15 Απριλίου 2024
27.6 C
Athens

Tσάι: Αυτά είναι τα 10 οφέλη για την υγεία μας


Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο μετά τον καφέ. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι η συμπυκνωμένη του μορφή. Μία μόνο κάψουλα περιέχει την ίδια ποσότητα ενεργών συστατικών με ένα μέσο φλιτζάνι πράσινο τσάι.

Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτά έχουν πιστωθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από την προαγωγή της υγείας της καρδιάς, του ήπατος και του εγκεφάλου έως τη βελτίωση του δέρματος και ακόμη και την μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την συμβολή του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος το αναφέρουν ως βασικό συστατικό.

Παρά αυτά τα οφέλη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να είναι τοξικό, όταν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα, επομένως πάντα να μιλάτε με έναν επαγγελματία υγείας εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε αυτά τα συμπληρώματα.

10 βασισμένα στην επιστήμη οφέλη του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

2. Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο αίμα, γεγονός που προάγει την υγεία της καρδιάς.

3. Καλό για τον εγκέφαλο

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και την μνήμη και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από εγκεφαλικές παθήσεις.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το πετυχαίνει αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σας μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι μέτριο και δεν είναι σαφές εάν ευθύνονται οι κατεχίνες ή η καφεΐνη του πράσινου τσαγιού. Οι υψηλές δόσεις εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού είναι τοξικές και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή ηπατική βλάβη.

5. Μπορεί να ωφελήσει την λειτουργία του ήπατος

Βοηθά στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

6. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

7. Μπορεί να κάνει καλό στο δέρμα

Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων.

8. Μπορεί να ωφελήσει την απόδοση της άσκησης και την αποκατάσταση

Αυξάνει την αντιοξειδωτική προστασία από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από την άσκηση. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση και αποκατάσταση κατά και μετά την άσκηση.

9. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ μειώνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C και σακχάρου στο αίμα.

10. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Μπορεί να καταναλωθεί σε κάψουλα, υγρό ή σκόνη. Η συνιστώμενη δόση είναι 250–500 mg, μαζί με το γεύμα.

Πηγή: https://www.healthline.com

 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks