28 Απριλίου 2024
23.3 C
Athens

Προδιαβήτης: Σημάδια που δεν πρέπει να προσπεράσεις


Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του προδιαβήτη μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην πρόληψη της εξέλιξής του σε διαβήτη τύπου 2. Όπως πολλές χρόνιες παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί στα πρώτα του στάδια, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τον αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του στον οργανισμό.

Όταν έχετε προδιαβήτη, οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε διαβήτη είναι αρκετά υψηλές, εάν συνεχίσετε να διατηρείτε τις ίδιες συνήθειες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, νεφρικής νόσου και εγκεφαλικού. 

Τι είναι ακριβώς ο προδιαβήτης;

Προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχετε τη σταθερή ενέργεια, που χρειάζεστε για να λειτουργήσετε, το σώμα σας ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα, δηλαδή το σάκχαρο. Αυτή η ρυθμιστική λειτουργία γίνεται μέσω της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεάς σας. Η κύρια δουλειά της ινσουλίνης είναι να βοηθήσει στην καθοδήγηση του σακχάρου στα κύτταρά σας, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως καύσιμο για κάθε είδους διαδικασίες.

Εάν έχετε προδιαβήτη, τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, όπως θα έπρεπε. Η δυσλειτουργία αυτή ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Αρχικά, το πάγκρεα υπερλειτουργεί, αντλώντας περισσότερη ινσουλίνη, για να προσπαθήσει να ενθαρρύνει τα κύτταρα σας να ανταποκριθούν, αλλά τελικά σταματά να ανταποκρίνεται λόγω της αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Συνοπτικά, ο προδιαβήτης σημαίνει ότι το σάκχαρό σας παραμένει σταθερά υψηλότερο από το κανονικό, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά αυξημένο, για να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2.

Ποια είναι τα συμπτώματα του προδιαβήτη;

Μπορείτε να έχετε προδιαβήτη για χρόνια χωρίς εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς το σάκχαρό σας παραμένει υψηλό και με την πάροδο του χρόνου πλησιάζετε πιο κοντά στον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα. 

  1. Σκουρόχρωμα μπαλώματα στο δέρμα

Αυτό είναι ένα από τα λίγα ενδεικτικά συμπτώματα του προδιαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και προκαλείται από τα κύτταρα του δέρματος, που αναπαράγονται πολύ γρήγορα λόγω υψηλότερων επιπέδων ινσουλίνης. Οι περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται πιο σκούρα σημεία, είναι συνήθως οι αγκώνες, τα γόνατα, οι αρθρώσεις, ο λαιμός και οι μασχάλες, δηλαδή περιοχές όπου το δέρμα έχει πολλές πτυχώσεις.

2.Υπερβολική κούραση

Οι σταθερές αλλαγές σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε καλά επίπεδα. Όταν το σάκχαρο στο αίμα δεν ελέγχεται, μπορεί να αισθανθείτε έντονη κόπωση, ειδικά μετά από γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς η απότομη αύξηση της γλυκόζης δεν επεξεργάζεται αποτελεσματικά. 

 

3. Διακυμάνσεις βάρους

Ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί παρά την κατανάλωση σταθερής ποσότητας θερμίδων και άσκησης και συνήθως οφείλεται σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

4. Θέματα ανοσοποιητικού συστήματος

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που δεν ελέγχεται μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς ακόμα και στο απλό κρυολόγημα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης οδηγούν, ακόμα, σε κακή κυκλοφορία του αίματος, καθυστερώντας την επούλωση πληγών.

5. Συχνουρία

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο αίμα δυσκολεύει τα νεφρά σας, που πρέπει να επεξεργαστούν αυτή τη γλυκόζη. Ως αποτέλεσμα υπερλειτουργούν, για να την αποβάλουν από το σώμα σας, προκαλώντας συχνουρία.

6. Αυξημένη δίψα

Λόγω της συχνουρίας ο οργανισμός σας αφυδατώνεται πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα το σώμα σας να απελευθερώνει περισσότερα υγρά, τα οποία με τη σειρά τους θα σας δημιουργήσουν έντονη δίψα.

7. Τάσεις λιποθυμίας

Με την αφυδάτωση, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές, όπως ζάλη ή τάση λιποθυμίας.

8. Ευερεθιστότητα

Οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της διάθεσης. Αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος σας και κατ’επέκταση το σάκχαρό σας, πυροδοτώντας έναν φαύλο κύκλο αντιδράσεων.

Μπορεί να αντιστραφεί ο προδιαβήτης;

Είναι δυνατό να αντιστρέψετε τον προδιαβήτη ή να επιβραδύνετε σημαντικά την εξέλιξη του σε διαβήτη τύπου 2, ανάλογα με το τι θα κάνετε μετά τη διάγνωσή σας. Ο προδιαβήτης δεν είναι επίσημη ιατρική πάθηση ή ασθένεια, αλλά ένα προειδοποιητικό σημάδι, το στάδιο πριν τον διαβήτη. 

Η αναθεώρηση των συνηθειών και του τρόπου ζωής σας είναι σχεδόν πάντα το πρώτο βήμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του κακού ύπνου και του αυξημένου άγχους. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τη διατροφή σας και τη σωματική άσκηση. 

Η διατροφική αλλαγή, που πρέπει να κάνετε αμέσως, είναι η εξάλειψη των ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως αναψυκτικά, ζαχαρούχα smoothies, τσάι ή καφές με ζάχαρη και φυσικά τα ενεργειακά ποτά. Με εξαίρεση ορισμένους τύπους smoothies, αυτά τα ποτά συχνά δεν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες, για να επιβραδύνουν την πέψη και να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μια απότομη αύξηση του σακχάρου μετά από κάθε ρόφημα.

Επιπλέον, επιλογές όπως τα τηγανητά ή τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά, όταν το σάκχαρό σας παραμένει αυξημένο. Μπορεί, ακόμα να χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση καλών υδατανθράκων, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων και ψωμιού ολικής αλέσεως.

Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Δεν έχει σημασία ο τύπος της γυμναστικής, που επιλέγετε, αλλά να κινείται το σώμα σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή η συνεχής άσκηση αυξάνει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου.

Σε γενικές γραμμές, η παρατήρηση των συμπτωμάτων του προδιαβήτη είναι ένας άξονας, για να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός σας και της υγείας σας. Καθώς κάνετε θετικές αλλαγές στη καθημερηνότητά σας, θα παρατηρήσετε και θετικές αλλαγές στη ζωή σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν καλύτερο ύπνο, λιγότερο άγχος, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks