21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Αλάτι: Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου


Σε ορισμένες ασιατικές χώρες το πολύ αλάτι στο φαγητό είναι πολύ συνηθισμένο. Και εκεί η σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου έχει ήδη αποδειχθεί.

Μια νέα μακροχρόνια μελέτη από το ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης (MedUni Vienna) έδειξε τώρα για πρώτη φορά, ότι αυτός ο κίνδυνος αντικατοπτρίζεται και στις στατιστικές για τον καρκίνο στην Ευρώπη.

Αλάτι και καρκίνος του στομάχου

Αλάτι: Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastric Cancer και δείχνει ότι οι άνθρωποι που προσθέτουν συχνά αλάτι στο φαγητό τους έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στομάχου από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν την αλατιέρα στο τραπέζι

Αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 470.000 ενήλικες από την μεγάλης κλίμακας βρετανική μελέτη κοόρτης “UK-Biobank”. Μεταξύ άλλων, οι απαντήσεις στην ερώτηση: “Πόσο συχνά προσθέτεις αλάτι στο φαγητό σου;” συλλέχθηκαν με ερωτηματολόγια μεταξύ 2006 και 2010.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Selma Kronsteiner-Gicevic και τον Tilman Kühn από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του MedUni Vienna συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνας με την απέκκριση αλατιού στα ούρα και με δεδομένα από εθνικά μητρώα καρκίνου.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλεγαν ότι συχνά ή πάντα πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε μια περίοδο παρατήρησης περίπου 11 ετών σε σχέση με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν πρόσθεταν επιπλέον αλάτι στο φαγητό τους.

Ο καρκίνος στομάχου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους

Στην λίστα με τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου παγκοσμίως, ο καρκίνος στομάχου βρίσκεται στην 5η θέση. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, αλλά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα αύξησης στους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, την μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και την παχυσαρκία.

Το γεγονός ότι μια πολύ δίαιτα με πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου έχει αποδειχθεί παλαιότερα σε μελέτες με ομάδες ασιατικών πληθυσμών, όπου τρώνε συχνά τρόφιμα διατηρημένα σε αλάτι, πολύ αλατισμένα ψάρια ή εξαιρετικά αλμυρές μαρινάδες και σάλτσες.

“Η έρευνά μας δείχνει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας προσθήκης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου και στις δυτικές χώρες. Με την μελέτη μας, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πάντες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης αλατιού και να παρέχουμε τη βάση για μέτρα πρόληψης του καρκίνου του στομάχου”, είπαν οι ερευνητές.

Άρθρα διατροφής

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks