20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Η σχέση των φυτικών ινών με την ποιότητα του ύπνου


Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει κάποιον που πάσχει από αϋπνίες να κοιμηθεί καλύτερα. Για παράδειγμα ξέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε να πίνουμε το βράδυ καφέ και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα.

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν ότι η διατροφή με περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά συνεισφέρει σε ένα πιο ποιοτικό ύπνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 13 άνδρες και 13 γυναίκες κανονικού βάρους και ηλικίας 35-45 ετών. Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν πέντε νύχτες στο εργαστήριο και η διάρκεια του ύπνου ήταν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 35 λεπτά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία τους για τον ύπνο των εθελοντών από την τρίτη βραδιά, αφού είχε προηγηθεί ελεγχόμενη σίτιση και τη πέμπτη βραδιά, μια ημέρα πρόσληψης τροφής κατά βούληση.

Η μελέτη απέδειξε πως όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φυτικών ινών  τόσο περισσότερος και ποιοτικότερος ήταν ο ύπνος των εθελοντών. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά συντόμευαν τον βαθύ ύπνο ενώ η ζάχαρη προκαλούσε περισσότερες αφυπνίσεις.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες έπεφταν γρηγορότερα για ύπνο μετά από τα προκαθορισμένα γεύματα που τους είχαν ετοιμάσει και περιείχαν λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες. Χρειάζονταν κατά μέσο όρο μόλις 17 λεπτά για να κοιμηθούν.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks