21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Περπάτημα: Τόσα βήματα την ημέρα αντιμετωπίζουν την υπέρταση


Το περπάτημα είναι υγεία. Οι γιατροί συνιστούν καθημερινό περάτημα για καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και ως αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα την υπέρταση. Πόσα βήματα την ημέρα άραγε μπορούν να καταπολεμήσουν την υψηλή πίεση; Αμερικανοί επιστήμονες τώρα δίνουν την απάντηση.

Η Linda Pescatello είναι, καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας, Υγείας και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Εκείνη και ο Duck-chul Lee… καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, εξέτασαν αν οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης αυξάνοντας το καθημερινό περπάτημα, μία από τις πιο εύκολες μορφές σωματικής δραστηριότητας.

Περπάτημα και υπέρταση

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους 68 έως 78 ετών, οι οποίοι την ημέρα πριν τη μελέτη έκαναν κατά μέσο όρο 4.000 βήματα την ημέρα.

Οι ειδικοί τους ζήτησαν να αυξήσουν τα βήματα κατά 3.000 την ημέρα, υιοθετώντας τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής για 7.000 βήματα την ημέρα.

Οι ηλικιωμένοι μείωσαν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή τους πίεση κατά επτά και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα, μια μεταβολή που συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο κατά:

  • 11% για θάνατο από κάθε αιτία,
  • 16% για θάνατο από καρδιαγγειακά,
  • 18% για καρδιαγγειακή νόσο και
  • 36% για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα 7.000 βήματα αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιϋπερτασικά φάρμακα, βελτιώνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης ακόμα και για τους οκτώ από τους 21 συμμετέχοντες που ήδη ακολουθούσαν αντιϋπερτασική αγωγή.

Τι λένε οι ειδικοί

«Σε προηγούμενη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής εκτοξεύει την αποτελεσματικότητα της τελευταίας. Δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά μπορεί να αποτελέσει μέρος του θεραπευτικού οπλοστασίου» διευκρίνισε η Δρ. Pescatello.

«Είδαμε ότι ο όγκος της σωματικής δραστηριότητας έχει σημασία, όχι η ένταση» σχολίασε η Δρ Pescatello.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cardiovascular Development and Disease.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks