21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

 Ύπνος: 11 οφέλη για την υγεία μας


Ο ύπνος είναι κάτι που χρειάζεται κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος (NHLBI), ο ύπνος είναι κρίσιμος για μια υγιή ζωή.

Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, από την κατάθλιψη μέχρι τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα θέματα βάρους.

«Πολλά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα επηρεάζονται από τον ύπνο», δήλωσε ο Raymonde Jean, MD, διευθυντής ιατρικής ύπνου και αναπληρωτής διευθυντής εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο St. Luke’s-Roosevelt στη Νέα Υόρκη. “Αν κοιμάσαι καλύτερα, μπορείς σίγουρα να ζήσεις καλύτερα. Είναι αρκετά ξεκάθαρο.”.  

Εδώ έχουμε 11 οφέλη του να κοιμάστε καλά τη νύχτα.

Μπορεί να δείτε βελτίωση στη μνήμη σας

Ο νους σας είναι εκπληκτικά απασχολημένος όταν κοιμαστε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορείτε να ενισχύσετε τις μνήμες σας ή να “ασκήσετε” τις δεξιότητες που έχετε μάθει ενώ ήσασταν ξύπνιοι.

“Αν προσπαθείτε να μάθετε κάτι, είτε είναι σωματικό είτε ψυχικό, το μαθαίνετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο με την πρακτική,” είπε ο David Rapoport, MD, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας στις Διαταραχές Ύπνου. “Αλλά κάτι συμβαίνει ενώ κοιμάστε που σας κάνει να το μάθετε καλύτερα.”

Με άλλα λόγια, αν προσπαθείτε να μάθετε κάτι νέο – είτε είναι ισπανικά είτε μια νέα τεχνική τένις – θα έχετε καλύτερη απόδοση  μετά από ύπνο.

Η δυνατότητα να ζήσετε περισσότερο έρχεται με καλύτερο ύπνο

Ο πολύς ή ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να συσχετιστεί με μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτό οφείλεται στη σχέση του ύπνου με τις υπόλοιπες διεργασίες του σώματος.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, ο υπερβολικός ύπνος (ύπνος πάνω από 9 ώρες εντός 24 ωρών) μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες ή παθήσεις όπως η καρδιακή νόσος, η παχυσαρκία ή το διαβήτη. Ορισμένες από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με το Γραφείο Πρόληψης Νόσων και Προώθησης της Υγείας (ODPHP).

Επιπλέον, μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2018 που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Γηριατρικής παρακολούθησε μια ομάδα από 55,494 άτομα ηλικίας 50-75 ετών που ζούσαν στην Αγγλία, τη Φινλανδία ή τη Σουηδία, για να ερευνήσει την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής χωρίς χρόνιες ασθένειες, βασιζόμενη στη διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων και στο αν είχαν προβλήματα ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμόντουσαν μεταξύ επτά και οκτώμισι ωρών – αλλά όχι λιγότερο από επτά ώρες ή περισσότερο από εννέα ώρες – προβλεπόταν να ζήσουν ένα έως τρία υγιέστερα χρόνια στη ζωή τους.

Μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής

Η φλεγμονή συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, αρθρίτιδα και πρόωρη γήρανση. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο – έξι ή λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα – έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα από όσους κοιμούνται περισσότερο.

Σε μια μελέτη του Σεπτεμβρίου 2020 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neurology, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πρωτεΐνη C-αντίδρασης (CRP), η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, συνδέεται με χειρότερο ύπνο.

Τα άτομα που έχουν υπνική άπνοια ή αϋπνία μπορεί να έχουν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή με τη θεραπεία των διαταραχών ύπνου, είπε ο Δρ Ράποπορτ.

Ίσως βοηθήσει τη δημιουργικότητά σας

Κοιμηθείτε καλά τη νύχτα πριν βγάλετε τον καμβά και τα πινέλα ή το στυλό και το χαρτί.

Ο ύπνος εκτός από την εδραίωση των αναμνήσεων που κάνει τις μνήμες πιο δυνατές, ο εγκέφαλός σας φαίνεται να τις αναδιαρθρώνει και να τις επανοργανώνει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα – όπως αναφέρεται σε μια μελέτη του Science Advances του Δεκεμβρίου 2021.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ύπνος στο πρώτο στάδιο του για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα προκαλεί έμπνευση – για παράδειγμα οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να σκεφτούν έναν τύπο για την γρήγορη επίλυση μαθηματικών προβλημάτων στα οποία έψαχναν ενώ ήταν ξύπνιοι.

Βελτιώνει την σωματική δραστηριότητα — ειδικά στους αθλητές 

Αν είστε αθλητής, ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας.

Σε μια ανασκόπηση υγείας του Ιουνίου 2021, ερευνητές εξέτασαν τις συνδέσεις  μεταξύ ύπνου, αθλητικής απόδοσης, απόδοσης αγώνων, προπονητικού φόρτου και τραυματισμών για ποδοσφαιριστές. Από ορισμένες μελέτες που εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι η κακή ποιότητα ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αθλητική απόδοση και τον κίνδυνο τραυματισμών, ενώ ο αυξημένος ύπνος μπορεί να έχει θετική επίδραση στο άγχος, την κόπωση και τη διάθεση.

Το Sleep Foundation ανέφερε επίσης ότι ο ύπνος δίνει στους αθλητές την ευκαιρία να ξεκουράσουν την καρδιά τους, να προλάβουν τις ασθένειες που τους περιτριγυρίζουν και να βελτιώσουν τη γνωστική τους επεξεργασία (νοητική λειτουργία που σχετίζεται με τη λήψη πληροφοριών και την αποθήκευση τους για χρήση αργότερα). 

Ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την σχολική απόδοση

 Ύπνος: 11 οφέλη για την υγεία μας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι οι μαθητές στο σχολείο μπορεί να έχουν χειρότερη ακαδημαϊκή επίδοση όταν δεν κοιμούνται τον απαραίτητο χρόνο.

Για τους φοιτητές, ο αρκετός ύπνος μπορεί να βελτιώσει το μέσο όρο τους, ενώ το αντίθετο θα μπορούσε να οδηγήσει, για παράδειγμα, σε χαμηλότερη ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας—σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Ιανουαρίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο Humanities and Social Sciences Communications.

«Όταν προσπαθείς να τηρήσεις μια προθεσμία, είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις τον ύπνο», είπε ο Δρ Ράποπορτ, «αλλά είναι σοβαρή η επαναλαμβανόμενη στέρηση ύπνου και σαφώς εμποδίζει τη μάθηση».

Τα παιδιά σας θα μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα παρόμοια με τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) στα παιδιά, είπε ο Δρ Ράπαπορτ.

Το Ίδρυμα Ύπνου σημείωσε ότι όταν τα παιδιά δεν έχουν κοιμηθεί καλά, μπορεί να εναλλάσσουν συμπεριφορές όπως γκρίνιας και υπερκινητικότητας.

“Τα παιδιά δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στην έλλειψη ύπνου όπως οι ενήλικες,” πρόσθεσε ο Δρ. Ραπαπόρτ.

Έτσι, για να μπορέσουν τα παιδιά σας να επικεντρωθούν καλύτερα, βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται την συνιστωμένη ποσότητα ωρών για την ηλικία τους (που μπορεί να κυμαίνεται από οκτώ έως 13 ώρες), όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο του Ιουνίου 2016 στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.

Ο επαρκής ύπνος βοηθάει τον μεταβολισμό

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει.

«Ο ύπνος και ο μεταβολισμός ελέγχονται από τους ίδιους τομείς του εγκεφάλου», εξήγησε ο Δρ Ράποπορτ. 

«Όταν νυστάζετε, ορισμένες ορμόνες αυξάνονται στο αίμα σας και αυτές οι ορμόνες προκαλούν την όρεξη για φαγητό». 

Ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό της Παχυσαρκίας τον Μάρτιο του 2021 μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ της υγείας του ύπνου και των αλλαγών στο βάρος. Βρήκαν ότι όσο καλύτερα κοιμούνται οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο βάρος και λίπος έχαναν.

Μειώνει το άγχος

 Ύπνος: 11 οφέλη για την υγεία μας

Το άγχος και τα προβλήματα ύπνου συνδέονται, καθώς η σχέση τους είναι αμφίδρομη, σύμφωνα με ένα άρθρο του Μαΐου 2021 στο περιοδικό Annals of Behavioral Medicine.

Αυτό σημαίνει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και το αντίστροφο. Επιπλέον, όταν πρόκειται για την υγεία μας, το άγχος και ο ύπνος είναι σχεδόν ένα και το αυτό – και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

“Ο ύπνος μπορεί σίγουρα να μειώσει τα επίπεδα άγχους, και έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης,” δήλωσε η Δρ. Jean. “Πιστεύεται επίσης ότι ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις καρδιακές παθήσεις.”

Θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα

Σε μια μελέτη BMC Medicine τον Δεκέμβριο του 2018, οι ερευνητές απέδειξαν μια απλή σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και των ατυχημάτων με μηχανοκίνητα οχήματα: Η υπνηλία αύξησε τον κίνδυνο για συγκρούσεις.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν την νύστα ως πρόβλημα, αλλά ο κόστος για την κοινωνία είναι τεράστιος,” δήλωσε ο Δρ. Ραπαπόρτ. “Η αϋπνια επηρεάζει τον χρόνο αντίδρασης και τη λήψη αποφάσεων.”

Μπορεί να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

“Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη”, είπε ο Δρ Jean. “Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα κυκλοθυμικό άτομο να μειώσει το άγχος του, καθώς αποκτά μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα με τον καλό ύπνο.”

“Αν χρειάζεστε πολύ περισσότερο ύπνο τα Σαββατοκύριακα, σημαίνει ότι δεν κοιμάστε αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας,” πρόσθεσε ο Δρ. Ραπαπόρτ. “Το καλύτερο είναι η  εύρεση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.”

Οπότε, αν διαπιστώσετε ότι εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε μεγάλα προβλήματα με τον ύπνο, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον πάροχο υγείας για συμβουλές και επιλογές θεραπείας βάσει την κατάστασή σας.

 Ύπνος: 11 οφέλη για την υγεία μας

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks