Δεύτερο ύποπτο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό στη Λάρισα προκαλεί πλέον ιδιαίτερη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.
Πρόκειται για 54χρονη γιατρό που ήρθε σε επαφή με κτηνοτρόφο που απεβίωσε πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες η γιατρός παραμένει σε απομόνωση και έχει πυρετό ενώ στο νοσοκομείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 70χρονος κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα φέρεται να τσιμπήθηκε από τσιμπούρι και άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Αυτό ήταν και το πρώτο ύποπτο κρούσμα στη χώρα μας από το 2008 με τη νόσο να καταγράφεται σε 30 χώρες.
Πληροφορίες σχετικά με τη νόσο από τον ΕΟΔΥ:
Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό (Crimean – Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).
Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.
Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου. Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή.