10 Δεκεμβρίου 2024
15.1 C
Athens

Πονοκέφαλος: Πώς συνδέεται με τη ζέστη


Έχουμε παρατηρήσει πως το καλοκαίρι ο πονοκέφαλος μας επισκέπτεται πιο συχνά. Αυτό έχει να κάνει φυσικά με την ζέστη. Γιατί όμως η ζέστη μας φέρνει πιο συχνά πονοκέφαλο;

Αυτό συμβαίνει,επειδή το σώμα σας αντιδρά στην μεγάλη έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, αφού αφυδατώνεται. Μάλιστα, ο πονοκέφαλος από τον ήλιο έχει συνήθως την μορφή ημικρανίας.

Πώς σχετίζεται ο πονοκέφαλος με την ζέστη

Η αφυδάτωση προκαλεί ημικρανίες και πονοκεφάλους τακτικά σε εκείνους που είναι πιο ευαίσθητοι. Η έντονη κεφαλαλγία από την απευθείας έκθεση στις ακτίνες και το έντονο φως του ήλιου, προκαλείται επειδή ο ήλιος χτυπά τα μάτια σας.

Καθώς το καλοκαίρι το πρόγραμμά σας αλλάζει (πχ κοιμάστε και ξυπνάτε αργότερα) μπορεί να παραλείψετε κάποιο γεύμα ή να καταναλώνετε τροφές που προκαλούν αφυδάτωση και ενισχύουν τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας όσον αφορά τις ημικρανίες. Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο μέσα στην αυξημένη ζέστη, κάνει το σώμα σας να υπερθερμανθεί, οδηγώντας σε πονοκέφαλο.

Η καλύτερη λύση για όσους δεν γίνεται να προστατευθούν από τις εξωτερικές εργασίες/δραστηριότητες στον ήλιο, είναι η άφθονη κατανάλωση νερού για να αποφύγουν την αφυδάτωση. Και μπορεί ορισμένα ροφήματα, όπως το παγωμένο τσάι και τα αναψυκτικά να σας ξεδιψούν, ωστόσο μπορεί να σας προκαλέσουν ακόμα πιο έντονο πονοκέφαλο το καλοκαίρι, αν είστε ευαίσθητοι στο κιτρικό οξύ. Επίσης, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε καθημερινά.

Τι είδους είναι ο πονοκέφαλος ανάλογα με το πώς νιώθετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατηγοριοποιείται σε 150 ξεχωριστές διαγνωστικά περιπτώσεις, όπου στην κάθε μία ισχύουν και διαφορετικά πράγματα. Προφανώς όλες οι κατηγορίες μοιάζουν σαν να είναι… μία, σε όλους εμάς που δεν είμαστε γιατροί, αλλά η διάγνωση ενός πονοκεφάλου δεν είναι τόσο απλό.

Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλου είναι τρεις:

  • Πονοκέφαλος τάσης
  • Ημικρανία
  • Αθροιστικός πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος τάσης

Είναι γνωστός και ως χρόνιος ημερήσιος πονοκέφαλος ή χρόνιος μη-προοδευτικός πονοκέφαλος. Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου στους ενήλικες και τους εφήβους. Προκαλείται από την σύσπαση των μυών, έχει ήπια έως μέτρια ένταση πόνου και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι ο πόνος “έρχεται και φεύγει” σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ημικρανία

Τα ακριβή αίτια της ημικρανίας είναι άγνωστα. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι διάφορα ερεθίσματα προκαλούν μια ανώμαλη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του. Αυτό ονομάζεται η νευραγγειακή θεωρία. Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης ρόλο στις ημικρανίες και υπάρχουν κάποιες μορφές ημικρανίας που σχετίζονται με κληρονομικές ανωμαλίες σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Ο πόνος από την ημικρανία μπορεί να είναι από μέτριος έως ισχυρός και συχνά περιγράφεται ως “σουβλιές” πόνου. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις ώρες έως και τρεις ημέρες και συνήθως συμβαίνουν μία έως τέσσερις φορές ανά μήνα. Οι ημικρανίες συνδέονται και με άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, τον ήχο, ή τις οσμές, ναυτία, εμετό, απώλεια της όρεξης και στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακό άλγος.

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Είναι ο λιγότερο συχνός, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο ισχυρός τύπος πονοκεφάλου. Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι πολύ δυνατός και μπορεί να περιγραφεί και με ένα κάψιμο ή τρύπημα που πάλλεται, ή είναι σταθερό. Ο πόνος είναι τόσο σοβαρός, ώστε οι περισσότεροι που υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους (ή πονοκεφάλους συμπλέγματος όπως επίσης ονομάζονται) δεν μπορούν καν να κάτσουν σε ένα μέρος και συχνά βαδίζουν χωρίς σκοπό όσο διαρκεί ο πόνος. Ο πόνος βρίσκεται συνήθως πίσω από το ένα μάτι ή στην γενικότερη περιοχή των ματιών, χωρίς να αλλάζει τις πλευρές. Ο όρος “αθροιστική κεφαλαλγία” αναφέρεται σε πονοκεφάλους που έχουν μια χαρακτηριστική “ομαδική επίθεση”. Συμβαίνουν μία έως τρεις φορές ανά ημέρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξαρσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εξαφανιστούν πλήρως για μήνες ή και χρόνια και στην συνέχεια να επανέλθουν.

Πηγή: webmd.com
Πηγή: livestrong.com

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks