15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Το καλύτερο αγχολυτικό για νευρωτικούς ανθρώπους


Η αλληλεπαφή με γάτες φαίνεται να είναι ευεργετική για τη ψυχική υγεία ατόμων που διακρίνονται από συναισθηματικότητα, μία από τις πέντε βασικές πτυχές της προσωπικότητάς του και που συνδέεται με τη νευρωτικότητα, χωρίς να φέρει το αρνητικό φορτίο που συνήθως σχετίζεται με αυτήν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να νιώθει έντονα συναισθήματα και να ανταποκρίνεται σε αυτά, με αυτό το χαρακτηριστικό να είναι αρκετά σταθερό και να μην υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις, όπως εξηγεί η Patricia Pendry, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anthrozoös.

Γάτα ή σκύλος;

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι σπίτικοι γάτοι επηρεάζουν θετικά την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων που συμμετείχαν σε προγράμματα αντιμετώπισης του άγχους σε πανεπιστήμια. Αυτά τα προγράμματα αξιοποιούν τις ικανότητες των κατοικιδίων ζώων να μειώνουν το άγχος, αλλά περισσότερο από 85% της επικοινωνίας στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων είναι αφιερωμένη σε σκύλους, καθώς, όπως σημειώνεται, οι περισσότεροι φοιτητές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αλληλεπίδραση με γάτες, σύμφωνα με την Joni Delanoeije, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο.

germany bavaria munich mid adult woman with cat 2022 12 16 22 45 26 utc scaled

Η ερευνητική ομάδα διενεργεί μια εκτενή δημοσκόπηση σε πάνω από 1.400 φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό από 20 διάφορα πανεπιστήμια. Η έρευνα αποκάλυψε μια σύνδεση μεταξύ του είδους της προσωπικότητας και της προθυμίας να αλληλεπιδρά με γάτες, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η επιθυμία  σε προγράμματα επισκέψεων με σκύλους ή αν έχετε γάτα ως κατοικίδιο ζώο, καθώς και το φύλο του ιδιοκτήτη. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αρνητικούς παράγοντες, όπως αλλεργίες ή φοβίες απέναντι στις γάτες.

Η τέλεια επιλογή

Η υψηλή διαθεσιμότητα σκύλων για ψυχοθεραπευτικά προγράμματα και η άποψη ότι οι γάτες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιες παρεμβάσεις ανέδειξαν την έλλειψη αυτών των αιλουροειδών από τις θεραπευτικές πρακτικές. Όπως αναφέρει η Δρ. Pendry, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι σκύλοι υπάρχουν για να ευχαριστούν τους ανθρώπους, ενώ οι γάτες θεωρούνται συχνά απαιτητικές, απρόβλεπτες ή απόμακρες, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την επιλογή τους για αυτούς τους σκοπούς.

Ωστόσο, οι προσωπικότητες των γατών δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για πολλούς συμμετέχοντες σε προηγούμενες μελέτες που ανυπομονούσαν να περάσουν χρόνο με τις γάτες των προγραμμάτων.

cropped shot of woman carrying adorable scottish f 2022 12 16 17 35 02 utc scaled

Αυτό ενθαρρύνει την ιδέα ότι η προσθήκη γάτων σε αυτές τις θεραπευτικές συνεδρίες μπορεί να επεκτείνει τη συμμετοχή, και μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks