15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Θεσσαλία: Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λεπτοσπείρωσης και αναπνευστικών λοιμώξεων


Στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, έδωσε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, καταγράφηκαν 1.466 προσελεύσεις το τελευταίο 24ωρο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων Υγείας στη Θεσσαλία.
Από τις προσελεύσεις αυτές οι 26 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 194 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, ενώ από τους ελέγχους που έγιναν οι 78 είχαν θετικό έλεγχο για SARS – CoV2.

Η αναλογική νοσηρότητα της γαστρεντερίτιδας παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο. Παρατηρείται αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Ωστόσο παραμένει κάτω από το όριο ειδοποίησης και τα περιστατικά δεν φαίνεται να προέρχονται από την ίδια περιοχή. Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν 3 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 14 νέες νοσηλείες λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

«Παρατηρείται μία αύξηση των εισαγωγών των περιστατικών με λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο ειδοποίησης», υπογράμμισε ο κ. Σερέτης.

Συμπλήρωσε ότι όσον αφορά τα κρούσματα της λεπτοσπείρωσης στις 13 Οκτωβρίου έως τις 8 το πρωί διαγνώστηκαν στη Θεσσαλία, 9 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης.
«Επομένως, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα εργαστηριακά 34 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκ των οποίων, 6 νοσηλεύονται. Βρίσκονται δε, υπό διερεύνηση, 61 περιστατικά. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε, σημείωσε ο κ.Σερέτης, ότι η βασική πρόληψη της λεπτοσπείρωσης είναι η αποφυγή της έκθεσης σε αυτή».

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Τα ατομικά μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Εμβολιασμοί
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ τόνισε, πως έχουν γίνει 2.271 για τέτανο και 188 σε παιδιά για ηπατίτιδα Α, στη Θεσσαλία.
Τέλος, ως προς την καταλληλότητα του νερού, ο κ. Σερέτης σημείωσε, ότι συνεχίζονται καθημερινά, οι λήψεις δειγμάτων, στη Θεσσαλία.

 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks