Ποια είναι τα διαφορετικά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά;
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών: τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η παρακεταμόλη. Τα ΜΣΑΦ μπορούν να χωριστούν περαιτέρω σε διαφορετικές κατηγορίες και υπάρχουν ακόμη και μερικά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που συνδυάζουν ΜΣΑΦ και παρακεταμόλη σε ένα χάπι. Υπάρχουν, επίσης, διαθέσιμα τοπικά σκευάσματα που τρίβονται στο δέρμα.
Τι είναι τα ΜΣΑΦ;
Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και πόνο, δηλαδή τις προσταγλανδίνες, μια ομάδα ενώσεων που μοιάζουν με ορμόνες. Οι προσταγλανδίνες παίζουν πολλούς ρόλους στο σώμα. Ένας από αυτούς είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, φλεγμονή και πόνο. Ο πόνος οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο οι προσταγλανδίνες ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις και επηρεάζουν την αντίληψή σας για τον πόνο. Έτσι, τα ΜΣΑΦ μειώνουν το επίπεδο των προσταγλανδινών στο σώμα σας, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
Ωστόσο, η τακτική χρήση ΜΣΑΦ μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες ή επιπλοκές, όπως στομαχικές διαταραχές, έλκη στομάχου και νεφρική βλάβη. Οι προσταγλανδίνες προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου και βοηθούν στη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας, έτσι ώστε να καταστείλουν τον πόνο. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να λαμβάνετε ΜΣΑΦ για όχι περισσότερο από 3 ημέρες όταν έχετε πυρετό ή 10 ημέρες για πόνο, εκτός εάν ο γιατρός σας πει διαφορετικά.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ΜΣΑΦ;
- Ασπιρίνη
Γενικότερα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για καρδιοπαθείς ή ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ειδικότερα, η ασπιρίνη συνοδεύεται από μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Αυτό συμβαίνει, διότι δρα ως αραιωτικό του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων.
- Ιβουπροφαίνη και ναπροξένη
Η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη ανήκουν στην ομάδα ΜΣΑΦ. Είναι εξαιρετικές για τη θεραπεία των μυϊκών πόνων, της φλεγμονής από τραυματισμούς και των πόνων περιόδου. Η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι και οι δύο ισχυρότερες από την ασπιρίνη, αλλά η ναπροξένη κερδίζει ως το ισχυρότερο αναλγητικό που διατίθεται επί του παρόντος χωρίς ιατρική συνταγή. Τούτου λεχθέντος, τα ισχυρότερα φάρμακα συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών. Επομένως. είναι σημαντικό να σταθμίσετε τους κινδύνους σε σχέση με τις ανάγκες ανακούφισης του πόνου.
Αν έχετε ιστορικό γαστροεντερικά προβλήματα ή προβλήματα με τα νεφρά, θα πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς. Τέλος, τα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να αναμιγνύονται με αλκοόλ και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τα πάρετε εάν είστε έγκυος, έχετε αλλεργίες ή παίρνετε άλλα φάρμακα.
Τι είναι η παρακεταμόλη;
Παρόμοια με τα ΜΣΑΦ, η παρακεταμόλη είναι πρωταγωνιστής στην ανακούφιση από πονοκεφάλους, ήπιους πόνους και στη μείωση του πυρετού. Ωστόσο, η παρακεταμόλη δεν είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας και δεν αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που προκαλούνται από φλεγμονή, όπως το πρήξιμο. Επίσης, λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τα ΜΣΑΦ. Φαίνεται να επιδρά στις περιοχές του εγκεφάλου που λαμβάνουν μηνύματα πόνου και ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Επιπλέον, είναι πιο ήπια για το στομάχι και γενικά έχει λιγότερες παρενέργειες από τα ΜΣΑΦ. Γι’ αυτό συνιστάται για μακροχρόνια χρήση, για μικρά παιδιά και για έγκυες. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε την κατάλληλη δόση, για να αποφύγετε επιπλοκές. Σε πολύ υψηλές δόσεις, η παρακεταμόλη μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Ποιο είναι το καλύτερο αναλγητικό για κάθε τύπο πόνου;
- Το πρόβλημα: Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις
Οποιοσδήποτε τύπος οξέος πόνου, συνήθως από τραυματισμό ή υπερβολική χρήση μυών και αρθρώσεων, θα ανακουφιστεί από την αντιφλεγμονώδη δράση ενός ΜΣΑΦ (ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη). Η δοσολογία εξαρτάται από το πρήξιμο και το είδος του προβλήματος που εμφανίζεται. Για συνήθης πόνους ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας στη φιάλη. Όμως, για σοβαρό ή συνεχή πόνο που περιλαμβάνει οίδημα, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
- Το πρόβλημα: Συνεχής πυρετός
Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται κλασικά για την αντιμετώπιση του πυρετού. Αν και τα ΜΣΑΦ έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, η παρακεταμόλη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι. Ωστόσο, αν παίρνετε και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα ή τη γρίπη, που συχνά περιέχουν παρακεταμόλη, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η υπερβολική δόση παρακεταμόλης μπορεί να βλάψει το συκώτι.
- Το πρόβλημα: Αφόρητοι πόνοι περιόδου
Η κύρια αιτία των πόνων περιόδου είναι η απελευθέρωση προσταγλανδινών, η οποία προκαλεί τη σύσπαση της μήτρας. Τα καλά νέα είναι ότι τα ΜΣΑΦ λειτουργούν στοχευμένα για τη θεραπεία αυτού του είδους πόνου.
- Το πρόβλημα: Ένας συνεχής πονοκέφαλος
Τόσο η παρακεταμόλη, όσο και τα ΜΣΑΦ λειτουργούν αποτελεσματικά για την ανακούφιση από πονοκεφάλους. Συνεπώς, η επιλογή εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο κατάχρησης φαρμάκων, που υποχωρεί μόνο όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.
- Το πρόβλημα: Πόνος ημικρανίας
Ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους απλούς πονοκεφάλους. Το καλύτερο αναλγητικό για αυτές τις περιπτώσεις είναι η παρακεταμόλη και ένα υβρίδιο ΜΣΑΦ. Αν πιστεύετε ότι ο πονοκέφαλος σας είναι ημικρανία και δεν ανταποκρίνεται καλά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχουν πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία αντιμετωπίζουν κάτι περισσότερο από πόνο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως ναυτία και έμετο. Ορισμένα φάρμακα για την ημικρανία στοχεύουν και σε αυτά τα συμπτώματα.
Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου