19 Απριλίου 2024
18.1 C
Athens

Η ρύπανση μπορεί να μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας


Τα προνόμια της ζωής στη πρωτεύουσα είναι πολλά! Ωστόσο, η ευκολία των δημόσιων συγκοινωνιών έχει κόστος για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητάς σας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. 

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των ποντικών, προκαλώντας φλεγμονή στον εγκέφαλο. Και οι επιστήμονες, που διεξήγαγαν τη μελέτη, πιστεύουν ότι ο ίδιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους.

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος έχει «μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας» με τα αναπαραγωγικά μας όργανα, η οποία επηρεάζει πράγματα, όπως τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Αυτή η έρευνα συμπληρώνει την εικόνα, για το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τη γονιμότητά σας.

Υπάρχουν, όμως και καλά νέα. Στη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος νευρώνα, που συνήθως σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου και την παχυσαρκία, ήταν υπεύθυνο για τον μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όταν αφαίρεσαν έναν δείκτη φλεγμονής, που ονομάζεται IKK2 από τον νευρώνα, αυτά τα ποντίκια διατήρησαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η ζημιά, που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση –τουλάχιστον στον αριθμό των σπερματοζωαρίων- θα μπορούσε να διορθωθεί αφαιρώντας έναν μόνο δείκτη φλεγμονής στον εγκέφαλο ποντικών, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε θεραπείες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη γονιμότητα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Zhekang Ying, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Maryland.

Δεδομένου ότι περίπου το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές, όπου το επίπεδο ρύπανσης του αέρα υπερβαίνει τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας, που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει την επανάσταση στη σεξουαλική υγεία δισεκατομμυρίων ανδρών με την πάροδο των ετών.

Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks