21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ Φαρμακοποιών – Φαρμακαποθηκαρίων


Την  διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης εξαγωγών, ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΦΣ). Για “πόλεμο λάσπης” κατηγορεί ο Π.Φ.Σ. τον κ. Σκυλακάκη.

Πυρά εκατέρωθεν εξαπολύουν οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακαποθηκάριοι. Με τους τελευταίους να υποστρηρίζουν πως δεν απέδωσε καρπούς  η συνέχιση της απαγόρευσης εξαγωγών και η επέκταση της λίστας. Ζητούν δε την άρση της απαγόρευσης σε 130 σκευάσματα, τα οποία όπως λένε, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν έλλειψη, αλλά αυτή τη στιγμή “λιμνάζουν στις αποθήκες τους.

Οι φαρμακοποιοί από την άλλη υποστηρίζουν πως «φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής».

Πλέον από τα ράφια λείπουν εκείνα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σύμφωνα με τον ΠΦΣ που ισχυρίζεται πως «όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εάν αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, στηλιτεύοντας το αίτημα του προέδρου των φαρμακαποθηκαρίων  ο κ. Σκυλακάκης, να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές και με κίνδυνο «να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά».

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «λάσπη, για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του Π.Φ.Σ. καθώς σε χθεσινή ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων κατήγγειλε ότι γίνονται εξαγωγές  από συνεταιρισμούς φαρμακοποιών τονίζοντας «Ρωτούμε επίσης την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει».

ΠΦΣ: Οι Φαρμακαποθηκάριοι δίνουν προτεραιότητα στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών

Με την σειρά του ο Π.Φ.Σ. κατηγορεί τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων ότι με βάση τις δηλώσεις του δίνει προτεραιότητα στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, και όχι  στην εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά φαρμάκου.

Ο ΠΦΣ τονίζει με νόημα ότι ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε  στα ΜΜΕ ότι «οι ελληνικές φαρμακαποθήκες ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες έγιναν σημαντικές, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες μεγάλων οίκων του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες».

Σε αυστηρό τόνο ο Π.Φ.Σ. υποστηρίζουν πως «δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας ασθενής να γίνει όμηρος οικονομικών συμφερόντων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο Π.Φ.Σ. ζητά  από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ. να δώσουν έμφαση στο «εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων – ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση – με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα. Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής».

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks