15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Πως σχετίζεται η ενυδάτωση του σώματος με το βάρος μας


Η καλή ενυδάτωση είναι πολύτιμος σύμμαχος για όσους θέλουν να χάσουν κιλά, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη που φορά που διαπιστώνεται ο θετικός ρόλος του νερού στο αδυνάτισμα. Η βελτίωση της ενυδάτωσης είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται ευρέως από τους κλινικούς γιατρούς για την πρόληψη της υπερκατανάλωση τροφής με στόχο ένα υγιές βάρος.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 9.500 άτομα ηλικίας 18-64 ετών και το συμπέρασμα ήταν πως αυτοί που ήταν καλύτερα ενυδατωμένοι, ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές που δείχνουν ένα κανονικό βάρος είναι μεταξύ 19 και 25. Τιμές από 25,1 έως και 30 σημαίνουν ότι το άτομο είναι υπέρβαρο, ενώ πάνω από 30 σημαίνουν ότι είναι παχύσαρκο. Παρά τα  μειονεκτήματα του ΔΜΣ, καθώς βασίζεται στο βάρος και όχι στο πάχος, ο δείκτης αποτελεί μια ικανοποιητική προσέγγιση για το ποιος έχει περιττά κιλά και ποιος όχι.

Χρησιμοποιώντας λεπτομερείς απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη τροφής και νερού, οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ ενυδάτωσης και Δείκτη Μάζας Σώματος. Να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δεν ενυδατώνονταν αρκετά.

Η καλή ενυδάτωση του σώματος σχετίζεται με λιγότερα περιττά κιλά

Η μελέτη έδειξε πως τα άτομα που προσλάμβαναν ελλιπείς ποσότητες υγρών σε καθημερινή βάση είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι εθελοντές που δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι είχαν κατά μέσον όρο υψηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με όσους ήταν καλά ενυδατωμένοι: οι πρώτοι είχαν ΔΜΣ 29 ίσο και οι δεύτεροι 28. Η διαφορά μοιάζει μικρή αλλά αντιστοιχεί σε 5 παραπανίσια κιλά.

Αιτία μπορεί να είναι διάφοροι μηχανισμοί, όπως ότι η κατανάλωση άφθονου νερού προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας και άρα μειώνει την πρόσληψη τροφής ή ότι κάποιος που προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών από τη διατροφή του (κυρίως μέσω φρούτων και λαχανικών) τείνει να προσέχει περισσότερο το βάρος του. Μπορεί ακόμη, οι παχύσαρκοι άνθρωποι να έχουν την τάση να μπερδεύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από το σώμα τους και να τρώνε όταν στην πραγματικότητα διψάνε.

Η επικεφαλής της μελέτης  Tammy Chang, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής συνιστά σε όποιον θέλει να ξέρει αν είναι καλά ενυδατωμένος, να ελέγχει το χρώμα των ούρων του. Αν είναι ανοικτόχρωμα έως διαφανή, λαμβάνετε από τη διατροφή σας επαρκείς ποσότητες υγρών. Αν όμως είναι κίτρινα ή σκούρα κίτρινα, δεν είστε καλά ενυδατωμένοι.

Σε γενικές γραμμές, το νερό του σώματος προέρχεται κατά 50% από την απευθείας κατανάλωσή του. Το 25% προέρχεται από τις τροφές και ένα άλλο 25% από ροφήματα.

Πηγή: Chang T, Davis MM, Ravi N, Plegue MA, and Sonneville KR. Inadequate Hydration, BMI, and Obesity Among US Adults: NHANES 2009-2012.

Annals of Family Medicine.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks