14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Αυτά είναι τα 10 σημάδια της έλλειψης σιδήρου


Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Χωρίς αυτόν δεν παράγεται η  αιμοσφαιρίνη. Κάτι που οδηγεί σε αναιμία.

Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, η αναιμία από έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή παγκοσμίως.

Οι πιο συχνές αιτίες:

-ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής ή δυσαπορρόφησης
-φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
-αυξημένες απαιτήσεις σιδήρου (όπως κατά την εγκυμοσύνη)
-απώλεια αίματος λόγω   αιμορραγίας ή βαριάς εμμήνου ρύσεως

Τα 10 σημάδια της έλλειψης σιδήρου:

1. Ασυνήθιστη κόπωση
Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο λιγότερο οξυγόνο που φτάνει στους ιστούς του σώματος.

2. Ωχρότητα
Η ωχρότητα σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα κάτω εσωτερικά βλέφαρα ή τα νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη μέτριας ή σοβαρής έλλειψης σιδήρου Αυτό προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η οποία δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του.

3. Δύσπνοια
Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σημαίνουν ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο στους μύες και τους ιστούς.

4. Πονοκέφαλοι και ζαλάδες
Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου. Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης μπορεί να σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, προκαλώντας πιθανώς τα αιμοφόρα αγγεία του να διογκωθούν και να δημιουργήσουν πίεση.

5. Αίσθημα ταχυπαλμίας
Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου, η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί πιο εντατικά για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους ή γρήγορους καρδιακούς παλμούς.

6. Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα
Το δέρμα και τα μαλλιά ενδέχεται να λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο από το αίμα κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου, κάτι που τα κάνει να αφυδατώνονται και να υποστούν βλάβη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

7. Οίδημα και πόνος στη γλώσσα και το στόμα
Αν η γλώσσα σας πονάει, είναι πρησμένη ή τη νιώθετε κάπως παράξενα τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί επίσης να είναι ένα τέτοιο σημάδι. Τα άτομα με έλλειψη σιδήρου εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ενοχλήσεις στη στοματική κοιλότητα (ξηροστομία, αίσθημα καύσου) και, ειδικά στη γλώσσα, σε σύγκριση με άτομα που έχουν επάρκεια στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό

8. «Ανήσυχα» πόδια
Τα άτομα με αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αυτή είναι μια έντονη ώθηση να κινούνται τα πόδια όταν είναι σε ηρεμία. Αυτή η νευρολογική κατάσταση μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, καθώς συχνά οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη, ενώ σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

9. Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεωνΣε έρευνα που διερεύνησε την πιθανή σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου και της συχνής εμφάνισης λοιμώξεων, φάνηκε πως τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία είναι πιο επιρρεπή στο να ασθενήσουν συγκριτικά με άτομα που έχουν φυσιολογικές τιμές σιδήρου

10. Εύθραυστα ή νύχια σε σχήμα κουταλιού
Τα εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής αναιμίας από έλλειψη σιδήρου. Η κοιλονυχία χαρακτηρίζεται από ανώμαλη καμπυλότητα των νυχιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα λεπτά και εύθραυστα, και μπορεί να παρατηρηθεί σε νεογέννητα, παιδιά και ενήλικες
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks