7 Οκτωβρίου 2024
23.2 C
Athens

Κρίση ψυχικής υγείας των παιδιών, 6 συμβουλές να τα βοηθήσετε


 

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων – και παράγοντες όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι σχολικές πιέσεις, η κλιματική αλλαγή και οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν παίξει αρκετό ρόλο.

Η νεολαία της Αμερικής δεν είναι εντάξει. Οι σημερινοί έφηβοι, έφηβοι και νεαροί ενήλικες έχουν ζήσει μια απομονωτική και τρομακτική παγκόσμια πανδημία, μεγαλώνουν σε ολοένα και πιο πολωτικό και άνισο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και είναι η πρώτη γενιά που έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το μεγαλύτερο μέρος ή για ολόκληρη τη ζωή της.

“Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο”, λέει η Lee Savio Beers, MD, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και ιατρική διευθύντρια για την κοινοτική υγεία και την υπεράσπιση στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσιγκτον. “Τα θέματα ψυχικής υγείας των παιδιών προκαλούσαν μεγάλη ανησυχία πριν από την πανδημία και το COVID-19 τα έχει επιδεινώσει”.

Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορεί να λάβει βοήθεια κάθε νέος που έχει ανάγκη. “Γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι το σύστημα ψυχικής υγείας μας δεν είχε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει όλους όσοι χρειάζονταν βοήθεια”, λέει η Rebecca Dudovitz, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. “Τώρα που όλο και περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι απλά αδύνατο να το αγνοήσουμε”.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι τα παιδιά δυσκολεύονται;

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, αρκετοί σημαντικοί ηγέτες και οργανισμοί υγείας έχουν δημοσιεύσει εκθέσεις και κατευθυντήριες γραμμές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ψυχικής υγείας των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθούν μερικές από αυτές:

Ιούνιος 2021: Το CDC ανέφερε αύξηση των επισκέψεων σε επείγοντα για απόπειρες αυτοκτονίας κατά 50,6% για τα κορίτσια 12-17 ετών και 3,7% για τα αγόρια της ίδιας ηλικίας.

Οκτώβριος 2021: Η AAP, AACAP και CHA κήρυξαν εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία των νέων λόγω της αύξησης των προβλημάτων ψυχικής υγείας από το 2010 και της πανδημίας που επιδείνωσε την κατάσταση.

Δεκέμβριος 2021: Ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ, Vivek Murthy, MD, εξέδωσε συμβουλευτική για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων, αναφέροντας τις πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της πανδημίας.

Οκτώβριος 2022: Η AAP συνιστά έλεγχο αυτοκτονίας για όλους τους εφήβους και εξέταση κατάθλιψης και άγχους για εφήβους 8-18 ετών.

Φεβρουάριος 2023: Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ μαύρων νέων 10-24 ετών αυξήθηκαν κατά 36,6% από το 2018 έως το 2021, ενώ μειώθηκαν κατά 3,9% μεταξύ των λευκών.

Μάιος 2023: Σύμφωνα με την έκθεση του Trevor Project, το 41% των ΛΟΑΤΚΙ νέων σκέφτηκε σοβαρά την αυτοκτονία το περασμένο έτος, ενώ το 14% επιχείρησε απόπειρα.

Τι προκαλεί την κρίση της ψυχικής υγείας των νέων

Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε τα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων, αλλά η μείωση της πρόσβασης σε ειδικούς ψυχικής υγείας είχε ξεκινήσει πάνω από μια δεκαετία πριν. 

Μεταξύ 2018-2019, πάνω από το 13% των παιδιών 2-17 ετών είχαν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια, αλλά μόνο τα μισά έλαβαν θεραπεία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την τελευταία δεκαετία, με την πανδημία να επιταχύνει αυτή την τάση, λέει ο Dr. Benjamin Shain, επικεφαλής ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων στο NorthShore University Health System.

Οι νέοι αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω μιας “τέλειας καταιγίδας” παραγόντων:

Κρίση ψυχικής υγείας των παιδιών, 6 συμβουλές να τα βοηθήσετε

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center τον Δεκέμβριο του 2023, το 93% των εφήβων χρησιμοποιεί το YouTube, ενώ το 63% χρησιμοποιεί το TikTok, το 60% το Snapchat και το 59% το Instagram. Περίπου το 70% των εφήβων επισκέπτονται καθημερινά το YouTube και σχεδόν 60% το TikTok, με 1 στους 6 εφήβους να χρησιμοποιεί το YouTube ή το TikTok “σχεδόν συνεχώς”.

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να συμβάλλει σε ψυχικές διαταραχές στη γενιά Z. Επίσης, όσοι χρησιμοποιούν τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν διαδικτυακό εκφοβισμό, ο οποίος συνδέεται με κατάθλιψη, άγχος, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονικές σκέψεις.

Ιστότοποι όπως το Instagram, που βασίζονται στην εικόνα μας, μπορεί να αυξήσουν το άγχος για την εμφάνιση, τη δυσαρέσκεια για το σώμα και να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη, σύμφωνα με την ψυχίατρο Carol Vidal, MD, PhD. Η χρήση των selfies και των φίλτρων δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την εμφάνιση, ενισχυμένες από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο στο TikTok είναι συχνά ανακριβές. Από τα 100 πιο δημοφιλή βίντεο σχετικά με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το 52% κρίθηκαν “παραπλανητικά” και μόνο το 21% “χρήσιμα”.

Πίεση στον αθλητισμό και το σχολείο

Όταν η σούπερ σταρ της γυμναστικής Simone Biles αποσύρθηκε από τον ομαδικό τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας, ο κόσμος έδωσε προσοχή. Η αυξανόμενη πίεση απόδοσης στους νεαρούς αθλητές μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως δείχνουν τραγικά παραδείγματα.

Τον Μάρτιο του 2022, η τερματοφύλακας ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Katie Meyer, αυτοκτόνησε, με την πίεση από το σχολείο και τον αθλητισμό να θεωρείται πιθανός παράγοντας. Τον Απρίλιο του 2022, η παίκτρια σόφτμπολ του Πανεπιστημίου Τζέιμς Μάντισον, Λόρεν Μπένετ, επίσης είχε το ίδιο τέλος, ενώ είχε πρόσφατα ανακηρυχθεί παίκτρια της εβδομάδας της Colonial Athletic Association.

Οι νέοι αντιμετωπίζουν επίσης υψηλές προσδοκίες για ακαδημαϊκή επιτυχία και εισαγωγή σε κολέγια. “Όταν έκανα αίτηση για την ιατρική σχολή, δεν χρειαζόταν να κάνω ώρες εθελοντικής εργασίας και άλλα πράγματα που αναμένονται σήμερα”, λέει η Shain.

Μια μελέτη του 2009 που παρακολούθησε 121 χαρισματικά παιδιά για 11 χρόνια διαπίστωσε ότι, παρά την ακαδημαϊκή τους επιτυχία, αυτά τα παιδιά ήταν καταβεβλημένα από τον όγκο των σχολικών εργασιών και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτές οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί από τότε.

Κρίση ψυχικής υγείας των παιδιών, 6 συμβουλές να τα βοηθήσετε

Κλιματική αλλαγή

Η Susan Clayton, PhD, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο College of Wooster, σημειώνει ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, γνωστά ως “οικολογικό άγχος”. Οι άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν τραυματικά καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και πυρκαγιές, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία. Έμμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν την αναγκαστική μετανάστευση και οικονομικές δυσκολίες.

Σε μια παγκόσμια μελέτη του 2020, το 45% των νέων ηλικίας 16-24 ετών ανέφεραν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους. Περισσότερο από το 50% δήλωσαν ότι αισθάνονται θλίψη, άγχος, θυμό, αδυναμία και ενοχές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Φύλο και Σεξουαλική Ταυτότητα

Η κατανόηση του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας έχει εξελιχθεί, επηρεάζοντας θετικά την ψυχική υγεία και την ευημερία. Πλέον, αναγνωρίζεται ότι αυτές οι ταυτότητες δεν είναι δυαδικές (που σημαίνει ότι είσαι μόνο είτε γκέι είτε στρέιτ, είτε άνδρας είτε γυναίκα), αλλά αντίθετα υπάρχουν σε ένα φάσμα στο οποίο ο καθένας εμπίπτει κάπου, σύμφωνα με το The Trevor Project.

Παρόλα αυτά, η ευαισθητοποίηση δεν έχει βελτιώσει αναγκαστικά τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβων. Στην έκθεση του The Trevor Project για το 2023, πάνω από 4 στους 10 LGBTQ νέους ανέφεραν σοβαρές σκέψεις αυτοκτονίας τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν 7 στους 10 ανέφεραν άγχος και πάνω από τους μισούς ανέφεραν κατάθλιψη. Μόνο το 56% αυτών που χρειάζονταν ψυχική περίθαλψη μπόρεσαν να τη λάβουν.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι δεν είναι εγγενώς επιρρεπείς στην αυτοκτονία λόγω της ταυτότητάς τους, αλλά λόγω της συνεχιζόμενης κακομεταχείρισης και των διακρίσεων. Η έλλειψη υποστήριξης από τις οικογένειες και η αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία στις ΗΠΑ επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι κάνουν coming out σε μικρότερες ηλικίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο θυματοποίησης. “Οι queer νέοι βρίσκονται υπό επίθεση σε μια περίοδο της ζωής τους που η προσαρμογή είναι ζωτικής σημασίας”, λέει η θεραπεύτρια Kimberly Vered Shashoua. Η διαδικτυακή κακομεταχείριση τους κάνει να αισθάνονται φοβισμένοι και όχι ασφαλείς.

Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων στην έρευνα του The Trevor Project δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία επηρεάζεται αρνητικά από τις αντι-ΛΟΑΤΚΙ πολιτικές. “Πρέπει να κωδικοποιήσουμε την προστασία για τους queer νέους”, προσθέτει η Vered Shashoua, ζητώντας δράση κατά της μισαλλοδοξίας και της παραπληροφόρησης.

Ουσίες

Τα καλά νέα είναι ότι η χρήση ουσιών μεταξύ των εφήβων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2023, το ποσοστό των μαθητών της 12ης τάξης που πίνουν αλκοόλ έπεσε από 73% το 2001 σε 46%, και από 43% σε 15% για τους μαθητές της 8ης τάξης.

Η χρήση παράνομων ναρκωτικών μειώθηκε επίσης, με το 8% των μαθητών της 8ης τάξης και το 12% των μαθητών της 12ης τάξης να αναφέρουν χρήση. Η ατμοποίηση νικοτίνης παρουσίασε μείωση, αλλά παραμένει κοινή: 11% των μαθητών της 8ης τάξης και 23% των μαθητών της 12ης τάξης ανέφεραν ότι ατμοποίησαν το τελευταίο έτος.

Ωστόσο, οι ακούσιοι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών αυξάνονται. Κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, αυτοί οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν από 0,89 θανάτους ανά 100.000 εφήβους (15-19 ετών) στο τέλος του 2019, σε 1,85 θανάτους το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός αυτός ήταν 1,63 θανάτους ανά 100.000 εφήβους, παραμένοντας σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πριν από την πανδημία.

6 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά και τους εφήβους

Η κρίση της ψυχικής υγείας των νέων στην Αμερική έχει τις ρίζες της σε συστημικά προβλήματα που απαιτούν λύσεις μεγάλης κλίμακας.

Με άλλα λόγια, οι γονείς και οι έφηβοι δεν πρέπει να πιέζουν τους εαυτούς τους να λύσουν αυτά τα προβλήματα μόνοι τους – αυτό θα οδηγούσε απλώς σε ακόμη περισσότερο άγχος.

Αλλά για όσους αγωνίζονται, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι νέοι και όσοι τους αγαπούν για να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Μην απαγορεύετε εντελώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ως ερευνήτρια που μελετά τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, η Vidal λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν απαγορεύσουν στον έφηβο τους να χρησιμοποιεί εντελώς τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

“Τα θετικά της απαγόρευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι το παιδί μπορεί να ασχολείται περισσότερο με τις σχολικές εργασίες και τις προσωπικές δραστηριότητες, να κοιμάται καλύτερα και να ασκείται περισσότερο”, λέει η Vidal. “Το αρνητικό είναι ότι η πλήρης αποχή μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, ειδικά τώρα που η πλειονότητα των παιδιών έχει κινητά τηλέφωνα και επικοινωνεί σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το Snapchat και το WhatsApp”.

2. Περιορίστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η Vidal συνιστά στους γονείς να κρατούν ορισμένους χώρους χωρίς τηλέφωνα, όπως το τραπέζι του δείπνου και το αυτοκίνητο. Συνιστά επίσης τον ενεργό περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κινητού τηλεφώνου ενός εφήβου με άλλους τρόπους, όπως τον καθορισμό χρονικών ορίων στις διάφορες εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κάτι που είναι εφικτό με τον γονικό έλεγχο στα περισσότερα smartphones) ή την αφαίρεση των τηλεφώνων μέχρι να τελειώσουν οι σχολικές εργασίες.

3. Βοηθήστε τα παιδιά και τους εφήβους να είναι πιο επιλεκτικοί σχετικά με το τι βλέπουν στο διαδίκτυο

Η Vidal θέλει επίσης να δει τα σχολεία να διδάσκουν δεξιότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, ώστε οι νέοι να μπορούν να είναι πιο επιλεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που καταναλώνουν στο διαδίκτυο. Συνιστά επίσης στους γονείς να καταβάλλουν προσπάθεια να ρωτούν τα παιδιά τους για το τι βλέπουν, ώστε τα παιδιά να αισθάνονται άνετα να το μοιράζονται και να το συζητούν.

4. Βοηθήστε να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι για ανταλλαγή πληροφοριών

“Αν είστε γονέας, φροντιστής ή ενήλικας που ανησυχεί για την ψυχική υγεία ενός παιδιού, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε”, λέει η Emily L. Bilek, PhD, κλινική ψυχολόγος και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ann Arbor. “Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά αισθάνονται απομονωμένοι και η σύνδεση με κάποιον που νοιάζεται γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντική”.

Η Bilek αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο για τους ενήλικες να ξέρουν τι ακριβώς να πουν σε έναν νέο που φαίνεται να αγωνίζεται. “Η κύρια συμβουλή μου είναι να επικεντρωθείτε στη σύνδεση με το παιδί και όχι στη διόρθωση του προβλήματος”, λέει. “Φυσικά, θέλουμε να βοηθήσουμε και πρέπει να το κάνουμε αν μπορούμε. Αλλά πρέπει πρώτα να έρθουμε σε επαφή”.

Κάντε τον εαυτό σας διαθέσιμο ρωτώντας συχνά αν θέλουν να μιλήσουν (χωρίς πίεση). Αν και όταν αρχίσουν να ανοίγονται, αντισταθείτε στην παρόρμηση να προσφέρετε λύσεις και αντ’ αυτού απλώς ακούστε το πώς αισθάνονται.

“Αυτό μπορεί να σημαίνει να πείτε κάτι όπως “Ω, είναι τόσο δύσκολο να αποκλείεσαι από τους φίλους σου- πες μου πώς είναι για σένα” ή “Λυπάμαι που παλεύεις με αυτό. Μπορώ να δω πόσο πονάς”,” λέει η Bilek.

5. Μάθετε να αναγνωρίζετε πότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα

Ένας τεράστιος τρόπος με τον οποίο οι γονείς και άλλοι ενήλικες μπορούν να στηρίξουν την ψυχική υγεία των νέων είναι να μάθουν να αναγνωρίζουν πότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και να βοηθήσουν το νεαρό άτομο να λάβει επαγγελματική υποστήριξη όταν χρειάζεται. Η Shain παραδέχεται ότι μερικές φορές μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο για τους γονείς να καταλάβουν αν ένας νέος παλεύει με κατάθλιψη, άγχος ή άλλη κατάσταση ψυχικής υγείας.

Συνιστά όμως να προσέχουν για ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η πτώση των βαθμών, το να μην πηγαίνουν στο σχολείο τόσο συχνά, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα που τους άρεσαν ή να κοιμούνται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Κρίση ψυχικής υγείας των παιδιών, 6 συμβουλές να τα βοηθήσετε

6. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται

Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις αλλαγές, η Shain λέει ότι το να το αναφέρετε στον παιδίατρο ή σε άλλον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι μια καλή αρχή. Στη συνέχεια, συνδέστε τους με έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας, αν είναι απαραίτητο και δυνατό.

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks