20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Τα στάδια της ημικρανίας


Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει έναν στους έξι ενήλικες. Προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως παλμικό πόνο στο κεφάλι, ναυτία, έμετο, οπτικές διαταραχές και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Επιπλέον, μια κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκέσει ώρες έως και μέρες, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, με σημάδια να εμφανίζονται συχνά μία έως δύο ημέρες πριν καν ξεκινήσει ένα επεισόδιο.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της ημικρανίας;

Κατά κάποιο τρόπο, η ημικρανία είναι ένα ιατρικό μυστήριο. Συχνά δεν υπάρχει οριστική εξήγηση πίσω από το γιατί εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα, τι πυροδοτεί ένα επεισόδιο και πώς κάθε άτομο πρέπει να δράσει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Ωστόσο, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους, που ζουν με ημικρανία, θα παρατηρήσουν ορισμένα συμπτώματα, καθώς πλησιάζει μια κρίση. Υπό αυτή την έννοια, η κατανόηση των σταδίων της ημικρανίας είναι ζωτικής σημασίας για την εύρεση του σωστού σχεδίου θεραπείας για εσάς. Εάν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια της ημικρανίας, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε τον πόνο, που συνήθως ακολουθεί. 

Ποια είναι τα τέσσερα στάδια της ημικρανίας;

Κανένας άνθρωπος δεν θα βιώσει την ημικρανία με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που καθιστά τα επεισόδια απρόβλεπτα σε έναν βαθμό. Ωστόσο, για να βοηθήσουν στην κατανόηση της, οι ειδικοί έχουν ξεχωρίσει τέσσερα μοναδικά στάδια ημικρανίας. 

  1. Πρόδρομο ή προειδοποιητικό στάδιο ημικρανίας

Μια ημικρανία συχνά ξεκινά πολύ πριν το στάδιο της κεφαλαλγίας. Στην πραγματικότητα, το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας δηλώνει ότι τα περισσότερα άτομα με ημικρανία θα παρατηρήσουν τουλάχιστον ένα ή περισσότερα σημάδια της προδρομικής φάσης (προ-κεφαλαλγία ή προειδοποιητική φάση) περίπου 24-48 ώρες πριν από την κύρια κρίση, αν και όχι απαραίτητα πριν από κάθε επεισόδιο. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • εναλλαγές διάθεσης
  • λαχτάρα για φαγητό
  • αϋπνία ή συχνό χασμουρητό
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • μυϊκή ευαισθησία ή ακαμψία, ειδικά στον αυχένα και τους ώμους
  • συχνουρία
  • ευαισθησία στο φως ή τον ήχο

Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα ημικρανίας για τα οποία μιλήσαμε προηγουμένως. Επομένως, αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, είναι ώρα να λάβετε προληπτική δράση.

2. Στάδιο αύρας ημικρανίας

Οπτικές προειδοποιήσεις όπως το να βλέπετε φως που αναβοσβήνει ή λαμπυρίζει, αιωρούμενα σχήματα ή γεωμετρικά μοτίβα και/ή φωτεινά σημεία είναι κρίσιμα σημάδια ότι η ημικρανία εμφανίζεται με πλήρη ταχύτητα. Το στάδιο της αύρας εμφανίζεται περίπου στο ένα τρίτο των κρίσεων ημικρανίας, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Head and Face Pain. Οι οπτικές διαταραχές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αύρας, αλλά αυτό το στάδιο μπορεί να δημιουργήσει και μια σειρά από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην κίνηση, την αντίληψη και την ομιλία. Επιπλέον, μπορεί να νιώσετε αδυναμία, μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου και να αντιμετωπίζετε προβλήματα στην ομιλία ή μπερδεμένη ομιλία.

Όπως και οι άλλες φάσεις ημικρανίας, η αύρα μπορεί να μην εμφανίζεται με κάθε κρίση ημικρανίας. Ωστόσο, όταν συμβαίνει, τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται σταδιακά, σε τουλάχιστον 5 λεπτά, με διάρκεια έως και 60 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί, ακόμα, να παρατηρήσετε θολή όραση ή μερική απώλεια όρασης.

3. Στάδιο κρίσης ημικρανίας

Η φάση της κρίσης είναι συχνά το πιο εξουθενωτικό στάδιο λόγω του έντονου, παλλόμενου πόνου που αισθάνεστε συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Πέρα από τον πόνο είναι πιθανό να εμφανίσετε ναυτία, τάση για έμετο και ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις μυρωδιές. Γενικά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες.

4. Στάδιο αποδρομής ημικρανίας 

Η διάρκεια αυτού του σταδίου της ημικρανίας ποικίλλει, αλλά, κατά μέσο όρο, μπορεί να διαρκέσει μία έως δύο ημέρες και εμφανίζεται σε περίπου 80% των πασχόντων. Κατά τη διάρκεια αυτής της τελικής φάσης, μπορεί να αισθάνεστε εξάντληση, δυσκολία στη συγκέντρωση, πόνο στο σώμα, ζάλη και συναισθηματικές μεταβολές για μερικές ημέρες. 

Πόσο μπορεί να διαρκέσει μια ημικρανία;

Αν και ο ακριβής χρόνος μπορεί να ποικίλλει, κατά μέσο όρο, οι κρίσεις ημικρανίας διαρκούν συνήθως από 4 έως 72 ώρες, χωρίς θεραπεία.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;

Για μερικούς ανθρώπους, μια κρίση διακόπτει κάθε μέρος της ζωής τους και καθιστά σχεδόν αδύνατο να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα για την ημικρανία, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας των κρίσεων και στη μείωση του πόνου, όταν αυτές συμβαίνουν.

 

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την εύρεση μιας θεραπευτικής επιλογής είναι ο εντοπισμός των παραγόντων, που ενδεχομένως να πυροδοτούν μια κρίση ημικρανία. Μερικοί συνηθισμένοι παράγοντες που προκαλούν ημικρανία είναι το άγχος, οι καιρικές αλλαγές, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η αφυδάτωση, η στέρηση ύπνου, τα έντονα φώτα και ορισμένα τρόφιμα. Μόλις εσείς και ο γιατρός σας εντοπίσετε τις πιθανές αιτίες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο, ώστε να τις αποφύγετε –αν είναι δυνατόν.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μια ημικρανία και αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα, τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο, εφόσον ληφθούν έγκαιρα. Οι μη φαρμακευτικές επιλογές, όπως η εφαρμογή ζεστών ή κρύων κομπρέσων, ο βελονισμός (ενεργοποίηση σημείων πίεσης στο κεφάλι και το σώμα σας) μέσω διαφόρων μεθόδων μασάζ και ορισμένες συσκευές νευροτροποποίησης, οι οποίες βοηθούν στη «μείωση» της εγκεφαλικής δραστηριότητας, μπορεί να συμμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της ημικρανίας. 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks