20 Ιουνίου 2024
27.5 C
Athens

Τεστοστερόνη: Μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες


Η χαμηλή τεστοστερόνη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο. Έρευνα που έγινε σε  24.109 άνδρες, έδειξε πως τα χαμηλά επίπεδα της αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σε συνεργασία με παγκόσμια ομάδα επιστημόνων, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 13 Μαΐου στο Annals of Internal Medicine.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider οι ειδικοί εξέτασαν την ενδογενή τεστοστερόνη που παράγει το σώμα και όχι το είδος που λαμβάνεται μέσω ορμονοθεραπείας, ενώ εξήχθησαν ευρήματα παρατηρησιακά, δηλαδή διαπίστωσαν ένα μοτίβο και όχι μια «αδιαμφισβήτητη συμπεριφορά».

Οι ερευνητές λοιπόν παρατήρησαν ότι οι άνδρες με χαμηλή ολική τεστοστερόνη (κάτω από 7,4 nmol/L [213 ng/dL]) είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Επίσης, όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα (κάτω από 5,3 nmol/L [153 ng/dL]) κινδύνευαν να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Πώς ανεβαίνει η τεστοστερόνη

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα συμπληρώματα τεστοστερόνης και πολλοί γιατροί πραγματοποιούν ορμονοθεραπείες, αλλά με βάση τους ειδικούς αυτοί οι τρόποι δεν μπορούν να βοηθήσουν ακριβώς στο παραπάνω ζήτημα.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες ή αν υπάρχει ζήτημα υγείας, ή το άτομο ακολουθεί βαριά φαρμακευτική αγωγή.

Έτσι, οι δύο παραπάνω μέθοδοι μπορεί να μην φέρουν αποτέλεσμα, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τα συμπληρώματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες συνιστούν φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, όπως θρεπτική διατροφή, άσκηση και διαχείριση του άγχους. Παράλληλα, προτείνουν επίσκεψη και παρακολούθηση από γιατρό, ώστε να ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα τεστοστερόνης και ο οργανισμός για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στο μεσοδιάστημα.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks