21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Ψυχική υγεία: Ο μισός πληθυσμός της γης θα παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή


Η ψυχική υγεία μας είναι εξίσου σημαντική με την σωματική. Το να αισθανόμαστε καλά και υγιείς είναι το παν για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλά και ευτυχισμένοι. Η καλή ψυχική υγεία όμως δεν είναι δεδομένη για όλους. Έρευνα Αυστραλών και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως θα εκδηλώσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή στη διάρκεια της ζωής του.

Εξετάζοντας στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες  εθελοντές σε 29 χώρες του κόσμου οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τις πιο συχνές διαταραχές. Διαφορά υπάρχει επίσης και στην μέση ηλικία στην οποία εκδηλώνονται οι ψυχικές διαταραχές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ψυχιατρική επιθεώρηση Lancet Psychiatry. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα από 32 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 156.331 εθελοντές.

Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 29 χώρες. Οι 12 από αυτές ήταν χαμηλού και μέσου εισοδήματος και οι 17 υψηλού εισοδήματος. Το 54,5% των εθελοντών (συνολικώς 85.308 άτομα) ήσαν γυναίκες.

Η ψυχική υγεία σε αριθμούς

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήδη το 28,6% των ανδρών και το 29,8% των γυναικών είχαν εκδηλώσει κάποια ψυχική διαταραχή. Οι πιθανότητες εκδήλωσής της έως την ηλικία των 75 ετών ήταν:

  • 46,4% για τους άνδρες
  • 53,1% για τις γυναίκες

«Οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές ήταν αυτές της ψυχικής διάθεσης, όπως η μείζονα κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John McGrath, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ. «Ωστόσο υπήρχε διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τη συχνότητά τους».

Στις γυναίκες, η πιο συχνή ψυχική διαταραχή ήταν όντως η κατάθλιψη. Ακολουθούσαν:

  • Οι φοβίες (είναι ακραίο άγχος που επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή)
  • Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες

Στους άνδρες η πιο συχνή ψυχική διαταραχή ήταν η κατάχρηση αλκοόλ. Ακολουθούσαν:

  • Η κατάθλιψη
  • Οι φοβίες

Νωρίς στη ζωή

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ψυχικές διαταραχές είθισται να εκδηλώνονται νωρίς στη ζωή, ακόμα και στην παιδική ή εφηβική ηλικία.

Στην πραγματικότητα, η ηλικία στην οποία κορυφώνεται ο αριθμός των περιστατικών είναι τα 15 χρόνια. Επιπλέον, η διάμεση ηλικία εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών είναι:

  • Τα 19 έτη στους άνδρες
  • Τα 20 έτη στις γυναίκες

Το γεγονός αυτό «καθιστά αναγκαία την επένδυση στην βασική νευροεπιστήμη για να κατανοήσουμε γιατί αναπτύσσονται τόσο νωρίς στη ζωή οι διαταραχές αυτές», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ronald Kessler, καθηγητής Πολιτικών Υγειονομικής Περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Τα ευρήματα της μελέτης συνολικά έδειξαν ότι η επίπτωση των ψυχικών διαταραχών είναι πολύ υψηλή. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 50% του πληθυσμού θα εκδηλώσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή έως την ηλικία των 75 ετών.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks