15 Απριλίου 2024
27.6 C
Athens

Πως να βοηθήσεις κάποιον που έχει κατάθλιψη;


Η κατάθλιψη είναι μία εξαιρετικά επίκαιρη και συχνή ψυχική ασθένεια. Πολλοί από εμάς έχουμε κάποιο φίλο ή συγγενή, που ζει με κατάθλιψη ή έχουμε οι ίδιοι κατάθλιψη. Παρόλα αυτά είναι ένα θέμα, για το οποίο δεν συζητάμε ανοιχτά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γνώση και ενημέρωση σχετικά με το τί είναι η κατάθλιψη, πως την αναγνωρίζουμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Αναγνώριση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ένα αγαπημένο πρόσωπο

Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε, πως δεν βιώνουν όλοι την κατάθλιψη με τον ίδιο τρόπο και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν. Έτσι, αν ο φίλος σας βιώνει κατάθλιψη, μπορεί:

 • να φαίνεται πιο λυπημένος, απαισιόδοξος και απελπισμένος από ό,τι συνήθως
 • τον κυριεύει μια αίσθηση ενοχής, κενού ή ματαιότητας
 • απομονώνεται κοινωνικά και σταματά να ασχολείται με τα ενδιαφέροντά του 
 • αναστατώνεται εύκολα ή φαίνεται ασυνήθιστα ευερέθιστος
 • έχει λιγότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως, κινείται αργά ή φαίνεται γενικά άτονος
 • δεν ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του ή παραμελεί τη βασική υγιεινή, όπως το ντουζ και το βούρτσισμα των δοντιών τους
 • δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή κοιμάτε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο
 • ξεχνάει ή δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να αποφασίσει για πράγματα
 • τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
 • μιλάει για το θάνατο ή την αυτοκτονία

Πως να βοηθήσετε;

Αυτές οι 6 συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πηγή υποστήριξης για έναν φίλο με κατάθλιψη.

 1. Συζητήστε μαζί τους

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο φίλος ή ο συγγενή σας, ότι είστε εκεί για αυτόν. Ξεκινήστε, λοιπόν, τη συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φίλος σας μπορεί να θέλει να μιλήσει για αυτό που νιώθει, αλλά μπορεί να μην θέλει συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση, δείξτε το ενδιαφέρον και την ανησυχία σας, χρησιμοποιώντας τεχνικές ενεργητικής ακρόασης. Δηλαδή κάντε ερωτήσεις, για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες και μην υποθέτετε ότι καταλαβαίνετε τι περνούν. Τέλος, είναι σημαντικό να επικυρώσετε τα συναισθήματά τους και να δείξετε ενσυναίσθηση με τη γλώσσα του σώματός σας. Ο φίλος σας μπορεί να μην έχει όρεξη να μιλήσει την πρώτη φορά που τον ρωτάτε. Για αυτό είναι καλό να επιμείνετε, χωρίς να γίνεστε πιεστικοί!

2. Ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν βοήθεια και να συνεχίσουν τη θεραπεία τους

Ο φίλος σας μπορεί να μην αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζει κατάθλιψη ή μπορεί να ξέρει πώς να ζητήσει υποστήριξη. Ακόμα κι αν γνωρίζει κανείς ότι χρειάζεται θεραπεία, η αναζήτηση βοήθειας είναι συχνά δύσκολη και τρομακτική. Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε, είναι να τους ενθαρρύνετε και να τους υποστηρίξετε να κλείσουν αυτό το πρώτο ραντεβού! Ωστόσο, ο ρόλος σας δεν τελειώνει εκεί. Η κατάθλιψη μειώνει την ενέργεια και αυξάνει την επιθυμία για απομόνωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέρες, που το αγαπημένο σας πρόσωπο ίσως δεν θέλει να πάει στη συνεδρία του. Εκεί πρέπει να τον ενθαρρύνετε, λέγοντας ότι: «Την περασμένη εβδομάδα είπες ότι η συνεδρία ήταν πραγματικά παραγωγική και αισθάνθηκες πολύ καλύτερα μετά. Κι αν βοηθήσει και η σημερινή συνεδρία;».

3. Μάθετε για την κατάθλιψη και τις μορφές της

Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να εξηγείτε την κατάθλιψη ξανά και ξανά. Ακούγεται κουραστικό, σωστά; Μπορείτε να μιλήσετε με τον φίλο σας για τα συγκεκριμένα συμπτώματά του ή για το πώς αισθάνεται, αλλά αποφύγετε να του ζητήσετε να σας πει για την κατάθλιψη γενικά. Ψάξτε μόνοι σας τα συμπτώματα, τις αιτίες, τα διαγνωστικά κριτήρια και τις θεραπείες. Ενώ οι άνθρωποι βιώνουν την κατάθλιψη διαφορετικά, η εξοικείωση με τα γενικά συμπτώματα και την ορολογία μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο εις βάθος συζητήσεις με τον φίλο σας. Μην ξεχνάτε

4. Να είστε υπομονετικοί

Έχοντας κάνει μια μικρή έρευνα, θα γνωρίζετε ότι η κατάθλιψη συνήθως βελτιώνεται με τη θεραπεία, αλλά αυτό συνήθως παίρνει χρόνο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να είστε υπομονετικοί με τον άνθρωπό σας, ειδικά όταν τα συπτώματά τους είναι σε έξαρση. Ο φίλος σας μπορεί συχνά να έχει κακή διάθεση, να είναι θυμωμένος και ευερέθιστος ή να νιώθει εξαντλημένος. Γενικά υπάρχουν κάποιες καλές και κάποιες κακές μέρες. Αποφύγετε να υποθέσετε ότι μια καλή μέρα σημαίνει ότι έχουν «θεραπευθεί» και προσπαθήστε να μην απελπίζεστε εάν η μία κακιά μέρα γίνονται πολλές!

5. Κρατήστε επαφή 

Τα άτομα που ζουν με κατάθλιψη συνήθως αποκόβονται από τους φίλους τους. Ωστόσο, η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη. Για αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε επαφή με το φίλο σας, ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό μήνυμα ή τηλεφώνημα. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα αντίβαρο στην απομόνωση, ώστε να νιώθουν ότι παραμένουν μέρος ενός συνόλου, Έτσι, προσπαθείστε να τους συμπεριλαμβάνετε στα σχέδια σας και να τους απευθύνετε προσκλήσεις σε δραστηριότητες, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι είναι απίθανο να δεχτεί. Πείτε τους ότι καταλαβαίνετε ότι μπορεί να μην τηρούν σχέδια όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ότι δεν υπάρχει πίεση για παρέα μέχρι να είναι έτοιμοι. Απλώς υπενθυμίστε τους, ότι χαίρεστε να τους βλέπετε, όποτε το θέλουν.

6. Μην χάνετε τον εαυτό σας

Είναι πολύ όμορφο να απλώνετε ένα χέρι βοηθείας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, που σας έχει ανάγκη. Ωστόσο, δεν πρέπει να χάνετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτό! Εάν αφιερώσετε όλη σας την ενέργεια, για να στηρίξετε τον φίλο σας, δεν θα έχετε το κουράγιο αν ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της δικής σας καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε εξαντλημένοι και απογοητευμένοι πολύ γρήγορα. Έτσι, όμως, δεν θα καταφέρετε να βοηθήσετε πολύ τον φίλο σας. Για αυτό είναι σημαντικό να θέτετε όρια, τα οποία δεν θα ξεπερνάτε.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks