20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Υγεία: Οι πιο εμφανίσιμοι άνθρωποι είναι και πιο υγιείς


Η υγεία μπορεί να έχει σχέση με την εμφάνιση μας; Για παράδειγμα… το πόσο όμορφοι είμαστε; Κι όμως!

Πρόσφατη έρευνα, με τίτλο “Φυσική ελκυστικότητα και καρδιομεταβολικός κίνδυνος”, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Human Biology, υποδηλώνει ότι η φυσική ελκυστικότητα μπορεί να συνδέεται με την καλή υγεία. Τα άτομα που βαθμολογήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο σε ελκυστικότητα έδειξαν καλύτερη υγεία μια δεκαετία αργότερα.

Η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ελκυστικότητας και αποτελεσμάτων υγείας, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του προσώπου συσχετίζονται με καλύτερη αντίληψη για την υγεία. Ωστόσο, η αξιοπιστία εκείνων των συσχετίσεων έχει αμφισβητηθεί από θεωρητική και μεθοδολογική άποψη.

Ομορφιά και υγεία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την μεγάλη διαρκή έρευνα National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, αξιολογώντας την ελκυστικότητα των συμμετεχόντων σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 και αναλύοντας μέτρα καρδιομεταβολικού κινδύνου, που πήραν από εξετάσεις αίματος και ιατρικές εξετάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η ευφυΐα και η αυτοαξιολόγηση της υγείας, η μελέτη διαπίστωσε ότι:

τα άτομα που βαθμολογήθηκαν ως άνω του μέσου όρου σε ελκυστικότητα έδειξαν αισθητά καλύτερη υγεία μετά από δεκαετή παρακολούθηση.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστημίου του Όσλο, Alexi Gugushvili, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι το βασικό μήνυμα της έρευνας ήταν ότι τα εμφανισιακά ελκυστικά άτομα, χωρίς καμία πρόσθετη πληροφορία, έτειναν να είναι πιο υγιή κατά μέσο όρο από τους λιγότερο ελκυστικούς ανθρώπους (ομοίων λοιπών ιδιοτήτων) μια δεκαετία αργότερα.

Διερευνήθηκε η επίδραση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στη σχέση ελκυστικότητας-υγείας:

Ο υψηλότερος ΔΜΣ μετρίασε την επίδραση της ελκυστικότητας στα αποτελέσματα της υγείας. Αλλά η σχέση μεταξύ ελκυστικότητας και καρδιομεταβολικού κινδύνου παρέμεινε στατιστικά σημαντική, ακόμη και μετά την προσαρμογή για την επιρροή του ΔΜΣ.

Χαμηλότερος καρδιομεταβολικός κίνδυνος για τους… όχι και τόσο εμφανίσιμους!

Η πιο απρόσμενη ανακάλυψη της μελέτης είναι ότι τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως “καθόλου ελκυστικά” παρουσιάζουν χαμηλότερο καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Αυτό συμφωνεί με παλαιότερες έρευνες που υποδηλώνουν πιθανά πλεονεκτήματα για τα όχι και τόσο ελκυστικά άτομα σε διάφορους δείκτες υγείας.

Μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Economics & Human Biology, αποκάλυψε ότι τα “πολύ άσχημα” άτομα έτειναν να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, συχνά κερδίζοντας περισσότερα τόσο από τους απλά “μη ελκυστικούς” όσο και τους “μέσους/ελκυστικούς” συμμετέχοντες στην έρευνα.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν ορισμένους περιορισμούς, όπως οι πιθανές προκαταλήψεις περί της φυσικής ελκυστικότητας, όπως αυτή αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες.

Ο δρ. Gugushvili τόνισε ότι μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τις συνδέσεις μεταξύ της φυσικής ελκυστικότητας και των αποτελεσμάτων θνησιμότητας.

Παρά τους όποιους περιορισμούς, το κύριο εύρημα της μελέτης υποδηλώνει ότι τα άτομα που περιγράφονται ως εμφανισιακά πιο ελκυστικά τείνουν να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία σε μια περίοδο 10 ετών.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό είναι βασικός πυλώνας της εξέλιξης και της βελτίωσης του ανθρώπινου είδους.

Συνολικά, η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η φυσική ελκυστικότητα και η υγεία σχετίζονται, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που διέπουν αυτήν τη συσχέτιση παραμένουν σε επίπεδο εικασίας και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: https://www.psypost.org
Πηγή:https://www.sciencetimes.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks