24 Απριλίου 2024
23.4 C
Athens

Μεγεθυμένος προστάτης και μέθοδοι θεραπείας


Θυμάσαι αμυδρά τον πατέρα σου να παραπονιέται για τον προστάτη του;  Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, σωστά; Πολλοί άνδρες, κυρίως σε μεγάλη ηλικία, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διόγκωση του προστάτη αδένα, τα οποία προκαλούν δυσκολίες κατά την ούρηση. Δεν είναι ένα διασκεδαστικό θέμα, αλλά αν έχετε να κάνετε με μεγεθυμένο προστάτη, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, έχετε πολύ καλή παρέα, καθώς οι μισοί άνδρες στα 50 τους και το 90% των ανδρών στα 80 τους έχουν μεγεθυμένο προστάτη. Η πάθηση, γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), είναι τρομερά κοινή. Μάλιστα, οι επιλογές θεραπείας έχουν βελτιωθεί δραματικά από τότε, που το αντιμετώπισε ο πατέρας σας. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για το θέμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μεγεθυμένου προστάτη ή ΚΥΠ;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Η δουλειά του είναι να δημιουργεί υγρό εκσπερμάτισης. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, ο προστάτης τους συχνά μεγαλώνει και συμπιέζει την ουρήθρα. Όταν συμβαίνει αυτό, τα ούρα δεν ρέουν ελεύθερα από την ουροδόχο κύστη, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύρια συμπτώματα της ΚΥΠ είναι η συχνουρία, η νυκτουρία, η διακεκομμένη ούρηση και μερικές φορές ο πόνος κατά την ούρηση. 

Για να είμαστε σαφείς, δεν μιλάμε για καρκίνο. Ένας διογκωμένος προστάτης δεν είναι πάντα επικίνδυνος εάν είναι ασυμπτωματικός. Μπορείτε να έχετε διογκωμένο προστάτη χωρίς να επηρεάζει τη ζωή σας. Ωστόσο, εάν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα, είναι απίθανο να υποχωρήσουν από μόνα τους. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ΚΥΠ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη και να χρειαστεί πολύ πιο εκτεταμένη θεραπεία.

Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η ΚΥΠ

Εάν ο γενικός ιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε διευρυμένο προστάτη, θα σας στείλει σε έναν ουρολόγο για διάγνωση και θεραπεία. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια ψηφιακή εξέταση του ορθού, μια ανάλυση ούρων και μια εξέταση αίματος. Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε μια δοκιμή ροής και όγκου ούρων, για να δείτε εάν η ουροδόχος κύστη σας αδειάζει και να παρακολουθήσετε την ούρηση σας κατά τη διάρκεια μερικών ημερών.

Ορισμένες συνταγές χαλαρώνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης και του προστάτη για να βοηθήσουν στη ροή των ούρων, ενώ άλλες μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση του μεγέθους του προστάτη. Μερικές φορές συνταγογραφούνται μαζί. Γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό μόλις υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σε αυτό το σημείο, η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά μια καλή επιλογή. Ευτυχώς, έχουν περάσει οι μέρες που η διαδικασία σήμαινε μερικές νύχτες στο νοσοκομείο και αίμα στα ούρα. Η νεότερη τεχνολογία λέιζερ, όπως το MOSES, καθιστά τη μείωση του προστατικού ιστού ταχύτερη και λιγότερο επεμβατική. Αυτό σημαίνει λιγότερη αιμορραγία και συχνά δεν χρειάζεται καθετήρα. Επιπλέον, μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας την ίδια μέρα.

Αν είναι τόσο εύκολο, γιατί οι άντρες το αποφεύγουν;

Γιατί δεν είναι εύκολο να πάτε στον ουρολόγο. Δεν είναι διασκεδαστικό να μιλάς για ούρηση, πόσο μάλλον να εξετάζεις το ενδεχόμενο χειρουργικής. Δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι η σύζυγος ή η σύντροφος είναι αυτή, που πιέζει για έλεγχο του προστάτη. Αλλά γνωρίζοντας ότι η ΚΥΠ είναι απίστευτα συχνή και ότι η θεραπεία είναι τόσο γρήγορη και μη επεμβατική μπορεί να σας ενθαρρύνει.

Το άλλο μεγάλο εμπόδιο είναι ο φόβος του καρκίνου του προστάτη. Εδώ θα ακούσετε μερικά εκπληκτικά νέα. «Σπάνια ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί συμπτώματα του ουροποιητικού», εξηγεί ο Δρ. Johannes, ουρολόγος. Ο προστάτης έχει ένα εσωτερικό, σαρκώδες τμήμα, που ονομάζεται μεταβατική ζώνη, και μια εξωτερική περιοχή, που ονομάζεται περιφερική ζώνη. Οι περισσότερες ΚΥΠ εμφανίζονται στη μεταβατική ζώνη, ενώ οι περισσότεροι καρκίνοι είναι στην περιφερική ζώνη.

Φυσικά, για τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με τον προστάτη, ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει αιματολογικές εξετάσεις για δείκτες καρκίνου του προστάτη. Εάν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του μεγέθους του προστάτη, ο χειρουργός σας μπορεί να στείλει δείγματα ιστού για ανάλυση. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι πολύ ιάσιμος και βραδέως αναπτυσσόμενος, επομένως είναι καλύτερο να μην αφήνετε κανέναν φόβο να σας εμποδίσει από την –ζωτικής σημασίας- έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, που δεν είναι άλλο από την ΚΥΠ, είναι σημαντικό να τις επιλογές σας για την αντιμετώπιση μιας τόσο κοινής πάθησης. Άλλωστε, η τελευταία τεχνολογία στην θεραπεία του διογκωμένου προστάτη διευκολύνει τη διαδικασία της θεραπείας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks