23 Απριλίου 2024
18.6 C
Athens

Όλο όσα πρέπει να ξέρεις για το σεξ μετά τον τοκετό


Υπάρχουν πολλά πράγματα, που πρέπει να λάβετε υπόψη για το σεξ μετά τον τοκετό, από το πόσο σύντομα μπορείτε να το κάνετε μέχρι τις σωματικές και ορμονικές αλλαγές, που πρέπει να αναμένετε. Έτσι, συγκεντρώσαμε συμβουλές ειδικών σχετικά με το σεξ τις εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορείτε να κάνετε σεξ;

Γενικά συνιστάται στις γυναίκες να περιμένουν έξι εβδομάδες, για να κάνουν σεξ, μετά τον τοκετό, εξηγεί η γυναικολόγος λειτουργικής ιατρικής Δρ. Wendie Trubow, MBA. «Ο ιστός –είτε στον κόλπο, είτε ο ιστός καισαρικής τομής- μπορεί να χρειαστεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες, για να επουλωθεί πλήρως. Επομένως, είναι καλύτερο να περιμένετε έξι ολόκληρες εβδομάδες». Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε ξανά τον γιατρό σας, όταν πρόκειται για μεμονωμένες ανάγκες και το δικό σας χρονοδιάγραμμα. Και όπως προσθέτει η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια De-Andrea Blaylock-Johnson, LCSW, CST, είναι απαραίτητο να ακούτε το σώμα σας. «Εξαρτάται πραγματικά από το άτομο, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από έξι εβδομάδες, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό».

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

  1. Ξεκινήστε αργά.

Ίσως αναρωτιέστε αν το σεξ μετά τον τοκετό είναι επώδυνο. Μπορεί να είναι, σύμφωνα με την Δρ. Trubow, γι’ αυτό είναι καλό να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο, να θεραπευτεί, καθώς και να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του σεξ. «Ο κόλπος είναι ευαίσθητος μετά το φυσιολογικό τοκετό, επομένως είναι σημαντικό να μην βιαστείτε», λέει, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην ξεκινήσετε αμέσως με την κολπική επαφή. Αντιθέτως, μπορείτε να ξεκινήσετε με προκαταρκτικά.

  1. Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη διέγερση.

«Επειδή ο θηλασμός συχνά καταστέλλει την ωορρηξία, οι γυναίκες αισθάνονται ότι η λίμπιντο τους είναι χαμηλότερη», εξηγεί η Δρ. Trubow. «Είναι ακόμα δυνατό να διεγερθείτε και να έχετε οργασμό, απλώς μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος». Η απόκτηση ενός νέου μωρού είναι προφανώς μια εξουθενωτική αλλαγή, προσθέτει, η οποία επηρεάζει τη λίμπιντο. «Οι γυναίκες συχνά χρειάζονται περισσότερο ζέσταμα αμέσως μετά τον τοκετό, καθώς η προσοχή τους είναι συχνά στο νεογέννητο». Αφιερώστε τον χρόνο, που χρειάζεστε, για να διεγερθείτε σεξουαλικά και γίνετε δημιουργικοί με τους συντρόφους σας, ώστε να αυξήσετε τη σεξουαλική επιθυμία.

  1. Ίσως θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στα προκαταρκτικά

Η Δρ. Trubow συνιστά να δίνετε προτεραιότητα σε σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός από τη σεξουαλική επαφή, δηλαδή στα προκαταρκτικά. Τονίζει, ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά, για να επιμηκυνθεί πλήρως ο κόλπος μιας γυναίκας μέσω της διέγερσης, οπότε αν η κολπική επαφή είναι κάτι που θέλετε να κάνετε, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε πρώτα με προκαταρκτικά. «Και αυτό κάνει τη συνουσία πιο ευχάριστη και λιγότερο άβολη», εξηγεί.

  1. Μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά τον τοκετό.

Ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά τον τοκετό, λέει η Δρ. Trubow. Ο θηλασμός συχνά αναστέλλει την ωορρηξία. Έχετε ωορρηξία πριν από την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό. «Επομένως, αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και πιστεύετε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, εφόσον δεν έχετε ακόμη περίοδο, στη πραγματικότητα θα μπορούσατε να μείνετε έγκυος, εάν έχετε ωορρηξία. Σε αυτή τη περίπτωση, δεν θα το καταλαβαίνατε για κάποιο διάστημα». Λέει, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προστασία, για να αποτρέψετε μια άμεση εγκυμοσύνη, σε περίπτωση, που μια γυναίκα εμφανίσει γρήγορα ωορρηξία μετά τον τοκετό.

  1. Μπορεί να έχετε υψηλότερη λίμπιντο κατά την ωορρηξία.

Ενώ η σεξουαλική επιθυμία δύναται να είναι χαμηλότερη μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υψηλότερη λίμπιντο, όταν αρχίσουν να έχουν ξανά ωορρηξία, σύμφωνα με τη Δρ. Trubow. Μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση στη λίμπιντο σας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αυτή είναι μια καλή στιγμή, για να δώσετε προτεραιότητα στο σεξ.

  1. Το σώμα σας περνάει πολλές αλλαγές.

Είναι σημαντικό να είστε επιεικής με τον εαυτό σας και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το σεξ μετά τον τοκετό, υπογραμμίζει η Blaylock-Johnson. «Το σώμα σας μπορεί να μην κάνει ακριβώς τα πράγματα που έκανε πριν τον τοκετό, αλλά μπορείτε ακόμα να έχετε ευχάριστες σεξουαλικές εμπειρίες». Προσθέτει ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη λίμπιντο σας, αλλά και τη φυσική λίπανση και πολλά άλλα. Εάν δεν είχατε κανένα σχετικό πρόβλημα με αυτό πριν από τον τοκετό, μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιες προκλήσεις τώρα, και αυτό είναι φυσιολογικό».

Συμβουλές για τη ενίσχυση της σεξουαλικής εμπειρίας:

  1. Θηλάστε πρώτα.

Σύμφωνα με τη Δρ. Trubow, εάν μια γυναίκα θηλάζει, «συχνά είναι χρήσιμο να θηλάζει και στη συνέχεια να αδειάζει τα στήθη με την αντλία, για να αποφευχθεί η απώλεια γάλακτος κατά τη διέγερση της θηλής».

  1. Πάρτε το χρόνο σας.

Η Δρ. Trubow συνιστά να πάρετε το χρόνο σας, τόσο από την άποψη του χρονικού διαστήματος, που θα περιμένετε μετά τον τοκετό, όσο και από την άποψη του χρόνου κατά τη διάρκεια του σεξ. Εάν θέλετε να περιμένετε περισσότερες από έξι εβδομάδες για να κάνετε σεξ, αυτό είναι απολύτως εντάξει, σημειώνει. Και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, «αν υπάρχει κολπική διείσδυση, κάντε αργές κινήσεις στην αρχή».

  1. Μην ξεκινάτε κατευθείαν με το σεξ.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σεξ για να απολαύσετε, μόνο ένα από τα οποία είναι η κολπική διείσδυση, σημειώνει η Blaylock-Johnson. Ακόμα κι αν αυτή είναι μια σεξουαλική πράξη που σίγουρα θέλετε να κάνετε, η Δρ. Trubow λέει ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με προκαταρκτικά. Όχι μόνο η διέγερση της κλειτορίδας είναι πιο πιθανό να κάνει μια γυναίκα να φτάσει σε οργασμό, αλλά θα βοηθήσει, επίσης, την επιμήκυνση του κόλπου, ώστε η διείσδυση να είναι πιο εύκολη. Και πάλι επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 30 λεπτά διέγερσης και προκαταρκτικών, για να επιμηκυνθεί πλήρως ο κόλπος.

  1. Επιλέξτε στάσεις, που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα.

Μετά την περίοδο θεραπείας του ιστού, η Δρ. Trubow λέει ότι οι περισσότερες στάσεις, δεν θα πρέπει να σας δημιουργούν πρόβλημα, όπως πόνο. Τούτου λεχθέντος, σημειώνει ότι, «μερικές φορές μετά από μια καισαρική τομή, οι στάσεις, που ελαχιστοποιούν το βάθος διείσδυσης, είναι πιο άνετες». 

  1. Δοκιμάστε ασκήσεις πυελικού εδάφους.

Σύμφωνα με τον Blaylock-Johnson, δεν είναι κακή ιδέα να ενδυναμώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό. «Οι ασκήσεις Kegel είναι υπέροχες, αλλά νομίζω ότι το να το κάνεις ένα βήμα παραπέρα και να συνεργαστείς με έναν φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους μπορεί να είναι ακόμα πιο ευεργετικό», ώστε να διασφαλίσεις, ότι εργάζεσαι και αποκαθιστάς αυτούς τους μυς σωστά.

  1. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό.

Επειδή η κολπική ξηρότητα δεν είναι ασυνήθιστη μετά τον τοκετό, τόσο η Blaylock-Johnson όσο και η Δρ. Trubow συνιστούν τη χρήση λιπαντικού. «Ψάξτε για ένα λιπαντικό, που να λειτουργεί καλά με το σώμα σας», λέει η Blaylock-Johnson. Προσθέτει ότι εάν δεν χρησιμοποιείτε μεθόδους φραγμού με τον σύντροφό σας, το λάδι καρύδας λειτουργεί καλά ως λιπαντικό. Εάν χρησιμοποιείτε προστασία, «τότε αναζητήστε ένα καλό λιπαντικό με βάση το νερό ή τη σιλικόνη».

  1. Πειραματιστείτε.

Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό! Ένα νέο μωρό φέρνει πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής σας ζωής, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο, για να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς τώρα. Και όπως σημειώνει η Blaylock-Johnson, δεν χρειάζεται να περιορίσετε τις σεξουαλικές σας εμπειρίες μόνο στη συνουσία. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε την ευχαρίστηση εκτός της κολπικής διείσδυσης».

Γιατί είναι σημαντική η διατήρηση και η ενίσχυση της σεξουαλικής επαφής;

Τις ημέρες, εβδομάδες, μήνες και (ας είμαστε ειλικρινείς) ακόμη και χρόνια μετά τη γέννηση ενός παιδιού, είναι σημαντικό για τους γονείς, να εργάζονται συνεχώς, για να διατηρήσουν μια στενή σχέση ως σύντροφοι. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο σεξουαλική οικειότητα, αν και είναι σίγουρα ένας παράγοντας. Η Blaylock-Johnson συνιστά να αφιερώσετε χρόνο, τόσο για σεξ, όσο και απλώς για να περνάτε χρόνο μαζί. «Βλέπω συχνά τα ζευγάρια να χάνονται τόσο πολύ στο νέο ρόλο του γονέα, που ξεχνούν να είναι σύντροφοι. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στον χρόνο, για να συνδεθείτε». «Ακόμα κι αν πρόκεται για λίγα λεπτά, όταν το μωρό σας κοιμάται, καθίστε και συζητήστε μαζί για τη μέρα σας», προτείνει. «Και αν έχετε την πολυτέλεια να έχετε βοήθεια στη φροντίδα των παιδιών τότε οπωσδήποτε ορίστε μια μέρα για βραδινή έξοδο, αν μπορείτε».

Με λίγα λόγια, συνιστά να μεγιστοποιήσετε το χρόνο σας μαζί, ειδικά μακριά από οθόνες. «Αν μπορείτε απλώς να δώσετε προτεραιότητα στο χρόνο, που περνάτε μαζί ως ζευγάρι και όχι ως γονείς, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή».

Το συμπέρασμα

Η απόκτηση ενός μωρού επηρεάζει ουσιαστικά κάθε τομέα της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής σας ζωής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σεξουαλική σας ζωή πρέπει να υποφέρει –ούτε και η οικειότητα ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Το να κατανοήσετε τι συμβαίνει με το σώμα σας, να ξεκινήσετε αργά και να πειραματιστείτε με το τι λειτουργεί πλέον, θα σας βοηθήσει, καθώς εσείς και ο σύντροφός σας επανέρχεστε μετά την απόκτηση ενός παιδιού.

Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks