20 Ιουνίου 2024
27.5 C
Athens

Βήχας: Γιατί συμβαίνει όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα; 


Έχετε βιώσει ποτέ βήχα μετά από μια βαθιά ανάσα; Μόλις σταματήσει, η εμπειρία μπορεί να σας αφήσει να αναρωτιέστε για τους υποκείμενους λόγους που προκλήθηκε ο βήχας, καθώς και η ερώτηση: “Είναι φυσιολογικό αυτό;” 

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί μπορεί να βήχετε όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή και πότε ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης που θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.

Ο βήχας μετά από μια βαθιά εισπνοή δεν είναι φυσιολογικός

Βήχας: Γιατί συμβαίνει όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα; 

Ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματός σας να προστατεύει και να καθαρίζει τους αεραγωγούς από ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η σκόνη, ο καπνός ή η βλέννα.

«Ενώ ο βήχας είναι ένα φυσιολογικό και προστατευτικό αντανακλαστικό, αν γίνεται από μια βαθιά αναπνοή δεν είναι φυσιολογικός», λέει ο Michael Ghobrial, MD, πνευμονολόγος και γιατρός εντατικής θεραπείας και διευθυντής του προγράμματος χρόνιου βήχα στην Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, προσθέτει.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ένα υγιές άτομο χωρίς υποκείμενες παθήσεις μπορεί να βήχει αφού πάρει μια βαθιά αναπνοή, λέει ο Norman Edelman, MD, καθηγητής πνευμονολογίας.

«Συνήθως, έχετε ένα πολύ λεπτό στρώμα βλέννας που καλύπτει τους αεραγωγούς σας και βοηθά στην προστασία των πνευμόνων σας. Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχετε λίγη παραπάνω βλέννα λόγω ενός ήπιου κρυολογήματος ή αλλεργιών. Όταν παίρνετε βαθιά αναπνοή, μπορεί να  μετακινήσετε αυτή τη βλέννα και αυτή η κίνηση να «γαργαλήσει» τους αεραγωγούς και βήξετε», λέει. 

Επίσης, η εισπνοή κρύου, ξηρού αέρα θα μπορούσε να προκαλέσει βήχα όταν εισπνέετε βαθιά. «Ο αέρας που φέρνετε στους πνεύμονές σας είναι πολύ πιο δροσερός και πολύ πιο ξηρός από τον αέρα που υπάρχει ήδη στο σώμα σας», λέει ο Δρ Έντελμαν. Αυτή η διαφορά μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να οδηγήσει σε βήχα. 

Βήχας: Γιατί συμβαίνει όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα; 

Ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης πάθησης

Εάν έχετε παραπάνω από τη συνηθισμένη βλέννα, μαζί με καταρροή ή βουλωμένη μύτη, χαμηλό πυρετό ή συμφόρηση στο στήθος μαζί με τον βήχα σας, μπορεί να έχετε βρογχίτιδα ή προσωρινή φλεγμονή στους βρογχικούς σωλήνες. Η βρογχίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της, αλλά μερικές φορές μπορεί να απαιτεί ιατρική θεραπεία.

Εάν έχετε κρίση βήχα όταν εισπνέετε κρύο, ξηρό αέρα, μπορεί να είναι σύμπτωμα άσθματος. «Τα άτομα με άσθμα γνωρίζουν ότι αν βγουν έξω το χειμώνα, θα αρχίσουν να βήχουν ή ίσως να έχουν δυσκολία στην αναπνοή», λέει ο Έντελμαν.

Πότε να απευθυνθείτε στον πάροχο υγείας

Εάν βήχετε συχνά μετά από μια βαθιά αναπνοή ή σωματική άσκηση (όπως ανεβαίνοντας μια σκάλα) ή εάν έχετε χρόνιο βήχα που καμία σπιτική θεραπεία δεν φαίνεται να ανακουφίζει, μιλήστε με τον γιατρό σας, λέει ο Δρ Ghobrial. «Θα μπορούσε να σημαίνει πολλά πράγματα, από φλεγμονώδεις αεραγωγούς έως φλεγμονώδη πνευμονικό ιστό, ή ακόμα και μια πιο σοβαρή πνευμονική νόσο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα», αναφέρει.

Βήχας: Γιατί συμβαίνει όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα; 

Άρθρα Υγείας 

Πηγή 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks