15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Ύπνος: Πώς η στάση μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας


Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Χωρίς αυτόν ο οργανισμός αρχίζει να καταρρέει. Πρέπει όμως να κοιμόμαστε αρκετά και σωστά. Και η στάση του ύπνου φαίνεται έχει σημασία για την υγεία μας.

Ο καθένας έχει τη δική του αγαπημένη στάση ύπνου, στην οποία βολεύεται. Όπως λένε οι ειδικοί στην ιστοσελίδα «Health Digest», η καλύτερη στάση είναι αυτή, όπου οι μύες είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαροί και το σώμα αισθάνεται ισορροπημένο και επιτρέπει την αποκατάσταση των μυών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.  Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητικό να αποκοιμηθείτε μπρούμυτα, έρευνες δείχνουν ότι αυτή η στάση μπορεί να μην κάνει καλό στον αυχένα και την πλάτη σας.

‘Υπνος και στάσεις για καλύτερη υγεία

Εμβρυακή στάση

Σε αυτή τη στάση, το κεφάλι είναι προς τα κάτω, το πιγούνι και τα γόνατα προς το στήθος, τα χέρια τραβηγμένα στο σώμα, όπως είναι τα μωρά στη μήτρα. Μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών τείνει να κοιμάται σε αυτή τη στάση (54% γυναικών έναντι 39% ανδρών στις ΗΠΑ), ενώ το 37% των Αμερικανών την περιγράφουν ως την «καλύτερη» στάση ύπνου.

Ωστόσο, η εμβρυακή στάση ίσως δυσκολεύει τον αυχένα και την πλάτη, ενώ σε ορισμένους ανθρώπους πιθανώς εμποδίζει την αβίαστη αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στο διάφραγμα. Από την άλλη πλευρά, η εμβρυακή στάση είναι μια μορφή πλευρικού ύπνου, η οποία γενικά προστατεύει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας πόνου στην πλάτη κατά το ξύπνημα, όπως εξήγησε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «BMJ Open». Προκειμένου να κάνετε καλύτερη αυτή τη στάση, δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα ανάμεσα στα γόνατά σας, για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ουδέτερη και να αποφορτίσετε λίγο την πίεση στον αυχένα, την πλάτη και τους γοφούς σας.

Μπρούμυτα

Περίπου το 7% του αμερικανικού πληθυσμού κοιμάται μπρούμυτα, όπως εκτιμά μελέτη του περιοδικού «Nature and Science of Sleep». «Μια άλλη στάση αναφέρεται ως «θέση ελεύθερης πτώσης», όπου ξαπλώνετε με το κεφάλι σας γυρισμένο στο πλάι και τα χέρια τοποθετημένα κάτω από το μαξιλάρι σας ή τυλιγμένα γύρω από αυτό», αναφέρει αναλυτικά η ιστοσελίδα «Better Sleep Council». Έτσι κοιμάται το 17% των Αμερικανών κάθε βράδυ, ενώ το 26% την περιγράφει ως τη χειρότερη στάση ύπνου.

Μια εξήγηση για την αντι-δημοτικότητα της στάσης αυτής είναι ότι δεν υποστηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη επαρκώς, τεντώνοντάς την σε αφύσικη θέση. Μπορεί να μην κρατά τον αυχένα σας ευθυγραμμισμένο και να οδηγήσει σε κάθε είδους πόνους. Όντας το θεμέλιο του σώματός σας, το στρες στη σπονδυλική στήλη μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει στρες σε άλλες περιοχές του σώματος, γι’ αυτό και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν μούδιασμα κατά το ξύπνημα. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις μπρούμυτα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα άλλο πιθανό κίνητρο, για να μην κοιμάστε μπρούμυτα, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση του προσώπου, όπως τονίζουν ερευνητές. Το να ξαπλώνετε μπρούμυτα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να τεντώσει και να στρεβλώσει το δέρμα σας, καθώς το πρόσωπο πιέζεται στο μαξιλάρι, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ύπνος στην αριστερή πλευρά

Περισσότερο από τον μισό χρόνο στο κρεβάτι σας τον περνάτε στο πλάι. Στην πραγματικότητα, το να ξαπλώνετε πλάγια με το χέρι τεντωμένο πάνω από το κεφάλι είναι μία από τις στάσεις που αρέσει περισσότερο στους ανθρώπους. Όπως φαίνεται, αρκετοί είναι εκείνοι που περνούν έτσι το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας τους, όπως δείχνει μια μελέτη του 2017. Και αυτό αυξάνεται με την ηλικία, καθώς χάνετε την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε σε άλλες στάσεις. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους προτιμάται ο ύπνος στο πλάι είναι γιατί στηρίζει τη σπονδυλική στήλη διατηρώντας την ευθεία, ενώ παράλληλα μειώνει την πίεση σε αυτήν. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη στάση υπάρχει λιγότερη επαφή του σώματος με το στρώμα σε σύγκριση με το να ξαπλώνετε ανάσκελα, γεγονός που μπορεί να κάνει αυτή τη θέση ασταθή.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι συνήθως στριφογυρνούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να ξαπλώνετε προς τα αριστερά, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες καούρας και παλινδρόμησης οξέος, σύμφωνα με τη μελέτη του περιοδικού, «Journal of Clinical Gastroenterology». Στη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν στην αριστερή τους πλευρά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε οισοφαγικό οξύ. Αυτός ο ύπνος μπορεί, επίσης, να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Ο Christopher Winter, διευθυντής του Κέντρου Ιατρείου Ύπνου του Νοσοκομείου Martha Jefferson, δήλωσε στο CNN ότι όταν ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά σας, το βάρος του σώματός σας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, που επιστρέφουν στην καρδιά σας.

Ανάσκελα

Ο ύπνος σε ύπτια θέση, δηλ. ανάσκελα, είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής στάση μετά τον ύπνο στο πλάι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο σάιτ «Nature and Science of Sleep». Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο από τους άνδρες κοιμώμενες ανάσκελα, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι αλλάζουν λιγότερες στάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν είναι όλοι σε θέση να βολευτούν ξαπλωμένοι ανάσκελα, με το πρόσωπο και τον κορμό τους να «κοιτάζουν» στο ταβάνι. Έχει, όμως, μια αρκετά καλή φήμη για τα οφέλη της.

«Αν ψάχνετε για μια στάση που είναι φιλική προς τον αυχένα, το κεφάλι και τη σπονδυλική σας στήλη, τότε αυτή είναι η καταλληλότερη για σας», σημειώνουν οι ερευνητές. Τα χέρια μπορούν να είναι τεντωμένα πάνω από το κεφάλι ή στο πλάι. Αυτό είναι καλό για την υγεία της σπονδυλικής στήλης, επειδή κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος σας σε όλο το σώμα και σας επιτρέπει να ξεκουραστείτε σε μια εντελώς ουδέτερη θέση, ώστε οι μύες σας να μπορούν να χαλαρώσουν και να ανακάμψουν πλήρως. Είναι ιδιαίτερα καλή για την ανακούφιση του πόνου στη μέση. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα και το μαξιλάρι σας σας στηρίζουν σωστά, διατηρώντας τον αυχένα και την πλάτη σας σε ευθυγράμμιση. Το να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής καμπύλης του κάτω μέρους της πλάτης σας.

Δεξιά πλευρά

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα ήταν καλύτερα να κοιμάστε στο πλάι. Η αριστερή πλευρά, ειδικότερα, είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία. Αλλά ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, τον ύπνο στη δεξιά πλευρά, επισημαίνοντας ότι το βάρος του συκωτιού σας μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι και τους πνεύμονές σας, όταν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ του ύπνου στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά.

Ο ύπνος στο πλάι, σε οποιαδήποτε πλευρά, προτιμάται γενικά από τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς μειώνει τις επιπτώσεις της διογκωμένης καρδιάς, που χτυπά ενάντια στο θωρακικό τοίχωμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, επίσης, ότι η συγκεκριμένη στάση ύπνου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε γνωστικά προβλήματα αργότερα στη ζωή σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Neuroscience» διαπίστωσε ότι ο ύπνος στο πλάι, σε αντίθεση με την πλάτη ή το στομάχι, μπορεί να βοηθήσει το γλυμφατικό σύστημα, που είναι το σύστημα απομάκρυνσης αποβλήτων του εγκεφάλου σας, να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και να απομακρύνει τις τοξίνες από τον εγκέφαλό σας μέσω μικροσκοπικών λεμφαγγείων, που ονομάζονται γλυμφατικά. Η συσσώρευση αυτών των χημικών αποβλήτων, συγκεκριμένα του αμυλοειδούς βήτα (Aβ), έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Η μελέτη προστίθεται σε προηγούμενα ευρήματα, που έχουν αναδείξει τη σημασία της ποιότητας του ύπνου στη διατήρηση γνωστικών ικανοτήτων.

Στάση «στρατιώτη»

Ο νυσταγμένος στρατιώτης είναι ένας άλλος τρόπος, για να κοιμηθείτε ανάσκελα. Σε αυτή τη στάση, ξαπλώνετε οριζόντια με τα χέρια σας στο πλάι, κοντά στο σώμα σας. Αυτή η στάση υιοθετείται από περίπου το 11% των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το «Better Sleep Council». Όσοι κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο τείνουν να μην κουνιούνται πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ο στρατιώτης έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα», σημειώνει το «Sleep Foundation». Προσφέρει φυσική στήριξη στη σπονδυλική στήλη του σώματος, γεγονός που την καθιστά μία από τις καλύτερες θέσεις για την πρόληψη του πόνου στον αυχένα και την πλάτη. Είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή τη στάση ευνοϊκή για έναν καλό ύπνο. Από την άλλη πλευρά, γενικά ο ύπνος σε ύπτια θέση μπορεί να μην είναι ιδανικός για άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια διαταραχή του ύπνου, όπου η αναπνοή παρεμποδίζεται. Τείνει να επιδεινώνει την κατάσταση, προκαλώντας υπερβολική χαλάρωση των μυών και των ιστών του λαιμού και απόφραξη των αεραγωγών. Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ορισμένους ανθρώπους, όπως δείχνει έρευνα από το «The American Journal of Gastroenterology».

Στάση «αστερίας»

Μια άλλη παραλλαγή της στάσης ανάσκελα είναι ο «αστερίας», που μιμείται το συγκεκριμένο θαλάσσιο πλάσμα. Σε αυτή τη στάση, ξαπλώνετε ανάσκελα με τα χέρια σας τεντωμένα δίπλα στο κεφάλι σας και όχι δίπλα στον κορμό σας. Περίπου το 5% των κοιμισμένων στις ΗΠΑ επιλέγουν αυτή την λιγότερο συμβατική στάση και συχνά συνδέεται με χαμηλής ποιότητας ύπνο, όπως δήλωσε στο BBC News ο Chris Idzikowski, καθηγητής και διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Ύπνου.

Ο «αστερίας» είναι μια από τις πιο ευνοϊκές στάσεις, που μπορείτε να υιοθετήσετε, αν ανησυχείτε για τις ρυτίδες, αφού δεν ακουμπάτε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι, όπως θα κάνατε αν ξαπλώνατε μπρούμυτα. Ο αυχένας και η σπονδυλική σας στήλη μπορεί, επίσης, να νιώσουν μια ικανοποίηση. Το να κοιμάστε ανάσκελα, ιδίως με ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι, θα σας προστατεύσει ενάντια στον πόνο στην πλάτη, επειδή σας επιτρέπει να κρατάτε τη σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμισμένη. Από την άλλη πλευρά, μπορεί σε μερικούς ανθρώπους να επιδεινώσει τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Υπάρχει αρκετή πίεση, που ασκείται στους ώμους με τα χέρια, όταν είναι ψηλά και δίπλα στο κεφάλι, οπότε αν διαπιστώνετε ότι νιώθετε κάποιο πόνο στους ώμους με την πάροδο του χρόνου, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε τη στάση «στρατιώτη». Και πάλι, το κατάλληλο μαξιλάρι θα κάνει τη διαφορά.

Στο πλάι με κολλημένα τα χέρια

Όσοι υιοθετούν αυτή τη στάση κρατούν τα χέρια τους τεντωμένα στο πλάι και τα πόδια τους σε ευθεία γραμμή, όπως ο κορμός του ξύλου. Αν και η στάση μπορεί να φαίνεται άκαμπτη, οι άνθρωποι που την προτιμούν είναι συνήθως χαλαροί, κοινωνικοί και εμπιστεύονται τους ξένους, σύμφωνα με τον Chris Idzikowski.

Οι ερευνητές συνιστούν σε όσους ροχαλίζουν να κοιμούνται σε πλάγια στάση, καθώς λέγεται ότι μειώνει τη συμπίεση των αεραγωγών. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sleep and Breathing» αποκάλυψε ότι όταν οι κοιμώμενοι ήταν σε πλάγια θέση, η διάρκεια και η ένταση του ροχαλητού ήταν μικρότερες. Το ροχαλητό εμφανίζεται, όταν ο ανώτερος αεραγωγός του λαιμού και η ρινική δίοδος δονούνται, καθώς ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή η στάση μπορεί να ακούγεται ανακουφιστική -και για το 15% των Αμερικανών, που επιλέγουν να αποκοιμηθούν με αυτόν τον τρόπο, μάλλον είναι, αλλά το να ξεκουράζεστε στο πλάι, είτε παίρνετε τη μορφή του «αστερία» είτε του «ξύλου», μπορεί να επιδεινώσει τυχόν πόνους στους ώμους, αν ασκείτε υπερβολική πίεση στη μία πλευρά. Για να μειώσετε τον κίνδυνο πόνου, ίσως σας βοηθήσει η εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών στάσεων. «Ένα μαξιλάρι καλής ποιότητας, που κρατά το κεφάλι και τον αυχένα σας, ευθυγραμμισμένο με τους ώμους σας, είναι απαραίτητο – όπως και ένα υποστηρικτικό στρώμα», σημειώνει το «Johns Hopkins Medicine».

Στο πλάι με τα χέρια απλωμένα

Εάν η στάση ύπνου, που επιλέγετε, περιλαμβάνει το να ξαπλώνετε στο πλάι με τα χέρια σας απλωμένα μπροστά σας – κάτι σαν να απλώνετε το χέρι σας για κάτι, λέγεται ότι μπορεί να είστε «ανοιχτή φύση», αλλά μπορεί, επίσης, να είστε καχύποπτοι, κυνικοί και αργοί στο να παίρνετε αποφάσεις, σύμφωνα με τον Chris Idzikowski.
Όπως και σε άλλες πλευρικές στάσεις, αυτή συνιστάται σε άτομα που παλεύουν με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, η οποία προκαλείται από «επαναλαμβανόμενες περιόδους απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου ως αποτέλεσμα της στένωσης των αναπνευστικών οδών». Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους αεραγωγούς μιας φραγμένης μύτης. Μια μελέτη από το «Journal of Clinical Sleep Medicine» έδειξε ότι το 50% των ατόμων με ήπια αποφρακτική υπνική άπνοια και το 19% με μέτρια αποφρακτική υπνική άπνοια κατάλαβαν πως τα συμπτώματά τους μειώνονταν κατά 50%, όταν κοιμόντουσαν στο πλάι. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι αναπνευστικές δυσκολίες των ασθενών μειώθηκαν τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα, όταν έπαιρναν πλάγια θέση κατά τον ύπνο.

Όρθια στάση

Η όρθια στάση μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα άνετη. Έχει, όμως, τα πλεονεκτήματά της, ειδικά αν ροχαλίζετε συχνά και θέλετε να σταματήσετε. Ο ύπνος σε ελαφρά κλίση μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στις ρινικές κοιλότητες και να βοηθήσει στην αποτροπή της κατάρρευσης των αεραγωγών, όπως σημειώνει ο ιστότοπος «Verywell Health». Το να κοιμάστε ανάσκελα με το κεφάλι σας υπερυψωμένο είναι ένας άλλος τρόπος, για να μειώσετε την έκθεση του οισοφάγου σε οξέα και να ανακουφίσετε ορισμένα από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σύμφωνα με μελέτη του «Journal of Gastroenterology and Hepatology».

Η «Verywell Health» συνιστά να σηκώνετε το κεφάλι σας πάνω από το σώμα σας κατά περίπου 20-30 μοίρες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μια γωνία, που σας φαίνεται πιο άνετη. Το να αποκοιμηθείτε σε μια ξαπλώστρα ή να χρησιμοποιήσετε ένα, επιπλέον, μαξιλάρι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσετε το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αν και αυτή η θέση θεωρείται γενικά ασφαλής, ορισμένα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, αν είναι όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως προειδοποιεί η εξειδικευμένη ιστοσελίδα για τον ύπνο, «Sleep Foundation».

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ήσυχα σε όρθια θέση. «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, περνάτε κυκλικά από τέσσερις φάσεις», εξηγεί το «Sleep Foundation». Κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης, εισέρχεστε σε ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), όπου το σώμα βιώνει προσωρινή μυϊκή παράλυση λόγω απώλειας του μυϊκού τόνου, με αποτέλεσμα τα χέρια και τα πόδια να γίνονται άτονα. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολο να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά και να διατηρήσετε ίσια την πλάτη και τον αυχένα σας.

«Κουταλάκι» με το ταίρι σας

Σίγουρα, είναι ωραία στάση ύπνου και υπάρχουν πραγματικά σωματικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματα, όταν είστε σε «κουταλάκι», όπως σημειώνουν ερευνητές. Το να ξαπλώνετε στο πλάι με τον/την σύντροφό σας ακριβώς από μπροστά ή από πίσω σας, στην ίδια στάση, προκαλεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μιας χημικής ουσίας με ηρεμιστική δράση, που είναι γνωστή ως η φυσική ορμόνη «της αγάπης». Η μελέτη, η οποία εξέτασε 38 ζευγάρια ηλικίας 20 έως 49 ετών, που έμεναν μαζί, αποκάλυψε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του αισθήματος υποστήριξης από τον σύντροφο και των μεγαλύτερων επιπέδων ωκυτοκίνης.

Αυτό ήταν το ίδιο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης, που προκαλούνται από τις συχνές αγκαλιές, όχι μόνο μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς αλλά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Σε περίπτωση που δεν έχετε, ακόμη, απολαύσει τις χαρές του spooning, αυτή η στάση παραπέμπει σε ένα είδος αγκαλιάς στο κρεβάτι, όπου δύο άνθρωποι κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση. Από ψηλά, μπορεί να μοιάζει λίγο με δύο κουτάλια στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα συρτάρι με μαχαιροπήρουνα. Και υπάρχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα του να ξεκουράζεται κανείς στο πλάι. Ο ύπνος σε πλάγια στάση έχει γενικά αποδειχθεί πως ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση, σε σύγκριση με το να ξαπλώνετε ανάσκελα -που συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα- επιδεινώνοντας τη ρινική απόφραξη και τις αλλεργίες, οι οποίες τείνουν να προκαλούν έντονο ροχαλητό.

Ύπνος κατά την εγκυμοσύνη

Μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσετε άνετα, κάνοντας σχεδόν τα πάντα, όταν είστε έγκυος, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Υπάρχουν, όμως, μερικές στάσεις, που μπορούν να σας βοηθήσουν. Οι γιατροί συχνά συνιστούν στις εγκύους να ξεκουράζονται στην αριστερή τους πλευρά, επειδή έτσι αποφορτίζεται η πίεση από τη μεγάλη φλέβα, που μεταφέρει το αίμα από το κάτω μέρος του σώματος στην καρδιά σας. Η καρδιά μπορεί στη συνέχεια να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά μεταξύ των οργάνων και προς τον πλακούντα. Η εναλλαγή πλευρών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επίσης να δώσει στο μωρό περισσότερο χώρο στη μήτρα και να βοηθήσει τη μέλλουσα μαμά να αποφύγει τις κράμπες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν, εάν μείνει στην ίδια στάση ύπνου όλη τη νύχτα.

Κρατώντας τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας, μπορείτε να αποφορτίσετε την πλάτη σας, όπως συμβουλεύει η ιστοσελίδα για την υγεία του ύπνου, «Sleep Foundation». Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση μιας τυλιγμένης πετσέτας κάτω από την κοιλιά ή το να ξαπλώνετε στο πλάι, στηριζόμενες σε μαξιλάρια, ιδίως αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα και δυσκολεύεστε να πάρετε ανάσα. Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελα όσο είστε έγκυος – η θέση αυτή μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στην πλάτη και το καρδιακό σας σύστημα ενώ κοιμάστε, προκαλώντας πτώση της αρτηριακής σας πίεσης και επιβραδύνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς το μωρό σας. Ομοίως, ο ύπνος πάνω στη φουσκωμένη κοιλιά σας δεν θα είναι η πιο άνετη επιλογή, αν και ένα μαξιλάρι σε σχήμα ντόνατ θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks