15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Ροχαλητό: 6 απλοί τρόποι για να το σταματήσετε


Το ροχαλητό είναι εξαιρετικά εκνευριστικό και μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους όλο το βράδυ. Είναι ο ήχος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε την ώρα που αναπνέουμε και περνά ο αέρας από τα στενά φαρυγγικά τοιχώματα στα πιο μαλακά. Το ροχαλητό είναι περισσότερο αντρική υπόθεση. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως έχουν… ανοσία οι γυναίκες.

Αν και οι κραδασμοί λόγω της υψηλής δόνησης της αναπνοής δεν γίνονται αντιληπτοί από τον πάσχοντα, αναμφισβήτητα, αποτελεί μια ενοχλητική συνήθεια για όποιον κοιμάται δίπλα του, καθώς αρκετές φορές ο/η σύντροφός του μπορεί να ξαγρυπνήσει.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι συχνά το ροχαλητό μπορεί να συνοδεύεται και από την πάθηση της υπνικής άπνοιας, που συνεπάγεται διακοπτόμενες αναπνοές κατά την διάρκεια του ύπνου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι πάσχοντες από υπνική άπνοια ενδέχεται να νιώσουν υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, πονοκέφαλο ή και αδυναμία συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν με «καθαρό μυαλό» στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Επομένως, όσοι έχουν δεχθεί παράπονα για τον ενοχλητικό θόρυβο που παράγουν κατά την διάρκεια του ύπνου, είναι αναγκαίο να απευθυνθούν σε ωτορινολαρυγγολόγο ή πνευμονολόγο προκειμένου να εντοπίσουν από τι προκαλείται.

Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να έχουν δομικά προβλήματα στην μύτη τους – όπως στο διάφραγμα-, στον φάρυγγα ή ακόμα και διευρυμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Παράλληλα, ενδέχεται να ταλαιπωρούνται από χρόνια συμφόρηση και μπούκωμα.
Η αντιμετώπιση του ροχαλητού κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι οι πάσχοντες ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό τους όπως: υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση), σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και καρδιακές παθήσεις.

6 Τρόποι να σταματήσει το ροχαλητό


1. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους πάσχοντες, δεδομένου ότι τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο. Το σωματικό σας βάρος, επομένως, πρέπει να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, προσέχοντας την λεγόμενη «κοιλίτσα».

2. Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία. Αν και αρκετοί καπνιστές δυσκολεύονται να διακόψουν την κακή αυτή συνήθεια, λόγω του εθισμού του οργανισμού στην νικοτίνη, θα διαπιστώστε ότι μόλις πετάξετε το τελευταίο πακέτο τσιγάρων στα σκουπίδια, η αρτηριακή πίεση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα και θα έχετε αυξημένη ενέργεια.

3. Κόψτε το αλκοόλ

Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των μυών των αεραγωγών κατά την διάρκεια του ύπνου, επομένως δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.

Μην έχετε μπουκωμένη μύτη

Αρκετά άτομα αντιμετωπίζουν χρόνια ρινική συμφόρηση ή αλλεργική ρινίτιδα, επομένως, τα αντιστανιμικά φάρμακα ή και τα στεροειδή ρινικά σπρέι μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε πιο εύκολα. Επιπλέον, στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, μπορείτε να προμηθευτείτε αυτοκόλλητες ρινικές ταινίες ή ρινικούς διαστολείς, ώστε να βελτιώσετε την διέλευση του αέρα.

 

Αλλάξτε στάση ύπνου

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που κοιμάστε. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε να κοιμάστε σε ύπτια θέση (ανάσκελα), καθώς ροχαλίζετε δυνατότερα και να επιλέξετε την πλάγια θέση, προκειμένου να διευκολύνετε τους αεραγωγούς σας. Ακόμα, μπορείτε να ανασηκώσετε το στρώμα σας ή να βάλετε περισσότερα μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας.

Μην τρώτε βαριά το βράδυ

Η ποσότητα του βραδινού γεύματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. Επομένως, θα ήταν προτιμότερο να φάτε κάτι ελαφρύ, ώστε να μην νιώθετε φουσκωμένοι, ενώ θα πρέπει να πάτε για ύπνο τρεις ώρες μετά το τελευταίο γεύμα σας. Ακόμη, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε τα ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια πριν πέσετε στο κρεβάτι σας.

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks