15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Ύπνος: Με αυτή την τεχνική κοιμάσαι μέσα σε δύο λεπτά


Η συνεχής έκθεση σε οθόνες, το άγχος και οι καθημερινοί ρυθμοί δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε όσο και όπως θα έπρεπε.Ο ύπνος είναι μυστήρια υπόθεση. Αλλοι κοιμούνται γρήγορα και εύκολα. Άλλοι πάλι δυσκολεύονται και κάνουν την αϋπνία φίλη τους. Υπάρχει όμως τρόπος να κοιμηθείς αμέσως. Πώς; Με ένα… στρατιωτικό κόλπο..

Ποια είνα λοιπόν η λύση; Πρόκειται για μία στρατιωτική μέθοδο που αναπτύχθηκε ειδικά για περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άνεση χρόνου και χώρου για έναν σωστό ύπνο. Στην αρχή εφαρμόστηκε σε πιλότους πολεμικών αεροσκαφών. Είναι γνωστό ότι ο κακός ύπνος μειώνει δραστικά τα αντανακλαστικά και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει ο πιλότος ενός μαχητικού αεροσκάφους. Και αν αυτή η μέθοδος λειτουργεί σε συνθήκες αερομαχίας, τότε σίγουρα θα δουλέψει και στο κρεβάτι σου.

top view of a sleeping woman clock and pills on t 2023 05 25 00 16 05 utc scaled

Ύπνος στον… στρατό

Η βασική ιδέα πίσω από αυτή την τεχνική είναι να ηρεμήσεις το σώμα σου και να θέσεις σε αδράνεια κάθε σημείο του, από κεφάλι, μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Ξεκινώντας από το κεφάλι πρέπει να χαλαρώσεις κάθε τμήμα του ξεχωριστά. Χαλάρωσε τα μάτια σου, το σαγόνι και μάγουλά σου και επικεντρώσου στην αναπνοή σου.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσεις στον λαιμό και τους ώμους σου. Ενώ είσαι ξαπλωμένος ανάσκελα, βεβαιώσου ότι δεν είναι σφιγμένοι οι ώμοι σου και άστους χαλαρούς όσο πιο χαμηλά γίνεται σε σχέση με τον κορμό σου. Το ίδιο χαλαρά άσε και τα χέρια σου με τις παλάμες να ακουμπούν το στρώμα και τα δάχτυλα των χεριών σου, όσο πιο ανοιχτά γίνεται. Όση ώρα το κάνεις αυτό έχε στο μυαλό σου τη σκέψη μιας «ζεσταστίας» που ξεκινάει από το κεφάλι σου και καταλήγει στα ακροδάχτυλά σου.

Πάρε μια βαθιά ανάσα και εξέπνευσε αργά, χαλάρωσε το στήθος σου και το στομάχι σου και άφησε αυτό το συναίσθημα να προχωρήσει προς τα κάτω κατά μήκος των ποδιών σου. Επανέλαβε το ίδιο συναίσθημα «ζεστασιάς», αυτή τη φορά από την καρδιά μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

Όση ώρα κάνεις αυτές τις απλές κινήσεις, φρόντισε να «καθαρίσεις» το μυαλό σου από στρεσογόνες σκέψεις. Αν δυσκολεύεσαι να απορρίψεις τις σκέψεις αυτές μπορείς να δημιουργήσεις στο μυαλό σου κάποιο σενάριο ηρεμίας. Για παράδειγμα σκέψου ότι είσαι σε μια βάρκα σε μια ήρεμη λίμνη και δεν βλέπεις τίποτα άλλο πέρα από τον γαλανό ουρανό πάνω από το κεφάλι σου. Ακόμα μπορείς να σκεφτείς ότι βρίσκεσαι πάνω σε μια βελούδινη αιώρα, γενικά οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει σαν σενάριο ηρεμίας για σένα.
Αν σε κάποια φάση η προσοχή σου αρχίσει να αποσπάται από άκυρα και στρεσογόνα πράγματα, επανέλαβε για 10 περίπου δευτερόλεπτα τη φράση «μην σκέφτεσαι, μην σκέφτεσαι». Αν δεν πιάσει με την πρώτη βραδιά που θα το δοκιμάσεις, μην απογοητευτείς και δώστου λίγο χρόνο.

good health starts with good sleep cropped shot o 2022 09 30 21 11 21 utc scaled

Σύμφωνα με στρατιωτικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν σε όλους και να έχουν έναν τέλειο ύπνο μετά από 6 εβδομάδες. Αυτό ισχύει ακόμα και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρού PTSD και κρίσεων αϋπνίας με το 96% όσων το έχουν δοκιμάσει να καταφέρνουν να κοιμηθούν μετά από μόλις 2 λεπτά της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks