20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Σκύλοι: οι καλύτερες και οι χειρότερες ράτσες για ανθρώπους με αλλεργίες 


Τι κάνετε όταν αγαπάτε τα σκυλιά, αλλά εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είναι αλλεργικό; Θα κάνετε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι: Προτιμήστε μια ράτσα σκύλου που θεωρείται “υποαλλεργική”. Οι σκύλοι αυτοί είναι οι καλύτεροι τύποι για άτομα με αλλεργίες, επειδή τείνουν να μαδάνε λιγότερο από άλλες ράτσες.

Οι τρίχες των κατοικίδιων είναι μια κοινή αιτία αλλεργικής ρινίτιδας, μιας χρόνιας νόσου που επηρεάζει έως και το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών. Κοινώς γνωστή ως αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζεται όταν το σώμα αντιδρά υπερβολικά σε κάτι που δεν προκαλεί πρόβλημα σε άλλους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι στην πραγματικότητα αλλεργικοί στις τρίχες του σκύλου. Αντίθετα, είναι αλλεργικοί στις νιφάδες του τριχώματος στο δέρμα του σκύλου ή στο σάλιο. Ωστόσο, οι τρίχες έχουν κάποια σχέση με αυτό: Μερικές φορές άλλα αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, όπως η σκόνη ή γύρη γρασιδιού ή δέντρων, μπορούν να συσσωρευτούν στο γούνινο τρίχωμα του σκύλου και να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας όπως φτέρνισμα, συμφόρηση, ρινικό οίδημα, άσθμα και εξανθήματα. Πολλοί άνθρωποι με αλλεργίες στα σκυλιά παραπονιούνται για κόκκινα μάτια, φαγούρα.

Σκύλοι: Συμβουλές για την πρόληψη των αλλεργιών 

Εάν έχετε ήδη σκύλο, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη αλλεργιών στα κατοικίδια:

  • Κρατήστε το σκυλί σας καθαρό και λούστε το κάθε εβδομάδα σε ζεστό νερό. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα του τριχώματος και του σάλιου σκύλου που εναποτίθεται σε όλο το σπίτι σας.
  • Ζητήστε από έναν καλλωπιστή να κάνει μπάνιο τον σκύλο σας για να μην εκτεθείτε στα αλλεργιογόνα.
  • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα του σκύλου εβδομαδιαίως για να αφαιρέσετε το τρίχωμα από πάνω.
  • Χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα σε όλο το σπίτι σας και αποφύγετε έπιπλα που συλλέγουν αλλεργιογόνα, όπως υφασμάτινες κουρτίνες ή χαλιά. 
  • Κρατήστε τον σκύλο έξω από την κρεβατοκάμαρα και από το κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Κρατήστε τον σκύλο έξω αν είναι δυνατόν. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες πριν το σπίτι σας είναι απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων.

Αν ψάχνετε για ένα υποαλλεργικό σκυλί που δεν θα σας αφήσει με βουρκωμένα μάτια, θα χρειαστεί να κάνετε την έρευνά σας και ίσως ένα τεστ στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι το νέο σας κουτάβι δεν θα προκαλέσει αλλεργία ή κρίση άσθματος.

Μην πηγαίνετε κατευθείαν για τις ράτσες σκύλων με πιο κοντό τρίχωμα και μην υπολογίζετε τα δασύτριχα κουτάβια. Υπάρχουν πολλοί τύποι υποαλλεργικών σκύλων — άλλοι με περισσότερα μαλλιά, άλλοι με λιγότερα.

Ακολουθούν μερικές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλύτερες (και τις χειρότερες) ράτσες για άτομα με αλλεργίες στα σκυλιά.

Καλύτερο: Τα Schnauzers παράγουν λιγότερη τρίχα

Καλύτεροι επιλογή: Τα Schnauzers παράγουν λιγότερη τρίχα

Το schnauzer είναι γνωστό ότι παράγει λιγότερο τρίχωμα από άλλες ράτσες, ανά AZ Animals, κάτι που θα κάνει, επίσης, ευκολότερο τον καθημερινό καθαρισμό. Η εξάλειψη ή η ελαχιστοποίηση του τριχώματος των κατοικίδιων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για κάποιον με αλλεργία στο σκύλο. Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα χαλιών που παγιδεύουν την πιτυρίδα καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα αλλεργιογόνων. Ίσως θέλετε να αντικαταστήσετε τα χαλιά με δάπεδα από ξύλο, πλακάκια ή βινύλιο για να περικόψετε τη λίστα με τις δουλειές σας.

Χειρότερη επιλογή: Οι Άγιοι Βερνάρδοι και τα μπουλντόγκ είναι γνωστά για το υπερβολικό σάλιο

Εάν είστε αλλεργικοί στο σάλιο του σκύλου, αποφύγετε τις ράτσες σκύλων όπως τα μπουλντόγκ και τα Saint Bernards, σύμφωνα με το The Spruce Pets. Και οι δύο ράτσες είναι γνωστοί για τα υπερβολικά σάλια. Ανεξάρτητα από τον τύπο του σκύλου, είναι καλύτερο να αποφύγετε να αφήσετε τον σκύλο να σας γλείψει εάν είστε αλλεργικοί. Επίσης, μουλιάστε τα μασητικά παιχνίδια σε ζεστό, σαπουνόνερο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Bored Saint Bernard

Χειρότερη επιλογή: Οι Άγιοι Μπερνάρδοι και τα μπουλντόγκ είναι γνωστά για το υπερβολικό σάλιο

Εάν είστε αλλεργικοί στο σάλιο του σκύλου, αποφύγετε τις ράτσες σκύλων όπως τα μπουλντόγκ και τα Saint Bernards, σύμφωνα με το The Spruce Pets. Και οι δύο ράτσες είναι γνωστοί για τα υπερβολικά σάλια. Ανεξάρτητα από τον τύπο του σκύλου, είναι καλύτερο να αποφύγετε να αφήσετε τον σκύλο να σας γλείψει εάν είστε αλλεργικοί. Επίσης, μουλιάστε τα μασητικά παιχνίδια σε ζεστό, σαπουνόνερο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Unrecognizable woman walking in park with english bulldogs on the leash outdoors

Καλύτεροι επιλογή: Τα μικροσκοπικά μαλτεζάκια 

Sitting on the sofa. Cute maltese dog is indoors in domestic room

Το κρεβάτι σας θα πρέπει να είναι εκτός ορίων εάν έχετε αλλεργία στο σκύλο. Το να αφήνετε έναν σκύλο να κοιμάται μαζί σας είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα συμπτώματα αλλεργίας σας. Θα πρέπει ιδανικά να κάνετε ολόκληρη την κρεβατοκάμαρά σας εκτός ορίων για το κουτάβι, και η δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου του ύπνου για έναν σκύλο και είναι πολύ πιο εύκολο όταν είναι απλά μικρό. Μια μικροσκοπική παιχνιδιάρικη ράτσα, όπως τα μαλτεζάκια, θα μπορούσε να λειτουργήσει, σημειώνει η κλινική του Κλίβελαντ.

german shepherd

Χειρότερη επιλογή: Το ξηρό δέρμα ενός γερμανικού ποιμενικού προκαλεί υπερβολικό τρίχωμα στα κατοικίδια

Ορισμένες ράτσες, όπως οι γερμανικοί ποιμενικοί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ξηρό δέρμα από άλλες. Το τακτικό μπάνιο και η περιποίηση του σκύλου σας μπορεί να ελαχιστοποιήσει το τρίχωμα των κατοικίδιων, αλλά μην το παρακάνετε. Το υπερβολικό πλύσιμο του σκύλου σας, μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία. Τα σκυλιά με ξηρό δέρμα μπορεί να αρχίσουν να ξύνονται, αφήνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να παραμένουν στον αέρα.

Καλύτερη επιλογή: Τα Bichon Frize και Labradoodle είναι υπέροχα υποαλλεργικά σκυλιά

Τόσο το labradoodle όσο και το bichon frize συνιστώνται συχνά για άτομα με αλλεργίες στα σκυλιά λόγω των ευκολοσυντήρητων τριχωμάτων τους, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Τα Labradoodles, μπορεί να μην προσλαμβάνουν τόσα αλλεργιογόνα εξωτερικού χώρου όσο άλλες ράτσες. Το σγουρό τρίχωμα ενός φριζέ bichon παράγει λίγο τρίχωμα, καθιστώντας το άλλο ένα υπέροχο υποαλλεργικό σκυλί.

Running Boston Terrier Puppy

Χειρότερη επιλογή: Τα Boston Terriers υποφέρουν από αλλεργίες και βλέννα

Τα κυνηγόσκυλα έχουν επίσης αλλεργίες! Ειδικά τα τεριέ της Βοστώνης υποφέρουν από αλλεργίες που μπορεί να τους προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα και υγρά μάτια. Αν και είναι μια δημοφιλής φυλή, όπως σημειώνει η AZ Animals, οι αλλεργίες ενός τεριέ της Βοστώνης και η τάση για υπερβολική βλέννα το καθιστούν λιγότερο από ιδανικό για άτομα με αλλεργίες.

Καλύτερη επιλογή: Portuguese Water Dogs ζουν καλά έξω

Εάν οι αλλεργίες σας είναι τόσο έντονες που δεν αντέχετε να μείνετε στο ίδιο δωμάτιο ακόμα και με τα πιο εύκολα ανεκτά κουτάβια, σκεφτείτε τις ράτσες σκύλων που μπορούν να ζήσουν έξω. Ο πορτογαλικός σκύλος νερού είναι κατάλληλος για υπαίθρια ζωή, σύμφωνα με το PetMD. Όσο έχει καταφύγιο, φρέσκο ​​νερό για να πιει και χώρο για παιχνίδι, ο Πορτογάλος είναι εξίσου χαρούμενος έξω όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Cute pekingese dog in garden

Χειρότερη επιλογή: Pekingese 

Μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ένα εκπληκτικό έναυσμα αλλεργίας που σχετίζεται με τον σκύλο: τα ούρα. Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως οι Pekingese, είναι πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν από άλλους τύπους σκύλων. Αυτό τα καθιστά κακή επιλογή για κάποιον με αλλεργία στο σκύλο. Εάν το κατοικίδιό σας έχει “ατύχημα”, καθαρίστε την περιοχή μόλις το δείτε. Φοράτε γάντια και χρησιμοποιήστε ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης ή ένα καθαριστικό ενζύμων από ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να απολυμάνετε την περιοχή και να αφαιρέσετε όλα τα σημάδια ούρων.

ci bach y xoloitzcuintli bridia ydy a iawn ' n giwt ci nodweddion y brid ci heb gwlân

Καλύτερη επιλογή: Το Xoloitzcuintli είναι κατάλληλο για οικογένειες

Έχετε ακούσει ποτέ για το Xoloitzcuintli; Μπορείς καν να το προφέρεις; Θα μπορούσατε απλώς να πείτε Xolo για συντομία. Αυτά τα υποαλλεργικά σκυλιά θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για οικογένειες με αλλεργία στα σκυλιά, σύμφωνα με το PetMD. Μερικά είναι άτριχα, ενώ άλλα έχουν πολύ κοντό τρίχωμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν χρειάζονται πολλή περιποίηση, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη συντήρηση από άλλες ράτσες σκύλων.

Ένας σκύλος είναι κάτι περισσότερο από ένα κατοικίδιο

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων, ένα κουτάβι δεν είναι απλώς ένα ζώο που απαιτεί χρόνο και ενέργεια. Ένας σκύλος είναι ένα μέλος της οικογένειας που φέρνει ευτυχία και αγάπη άνευ ορίων. Αν και η εύρεση και η διατήρηση των καλύτερων τύπων σκύλου για την αλλεργία σας θα απαιτήσει επιπλέον προσπάθεια, η προετοιμασία αξίζει τον κόπο. Η λήψη επιπλέον μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο τρίχωμα και άλλα αλλεργιογόνα δίνει στα άτομα με αλλεργίες την ευκαιρία να απολαύσουν την απαράμιλλη συντροφιά του καλύτερου φίλου του ανθρώπου.

Άρθρα για Κατοικίδια

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks