15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Υπέρταση: Κάνουν καλό οι χυμοί από φρούτα;


Στο μυαλό μας οι φυσικοί χυμοί από φρούτα είναι μια πάρα πολύ υγιεινή επιλογή. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν υπέρταση. Μελέτη Καναδών επιστημόνων έδειξε πως ακόμα και ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων την ημέρα, μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Η ανάλυση βασίστηκε σε 93 μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τις επιδράσεις διαφόρων τροφίμων και ροφημάτων με φρουκτόζη, με ή χωρίς άλλα γλυκαντικά, στην καρδιαγγειακή υγεία

Οι μελέτες είχαν εξετάσει την επίδραση των ροφημάτων με ζάχαρη, των γαλακτοκομικών με ζάχαρη, των υποκατάστατων γάλακτος με ζάχαρη, των 100% φυσικών φρουτοχυμών χωρίς προσθήκη ζάχαρης, των φρούτων, των αποξηραμένων φρούτων, των δημητριακών πρωινού κλπ.

Υπέρταση και χυμοί

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο 100% φυσικός φρουτοχυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης οδηγούσε σε «μικρή, σημαντική μείωση» της αρτηριακής πίεσης, όταν καταναλωνόταν με μέτρο.

Αντιθέτως, τα ροφήματα με φρουκτόζη και προσθήκη ζάχαρης (όπως ορισμένα αναψυκτικά) οδηγούσαν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ειδικότερα, ένα ποτήρι φυσικού φρουτοχυμού την ημέρα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) σχετίσθηκε με μείωση κατά 3,7mm Hg της συστολικής (μεγάλης) πίεσης.

Ένα ρόφημα με φρουκτόζη και προσθήκη ζάχαρης την ημέρα οδηγούσε σε μέση αύξηση κατά 6,9 mmHg της συστολικής πίεσης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο αποκλεισμός των ροφημάτων με ζάχαρη από τη διατροφή, οδηγούσε σε μέτρια μείωση της πίεσης.

Την αρτηριακή πίεση μείωνε επίσης η τακτική κατανάλωση ολόκληρων φρούτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.

 

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks