20 Ιουλίου 2024
34.1 C
Athens

Διαβήτης: Κόβει 14 χρόνια από τη ζωή των 30άρηδων


Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην γενικότερη υγεία του ασθενή. Αυτό δείχνει και μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η διάγνωση του τύπου 2 διαβήτη νωρίς στη ζωή μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Μάλιστα, όσο πιο νέος ο ασθενής, τόσο το χειρότερο.

Ακόμα όμως κι αν διαγνωστεί με αυτόν αργότερα στη ζωή, πάλι μπορεί να χάσει κάποια χρόνια από τη ζωή του. Ως φαίνεται, ανά 10ετία της ηλικίας η απώλεια φθάνει στα 4 χρόνια, προσθέτουν.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από 19 υψηλού εισοδήματος χώρες. Δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology και υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη του διαβήτη.

Αυτό όμως προϋποθέτει πως με κάποιον τρόπο θα ανακοπεί η εξάπλωση της παχυσαρκίας, της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής, που αποτελούν κύριους συμβάλλοντες παράγοντες στην ανάπτυξή του. Το 2021, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη υπερέβαιναν τα 537 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν πάνω από 1,08 εκατομμύρια.

Προγενέστερες μελέτες είχαν υπολογίζει ότι οι ενήλικες με τύπου 2 διαβήτη έχουν κατά μέσον όρο προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 6 χρόνια. Εν τούτοις, δεν είχε υπολογιστεί η μείωση αναλόγως με την ηλικία.

Διαβήτης και προσδόκιμο ζωής

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα. Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από δύο μεγάλες διεθνείς έρευνες, με 1,5 εκατομμύριο συμμετέχοντες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο νεώτεροι ήταν οι ασθενείς όταν διαγιγνώσκονταν με τύπου 2 διαβήτη, τόσο μικρότερο ήταν το προσδόκιμο ζωής τους.

Στην πραγματικότητα, οι υπολογισμοί τους στον αμερικανικό πληθυσμό έδειξαν πως η διάγνωση σε ηλικία 30 ετών σχετιζόταν με μείωση κατά 14 χρόνια του προσδόκιμου ζωής. Η διάγνωση σε ηλικία 40 ετών σχετιζόταν με απώλεια 10 ετών. Και η διάγνωση στα 50, με απώλεια 6 ετών.

Οι υπολογισμοί αυτοί ήταν παραπλήσιοι με εκείνους που προέκυψαν από τα στοιχεία της ΕΕ. Η μέση απώλεια ήταν σχεδόν 13, 9 και 5 χρόνια για τις ηλικίες 30, 40 και 50 ετών αντιστοίχως.

«Ο τύπου 2 διαβήτης κάποτε εθεωρείτο ασθένεια των ηλικιωμένων. Πλέον όμως βλέπουμε ολοένα περισσότερους νέους ανθρώπους, ακόμα και εφήβους, να νοσούν από αυτόν. Δυστυχώς αυτό σημαίνει πως διατρέχουν κίνδυνο να ζήσουν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι εάν δεν είχαν διαβήτη», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Emanuele Di Angelantonio, καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks