14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Πρόληψη της ουρολοίμωξης με χυμό κράνμπερι


Ο χυμός των κράνμπερι (είδος μούρων  – Vaccinium macrocarpon) μπορεί να προστατεύει από τις ουρολοιμώξεις επειδή αλλάζει τη συμπεριφορά των βακτηρίων, αποκαλύπτει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες , τα κράνμπερι εμποδίζουν τα βακτήρια να δημιουργήσουν αποικίες και μειώνουν την παραγωγή ουρεάσης από αυτά. Η ουρεάση είναι ένα ένζυμο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μολυσματικότητα των ουρολοιμώξεων.

Μία άλλη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Colloids and Surfaces B: Biointerfaces», έδειξε ότι τα εκχυλίσματα των κράνμπερι μπορούν επίσης να εμποδίσουν και την μόλυνση των καθετήρων από βακτήρια. Οι ουρολοιμώξεις από τους ουροκαθετήρες είναι πολύ συνηθισμένες, τόσο σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία όσο και σε εξωνοσοκομειακή βάση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός των κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει την ουρολοίμωξη αλλά με διαφορετικό μηχανισμό,  ότι τα κράνμπερι εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού, χάρη σε μία ομάδα χημικών ουσιών που διαθέτουν (προανθοκυανιδίνες ή PACs).

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η σκόνη των κράνμπερι εμποδίζει τον πρωτέα mirabilis (Proteus mirabilis) να δημιουργήσει αποικίες στην ουροποιητική οδό. Ο πρωτέας  είναι ένα βακτήριο που προκαλεί κυρίως εξωνοσοκομειακές ουρολοιμώξεις. Η κίνηση των βακτηρίων αποτελεί βασικό μηχανισμό για την εξάπλωση της λοίμωξης, καθώς τα βακτήρια πρέπει να κολυμπούν για να εξαπλωθούν στην ουροποιητική οδό αλλά και να διαφύγουν από το  ανοσοποιητικό σύστημα.

Φώτο: Envato elements account
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks