20 Ιουλίου 2024
30.6 C
Athens

Ύπνος: Τι γίνεται όταν τα ζευγάρια δεν μπορούν να κοιμηθούν μαζί


Όλο και περισσότερα ζευγάρια σήμερα καταλήγουν να μην κοιμούνται μαζί το βράδι. Είτε γιατί ο ένας ροχαλίζει και δεν αφήνει τον άλλο να κοιμηθεί, είτε γιατί ο ένας χρειάζεται τον χώρο του όταν κοιμάται… Μεγάλο πρόβλημα είναι και ο λεγόμενος «ανήσυχος ύπνος». Είναι όταν κάποιος ξυπνάει αρκετές φορές ή κινείται πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να τους προσφέρει το να μοιράζονται τον ύπνο τους με έναν σύντροφο, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικές φορές, η ενόχληση αρχίζει να είναι μεγαλύτερη από το ψυχικό όφελος.

Έρευνα της οργάνωσης SleepFoundation.org τον Ιανουάριο του 2023 διαπίστωσε ότι το 53% των ερωτηθέντων που είχαν αποφασίσει να χωρίσουν τα κρεβάτια τους με τον/την σύντροφό τους ανέφεραν ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου τους. Αλλά το να χωρίσει ένα ζευγάρι από κλίνης δεν είναι η μοναδική επιλογή.

Βρείτε το πρόβλημα

Ο «ανήσυχος ύπνος» είναι ένας ευρύς, μη κλινικός όρος που οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν για κάποιον που είτε κοιμάται και ξυπνάει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα είτε τείνει να κινείται πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου, λέει ο Philip Gehrman, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στην ψυχιατρική μονάδα του ιατρικού κέντρου Penn Medicine. Μερικές φορές, όμως, οι «ανήσυχοι» στον ύπνο έχουν όντως κάποια υποκείμενη διαταραχή ύπνου.

Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να μιλήσει με τον γιατρό του, λέει. Μπορεί να του συστήσει μια κλινική ύπνου ή κάποιον ειδικό που θα μελετήσει τον ύπνο του, για να δει αν μπορεί να υπάρχει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, υπνική άπνοια ή χρόνια αϋπνία.

Προσαρμόστε το κρεβάτι

Μερικές φορές, η ανησυχία είναι απλά ένα σημάδι δυσφορίας. Σε αυτήν την περίπτωση, κάποιες τροποποιήσεις θα μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση. Μπορεί να βοηθήσει, για παράδειγμα, το να ενώσετε δύο διαφορετικά στρώματα, αν έχετε διαφορετικές προτιμήσεις ως προς το πόσο σκληρό ή πόσο μαλακό θα είναι το στρώμα σας, γεγονός που θα βοηθήσει και στο «τράνταγμα» από τις κινήσεις του συντρόφου σας.

Τα χωριστά σκεπάσματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν κι αν σας προβληματίζει η αισθητική του πράγματος, μπορείτε πάντα να ρίχνετε από πάνω ένα μεγάλο πάπλωμα.

Ορισμένα κρεβάτια, επίσης, διαθέτουν τεχνολογία που επιτρέπει στα ζευγάρια να ρυθμίζουν ο καθένας την πλευρά του.

Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε ατομικά στρώματα με δυνατότητες θέρμανσης ή ψύξης.

Σεβαστείτε τον ύπνο του άλλου

Ο τρόπος με τον οποίο κοιμόμαστε είναι εν μέρει μια βαθιά παγιωμένη συνήθεια και ο συγχρονισμός δύο διαφορετικών μοτίβων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος. Κάποιος μπορεί να συνηθίζει να κοιμάται αργά, κάποιος να ξυπνά νωρίς το πρωί.

Νομίζουμε ότι αν δεν πάμε για ύπνο την ίδια ώρα, κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση μας. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν ισχύει.

Δείτε τι συμβαίνει μέσα σας

Η ειδικός Wendy Troxel έχει δουλέψει με ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος έχει αϋπνία ή κάποιο άλλο πρόβλημα, αλλά αποδίδει εσφαλμένα τα ξυπνήματά του στον άλλο.

Ίσως πρέπει, λοιπόν, να δείτε λίγο και τις δικές σας συνήθειες στον ύπνο και αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να κοιμάστε πιο ήσυχα – ακόμα κι αν ο σύντροφός σας είναι ξύπνιος. Μπορεί για παράδειγμα να σας πειράζει το αλκοόλ ή η καφεΐνη; Μήπως σας καταλαμβάνει το άγχος κάθε φορά που ξυπνάτε;

Αποστιγματίστε το διαζύγιο από κλίνης

Κάποια ζευγάρια νιώθουν απλά πιο χαρούμενα και πιο ξεκούραστα όταν κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια. Ειδικά αν ένας από τους δύο δεν μπορεί να περιορίσει την ανησυχία ή το ροχαλητό του.

Μπορείτε πάντα να φροντίσετε να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλο και στη σχέση σας πριν πάτε για ύπνο.

Ο καλός ύπνος, μην ξεχνάτε, είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία όσο και για την ίδια τη σχέση μας. Γι’ αυτό και πρέπει να συζητάμε ανοιχτά τις όποιες προκλήσεις.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks