16 Ιουλίου 2024
33.7 C
Athens

Πρόγραμμα του υπ. Υγείας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας


Το υπουργείο Υγείας εκπόνησε και υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια και τις εκεί δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συντονίστηκε σειρά δράσεων ειδικών κινητών μονάδων επαγγελματιών ψυχικής υγείας των δημόσιων υπηρεσιών και των ΑΜΚΕ της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ».

Μετά την πρώτη υποστηρικτική παρέμβαση στις δομές υποδοχής πλημμυροπαθών, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους και σε άτομα χρήζοντα μερικής ή ολικής φροντίδας, τα οποία και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. «Ήδη, οι κινητές μονάδες πραγματοποιούν πόρτα-πόρτα επισκέψεις στους πληγέντες παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη και παραπέμποντας τυχόν ασθενείς ή ανάπηρους στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία και με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώθηκαν διαδικτυακά και διά ζώσης ενημερώσεις των λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων για τρόπους και μεθόδους της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Αντίστοιχη ενημέρωση για την έγκαιρη αναγνώριση αναγκών σε παιδιά και εφήβους θα υπάρξει διαδικτυακά την επόμενη εβδομάδα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των σχολείων της περιοχής, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επί τόπου θα μεταβεί και ειδική κινητή μονάδα του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της 1ης ΥΠΕ Αττικής.

img 20230910 wa0018

Αντίστοιχες δράσεις θα υπάρξουν και στον ορεινό όγκο του Πηλίου μόλις καταστεί δυνατή η οδική πρόσβαση.

Οι κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση των μετατραυματικών ψυχικών φαινομένων.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks