10 Δεκεμβρίου 2024
15.1 C
Athens

Ύπνος: Πόσο κρατάει ιδανικά η μεσημεριανή σιέστα;


Ο μεσημεριανός ύπνος είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών Ελλήνων. Στις διακοπές, στα ρεπο… η σιέστα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα μας γεμίζει ενέργεια. Ποια είναι όμως η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου;

Ο αποκαλούμενος και power nap έχει διάρκεια ανάμεσα στα 10 και τα 30 λεπτά. Αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος για να αναζωογονηθεί ο εγκέφαλος και να αποκατασταθεί η ενέργεια χωρίς να μπαίνουμε σε μουντ αδράνειας. Σύμφωνα με τη NASA, οι πιλότοι απολαμβάνουν έναν υπνάκο 26 λεπτών, ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση κατά 54%.

Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι περιλαμβάνουν κυρίως τα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, γνωστοί ως Non-REM. Αυτό διασφαλίζει ότι αισθανόμαστε ακόμα ανανεωμένοι όταν ξυπνάμε. Διαφορετικά, μπαίνουμε βαθιά στον κύκλο του ύπνου, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι και κυκλοθυμικοί όταν ξυπνάμε. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «αδράνεια ύπνου».

Γενικότερα ο βαθύς ύπνος (ή ύπνος REM) είναι υπέροχος. Είναι το πλέον σημαντικό στάδιο του ύπνου. Σε αυτή τη φάση σημειώνεται αξιοσημείωτη εγκεφαλική δραστηριότητα η οποία με αυτή που έχουμε κάποιες φορές όταν είμαστε ξύπνιοι. Παίζει άκρως σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τη διαδικασία μνήμης, καθώς πολλές επιστημονικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι έχει άμεση σχέση με την ικανότητα αποθήκευσης νέων πληροφοριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη, όπως και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νευρωνικών καναλιών του εγκεφάλου. Πέραν αυτών πολλοί ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του ύπνου REM, ως προς την πνευματική διαύγεια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το ερέθισμα, όπως και την αντίληψη του πόνου.

Τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας που συντελούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ύπνου παράλληλα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των νευρικών συνδέσεων. Αλλά όταν χρειαζόμαστε αυτό το γρήγορο μπουστάρισμα, η καλύτερη λύση είναι ο γρήγορος υπνάκος. Φυσικά η ακριβής ιδανική διάρκεια ενός μεσημεριανού ύπνου μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων και μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες μέχρι να την βρουν.

 

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks