27 Ιουλίου 2024
27.9 C
Athens

Το μπαχαρικό που «σβήνει» τις κακές αναμνήσεις!


Το μπαχαρικό αυτό εκτός από το να δίνει υπέροχη γεύση στα φαγητά μας, η λίστα με τις ευεργετικές του ιδιότητες μεγαλώνει κάθε τόσο, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν άλλο ένα από τα οφέλη του κουρκουμά!

Τώρα, νέα μελέτη καταδεικνύει πως η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό της κιτρινόριζας (κουρκουμάς) έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, η κουρκουμίνη μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD) να απαλλαγούν από τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος.

μπαχαρικό κουρκουμάς

Αναλυτικότερα, Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μετατραυματικό στρες.
Για τα πειράματά τους χρησιμοποίησαν ομάδες ποντικιών, σε μέρος των οποίων χορήγησαν κουρκουμά, και στη συνέχεια προσπάθησαν να τους προκαλέσουν αισθήματα έντονου φόβου, βάσει μιας καλά σχεδιασμένης διαδικασίας ανάκλησης αναμνήσεων.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη των αποτελεσμάτων, το αγαπημένο μπαχαρικό μπορούσε να αποτρέψει την εδραίωση των αναμνήσεων του φόβου και μάλιστα η επίδραση αυτή διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της κουρκουμίνης στην περίπτωση αυτή δεν έχει περιγραφεί επακριβώς, ωστόσο η αντιφλεγμονώδης δράση της ουσίας παίζει πιθανώς κεντρικό ρόλο.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο αντίστοιχες επιδράσεις είναι εφικτές και στον άνθρωπο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το μπαχαρικό κουρκουμίνη ως συστατικό σε φάρμακα.

Turmeric. Fresh turmeric root and turmeric, curcumin powder

Λίγα λόγια για το μπαχαρικό κουρκουμά

Το μπαχαρικό  κουρκουμάς είναι μια φυτική ουσία που προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa, γνωστό και ως κουρκουμάς. Ο κύριος δραστικός συστατικός του είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει ενδείξεις ως φυτοχημικός παράγοντας με πολλές υποσχόμενες ιδιότητες για την υγεία. Ορισμένες από τις ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά είναι:

  1. Αντιφλεγμονώδες: Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή δράση κατά της φλεγμονής και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσικό αντιφλεγμονώδες.
  2. Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Λέγεται ότι η κουρκουμίνη βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  3. Υποστήριξη Καρδιαγγειακής Υγείας: Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς με την μείωση των επίπεδων χοληστερόλης και τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.
  4. Υποστήριξη στη Διαχείριση του Σακχάρου: Υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για τους ανθρώπους με διαβήτη, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
  5. Καταπολέμηση της Κατάθλιψης: Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη και τη νευροπροστατευτική λειτουργία. Turmeric in wooden spoon on blur turmeric on white background

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές από αυτές τις ιδιότητες έχουν εξεταστεί κυρίως σε εργαστηριακές συνθήκες και χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση σε κλινικές μελέτες. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπλήρωση, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν πάσχετε από κάποια υπάρχουσα κατάσταση υγείας.

Διαβάστε επίσης : Μουστάρδα:βοηθάει στην απώλεια κιλών;

Περισσότερα για τον κουρκουμά




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks