19 Απριλίου 2024
18.1 C
Athens

Σεξ: και όμως… οφελεί τον εγκέφαλο στην τρίτη ηλικία


Συνήθως συνδέουμε το σεξ με τις νεότερες ηλικίες. Αυτό είναι και πιο συνηθισμένο. Όμως ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες το σεξ μπορεί να προσφέρει όχι μόνο ικανοποίηση αλλά και οφέλη για την υγεία. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως το συχνό σεξ στην τρίτη ηλικία μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική λειτουργία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συχνότητα και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής επηρεάζουν διαφορετικά τις νοητικές ικανότητες ανάλογα με την ηλικία.

«Στους ηλικιωμένους 75 έως 90 ετών, το συχνό σεξ, μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, σχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σεξ» υπογραμμίζει η Shannon Shen, καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών και μια από τις ερευνήτριες της μελέτης.

«Στους συμμετέχοντες ωστόσο ηλικίας 62 έως 74 ετών, η συχνότητα του σεξ δεν είχε ανάλογη επίδραση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής –σε επίπεδο σωματικής ευχαρίστησης και συναισθηματικής ικανοποίησης–ήταν ο παράγοντας που σχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα» προσθέτει.

Σεξ στην τρίτη ηλικία

Για να προσδιοριστεί η σύνδεση μεταξύ του φύλου και της υγείας του εγκεφάλου, η μελέτη ανέλυσε γνωστικές αξιολογήσεις για 1.683 ενήλικες. Η μελέτη ανέλυσε μόνο την σεξουαλική πράξη με σύντροφο και όχι τον αυνανισμό.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση πέντε χρόνια αργότερα συγκριτικά με όσους δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η σεξουαλική συχνότητα δεν φάνηκε να επηρεάζει τη γνωστική κατάσταση των γυναικών.

Παρότι η συχνότητα και η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εξ ορισμού ωφέλιμη για όλους.

Για τους 60άρηδες, η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής και η σχέση με τον σύντροφό τους φαίνεται ότι είναι πιο σημαντική από τη συχνότητα του σεξ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και οι ενήλικες με μειωμένη λίμπιντο μπορούν να έχουν καλή σεξουαλική ζωή, καθώς τα γνωστικά οφέλη προκύπτουν από την διαδικασία που συνοδεύει την σεξουαλική πράξη χωρίς ο οργασμός να είναι προαπαιτούμενο.

Το να παραμένουμε σεξουαλικά ενεργοί, μάς προσφέρει σημαντικά βιολογικά οφέλη καθώς μεγαλώνουμε, όπως η αύξηση της ροής του αίματος και η απελευθέρωση ενδορφινών από τον οργασμό. Εξίσου σημαντική είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες η επίδραση από κοινωνικής άποψης λόγω της αλληλεπίδρασης, της λεκτικής και συναισθηματικής επικοινωνίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Sex Research.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks