15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

22ο Συνέδριο HealthWorld Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 22ο Συνέδριο HealthWorld με τίτλο «Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στις 2 και 3 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Κορυφαίες προσωπικότητες -ακαδημαϊκοί και ερευνητές, εμπειρογνώμονες του κλάδου, εκπρόσωποι φορέων, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης- από όλη την Ελλάδα, ανέλυσαν τα καίρια θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος υγείας στη χώρα μας ενώ και εκπρόσωποι φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρουσίασαν τις παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του, την 2η ημέρα του Συνεδρίου αναφέρθηκε στις επενδύσεις, ενώ τόνισε ότι με βάση τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επαναξιολογηθεί το μέτρο του επενδυτικού clawback. «Οι επενδύσεις  φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες δουλειές, οπότε, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες να στηρίξουμε τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν περαιτέρω, γενικότερα, οι επενδύσεις για αυτό και ο επόμενος στόχος για τον οποίο εργάζεται η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας είναι, από την Υπηρεσία Μίας Στάσης (One Stop Shop), να περάσουμε στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας ώστε κατά 75% ο επενδυτής να διαχειρίζεται τις απαραίτητες διαδικασίες μέσα από το κομπιούτερ του (one stop from your desk). Είναι μια παρέμβαση που αποσκοπεί να συνεισφέρει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, στην παραγωγή νέου εισοδήματος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στις πατέντες, τόνισε τη σημασία που δίνεται στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και στη διαδικασία που θα καταστήσει τη χώρα μας ευνοϊκό περιβάλλον για την παραγωγή πατεντών. Να σχεδιάζονται νέες ιδέες για καινοτόμα φάρμακα και να μπορούν τα αποτελέσματα να αξιοποιούνται μέσα από εμπορικές χρήσεις.

Τέλος, επισήμανε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας αντιμετώπισε προκλήσεις στο παρελθόν και παρόλες τις προσπάθειες, δεν βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση. Επισημαίνονται έτσι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε: «Το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για τους νέους από την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής για τη δημιουργία ενός ρομπότ που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου. Πρόκειται για ένα έργο ψηφιοποίησης εγγράφων 600 εκατομμυρίων σελίδων και το ρομπότ θα βοηθάει στην διευκόλυνση της καταγραφής όλων των σελίδων. Εκτός από τις startups σκοπός είναι να κινητοποιηθεί και η νέα γενιά στον τομέα της ψηφιοποίησης. Για εμάς το μεγάλο στοίχημα για την Υγεία, είναι το My Health, ο φάκελος μέσα στον οποίον θα υπάρχουν όλα όσα αφορούν την υγεία ενός ασθενή και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε μια εφαρμογή στο κινητό του. Θα υπάρχει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και η άδεια για πρόσβαση θα δίνεται από τον ίδιο όπου επιθυμεί».  Τέλος  ο κ. Κυρανάκης, ανέφερε ότι στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως η πρόσβαση του πολίτη στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, από τα ψηφιακά ραντεβού μέχρι και σε όλο το εύρος των υπηρεσιών, από όταν μπαίνει στο νοσοκομείο ο ασθενής.  Υπογράμμισε τη σημασία των κλινικών μελετών ενώ υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί έργα για ψηφιοποίηση αρχείων στην υγεία, ύψους 235 εκατ. ευρώ από την δράση «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της επιτροπής για τις κλινικές μελέτες. Τόνισε ότι τα νέα φάρμακα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ταχείες θεραπείες για τους ασθενείς και βοηθούν, στρατηγικά, να αναδειχθεί η χώρα μας σε κέντρο διεθνών μελετών με αντίκτυπο στην υγεία και στην οικονομία. Η βιοϊατρική έχει εξελιχθεί, σημείωσε η ίδια, και έχει βοηθήσει πολύ για να προσεγγίσει η χώρα μας μεγαλύτερο αριθμό κλινικών φαρμάκων, όμως για να προσέλθουν και νέοι επενδυτές χρειάζεται αναμόρφωση νομοθεσίας σχετικά με τα πρότυπα.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση. Αναφέρθηκε στην υψηλής στάθμης έρευνα η οποία διεξάγεται στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Τόνισε ότι η χώρα μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, και αυτό είναι το υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό της. Ειδικότερα, ανέφερε ότι, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της συμμετοχής της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας σε μεγάλα ανταγωνιστικά έργα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, εξήγησε τι είναι εθνική φαρμακευτική πολιτική, τονίζοντας ότι πάνω σε τρεις θεμελιώδεις αρχές, που είναι η πλήρης διαφάνεια, η προβλεψιμότητα και η δικαιοσύνη, πρέπει να χτίσουμε και να προσδιορίσουμε τους στόχους. Όπως είπε, όταν μιλάμε για εθνική φαρμακευτική πολιτική μιλάμε για την εύρεση μιας χρυσής τομής μεταξύ πολιτικής της υγείας και βιομηχανικής πολιτικής. Άμεση και ισότιμη πρόσβαση στην καινοτομία, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και από την άλλη τόνωση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, των δεξιοτήτων.  «Βασικά θέματα θέσπισης εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής έχουν να κάνουν με κίνητρα για επενδύσεις, αδειοδότηση καινούργιων θεραπειών βάσει της κλινικής αποτελεσματικότητας τους, αξιολόγηση τεχνολογίας, μηχανισμούς και διαδικασίες τιμολόγησης, αποζημίωσης, προμηθειών, με ελέγχους δαπανών, ελέγχους της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ορθολογική χρήση των φαρμάκων», δήλωσε ο κ. Αγγελής.

Από την πλευρά της, η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επικεντρώθηκε στην χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής και όπως είπε, για να πετύχει πρέπει να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε. «Τώρα είμαστε σε κατάσταση επιβίωσης, γιατί δεν βρίσκουμε στο σύστημα ακόμα τις αρχές της προβλεψιμότητας, της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης». Το σύνολο επιστροφών καθιστούν ότι 7 στα 10 καινοτόμα φάρμακα τα χορηγεί η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα. Καλούμαστε να κάνουμε πλάνα για το 2024 και δεν έχουμε ακόμα τα νούμερα του 2022 κλεισμένα. Αυτό δεν βοηθάει την προβλεψιμότητα, σημείωσε.

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σχολίασε το οικονομικό περιβάλλον στον κλάδο της Υγείας.  «Δυστυχώς, η χρηματοδότηση στο σύστημα υγείας είναι ελλιπής και τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να υπάρχει επιδείνωση στον ρυθμό εισόδων νέων φαρμάκων στην Ελλάδα», σημείωσε. Αναφέρθηκε στην μελέτη της Deloitte το 2019 για λογαριασμό του ΣΦΕΕ, σχετικά με μια βιώσιμη πολιτική υγείας στη χώρα και τόνισε ότι προκαλεί «αλγεινή εντύπωση» η πρόβλεψη ότι αν δεν συμβούν μεταρρυθμίσεις, το 2023 η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στην φαρμακευτική δαπάνη θα υπερβεί τη συνεισφορά του Δημοσίου. «Εμείς είμαστε εξαιρετικά λυπημένοι, καθώς η χώρα αυτό το πέτυχε το 2022. Ένα χρόνο νωρίτερα κατάφερε να μην κάνει πρακτικά τίποτα ουσιώδες, έτσι ώστε η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στην φαρμακευτική δαπάνη να υπερβεί την αντίστοιχη του κράτους», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της  Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), έδωσε έμφαση στην «ελλειμματική αξιοποίηση των δεδομένων» αλλά, όπως είπε, οι συντελεστές στον χώρο του φαρμάκου δεν έχουν εικόνα του παζλ. Επίσης, η υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών είναι βασικό πρόβλημα, σημείωσε. Επισήμανε ότι διαχρονικά δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ορθολογικό σύστημα ρυθμίσεων και κανόνων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πλαίσιο  φαρμακευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα προς το σκέλος της προοπτικής, της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης. Ουσιαστική εξαίρεση στο αναπτυξιακό σκέλος η από του 2019 ρύθμιση της κυβέρνησης για την δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις. Αυτό χρειάζεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω, είπε. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των κλινικών μελετών, που αποτελούν κομβικό ζήτημα για την προοπτική του κλάδου, την οικονομία της χώρας, αλλά και τους ασθενείς, σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε προηγμένες θεραπείες.

Η Nathalie Moll, Director General, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), επισήμανε τη σημασία της δέσμευσης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα κοινό σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που  υποδηλώνει την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Vlad Olteanu, Healthcare Public Affairs Director, EuropaBio (European Association for Bioindustries) υπογράμμισε την ανάγκη για την εθνική τιμολόγηση των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και για την ανάλυση δεδομένων. Επίσης, πρότεινε την ενσωμάτωση της έρευνας και της ανάπτυξης στις πρακτικές των κρατών μελών. Αυτό υποδηλώνει τη σημασία της εφαρμογής των προηγμένων επιστημονικών εξελίξεων και της αξιοποίησης της έρευνας και της ανάπτυξης για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο.

Ο Rifat Atun, Professor of Global Health Systems, Director of Health Systems Innovation Lab at the Harvard University, μίλησε για τη σημασία της μετάβασης σε συστήματα υγείας υψηλής αξίας και για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας. Οι μεγάλες μεταβάσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εφαρμογή αλλαγών που ενισχύουν την αξία που παρέχουν τα συστήματα υγείας.

Στην ενότητα για την ΠΦΥ, ο Ανάργυρος Μαριόλης, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, Μάνη, Πρόεδρος, Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας και κάθε μελλοντικής κρίσης. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας στον τομέα της υγείας και μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των υγειονομικών προκλήσεων.

Ο Χρήστος Λιονής, Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόνη της δεν είναι αρκετή και ότι οι προτεραιότητες θα πρέπει να επικεντρωθούν και σε άλλες πτυχές της υγείας. Πρότεινε την ενσωμάτωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την κοινωνική φροντίδα, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς. Επιπλέον, πρότεινε την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στην υγεία.

Το κλείσιμο των εργασιών του 22ου Συνεδρίου HealthWorld με τίτλο «Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority», ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το διήμερο Συνέδριο. Ήταν δύο πάρα πολύ παραγωγικές ημέρες και κάθε χρόνο το συνέδριο γίνεται καλύτερο, ανέφερε ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτωρ, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Το συνέδριο αυτό διεξάγεται όπως θα έπρεπε να διεξάγεται και ο διάλογος που οδηγεί σε λήψη αποφάσεων. Με διεπιστημονικές προσεγγίσεις , να ακούγονται όλες οι φωνές, να κάθονται στα ίδια τραπέζια άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις  και άνθρωποι που αγωνιούν, άνθρωποι της αγοράς, επενδυτές, ασθενείς , επιστήμονες, κεντρική διοίκηση, λήπτες αποφάσεων. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Αυτή την κουλτούρα θέλω να κρατήσουμε ως κληρονομιά αυτού του συνεδρίου», κατέληξε ο κ. Σουλιώτης.

Από την πλευρά του ο Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σημείωσε ότι φέτος στο συνέδριο  έγινε κάτι ιδιαίτερο, καθώς συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα της Υγείας. «Ανοίξαμε πολλά θέματα, αλλά καταφέραμε να είμαστε και συγκεκριμένοι ως προς τις προτάσεις και ως προς το τι ειπώθηκε πάνω σε αυτά. Και αυτό είναι μια μεγάλη κληρονομιά για του χρόνου».

Πληροφορίες για το Συνέδριο: https://www.amcham.gr/events/event/36767/

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks