμοποιείτε ρινικά αποσυμφορητικά πολύ συχνά

Ορισμένα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι, μπορούν να σας ανακουφίσουν γρήγορα. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται για περισσότερες από μερικές ημέρες στη σειρά, μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν ρινική φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε συμφόρηση.

Τρόπος αντιμετώπισης: Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τακτικά ένα αποσυμφορητικό, λόγω αλλεργίας για παράδειγμα, επιλέξτε ένα ρινικό σπρέι κορτικοστεροειδών. Δεν θα προκαλέσει συμφόρηση και στην πραγματικότητα γίνεται πιο ισχυρό, όταν χρησιμοποιείται καθημερινά. Καθώς τα κορτικοστεροειδή δύναται να προκαλέσουν ρινική ξηρότητα, πριν την χρήση τους συνίσταται η χρήση φυσιολογικού ορού, για να διατηρηθούν υγρές οι ρινικές κοιλότητες.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks