20 Ιουνίου 2024
27.5 C
Athens

Περίοδος: Αν αρχίσει πριν την ηλικία των 13 υπάρχει κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 


Τα κορίτσια που ξεκίνησε η περίοδος τους πριν από την ηλικία των 13 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, αργότερα, στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου στο BMJ Nutrition Prevention and Health.

Στις γυναίκες που ανέπτυξαν διαβήτη,  βρέθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης εμμηνόρροιας και του εγκεφαλικού πριν από την ηλικία των 65 ετών, ειδικά σε εκείνες που ξεκίνησαν τον μηνιαίο κύκλο τους απο ηλικία 10 ετών και κάτω.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι γυναίκες που είχαν την περίοδό τους σε πολύ μικρή ηλικία μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και επιπλοκές διαβήτη στην πρώιμη ενήλικη ζωή και στη μέση ηλικία, λέει η συν-συγγραφέας Sylvia Ley, PhD, RD, επίκουρη καθηγήτρια στο Tulane University School of Public. Υγεία και Τροπική Ιατρική στη Νέα Ορλεάνη.

«Αυτές οι γυναίκες θεωρούνται υψηλού κινδύνου και καλό είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο για άλλες αλλαγές πρώιμης έναρξης μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το προφίλ λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και την αρτηριακή πίεση στην πρώιμη και μέση ενήλικη ζωή», λέει ο Δρ Ley.

Τα ευρήματα προκαλούν σκέψη και οι κίνδυνοι που προσδιορίζονται εδώ θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω έρευνα, λέει η Yalda Afshar, MD, PhD, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο τμήμα μητρικής και εμβρυικής ιατρικής στο UCLA Health στο Λος. Άντζελες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λόγω του τρόπου σχεδιασμού της μελέτης, ο σύνδεσμος που βρίσκεται εδώ είναι απλά μια συσχέτιση – δεν έχει αποδειχθεί ότι όταν η περίοδος σας ξεκινάει σε μικρή ηλικία μπορεί να προκαλεί άμεσα αυξημένους κινδύνους για διαβήτη τύπου 2 ή εγκεφαλικό, λέει η Δρ. Afshar, η οποίά δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αλλά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με πολλές προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι αναπαραγωγικοί παράγοντες – όπως η ηλικία έναρξης της περιόδου ή η εμμηνόπαυση – επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη καρδιομεταβολική υγεία σας, λέει.

Περίοδος: Αν αρχίσει πριν την ηλικία των 13 υπάρχει κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 

Πότε τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο;

Η πρώτη περίοδος, που ονομάζεται εμμηναρχή, εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 10 και 16 ετών, με τη μέση ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι τα 11,9 έτη, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ωστόσο, και στα κορίτσια που ήρθε η περίοδός τους νωρίτερα: Ο αριθμός των εφήβων που ξεκίνησαν την πρώτη τους περίοδο μέχρι την ηλικία των 10 ετών αυξάνεται, από 7% των κοριτσιών το 1995, σε 10% το 2013 έως το 2017, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η περίοδος σε πολλά κορίτσια έρχεται τόσο νωρίς. Θα μπορούσε να σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού λίπους, καθώς και, τη γενετική, τη γενική υγεία, την ποιότητα της διατροφής, την άσκηση, την εποχή, ακόμη και το μέγεθος της οικογένειας.

Μελέτη συμπεριέλαβε έναν πιο διαφοροποιημένο πληθυσμό γυναικών

Ο Ley αναφέρει ότι η νεότερη ηλικία της πρώτης περιόδου – μαζί με την αύξηση του διαβήτη και των επιπλοκών του διαβήτη σε ενήλικες κάτω των 65 ετών των ΗΠΑ – ως λόγους για τη μελέτη. «Η ηλικία στην εμμηναρχή έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και με καρδιαγγειακή νόσο (CVD) ανεξάρτητα, αλλά παραμένει ασαφές εάν η ηλικία στην εμμηναρχή είναι παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές καρδιαγγειακής νόσου στις νεότερες γυναίκες με διαβήτη», λέει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 17.000 γυναίκες ηλικίας 20 έως 65 ετών. Στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) από το 1999 έως το 2018, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την ηλικία τους κατά την πρώτη έμμηνο ρύση. Από τους συμμετέχοντες, το 19% ήταν Ισπανόφωνοι, το 55% λευκοί, το 20% έγχρωμοι και το 6% άλλες φυλές.

Η σχετική ποικιλομορφία της μελέτης είναι σημαντική: Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι περισσότερες από τις υπάρχουσες μελέτες που εξετάζουν τη μικρότερη ηλικία στην έμμηνο ρύση, τον διαβήτη τύπου 2, τις επιπλοκές των καρδιακών παθήσεων ήταν κυρίως σε λευκούς αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Inscription diabetes type 2 and glucometer, syringes and medical equipment

Υψηλότεροι κίνδυνοι βρέθηκαν σε γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πολύ νωρίς

Συνολικά, το 10,2% των γυναικών είχαν διαβήτη τύπου 2 και από αυτές, το 11,5% είχε καρδιαγγειακή νόσο, που ορίζεται ως στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδος ήρθε στην ηλικία των 13 ετών, εκείνες που είχαν την πρώτη τους περίοδο σε:

  • 10 ετών και κάτω είχαν 32% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. 
  • Τα 11 χρόνια είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
  • Τα 12 χρόνια είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα προσαρμόστηκαν στην ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα, την εκπαίδευση, το εισόδημα, την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, την κατάσταση καπνίσματος, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). 

Μεταξύ των γυναικών με διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση στην ηλικία των 13 ετών, εκείνες που την είχαν στην ηλικία των 10 ετών ή μικρότερη είχαν περισσότερο από διπλάσιο (166%) κίνδυνο εγκεφαλικού – αλλά όχι στεφανιαίας νόσου ή καρδιαγγειακής νόσου ασθένεια γενικά, μετά από προσαρμογή για αυτές τις πολλαπλές μεταβλητές.

Ομοίως, μεταξύ των γυναικών με διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνες που ήρθε η πρώτη τους περίοδος στην ηλικία των 13, ο αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό ήταν: 

  • 81% υψηλότερο για εκείνες που η πρώτη περίοδος ήρθε στην ηλικία των 11 ετών 
  • 32% υψηλότερα για εκείνες που η πρώτη περίοδος ήρθε στην ηλικία των 12 ετών 
  • 15% υψηλότερο για εκείνες που η πρώτη περίοδος ήρθε στην ηλικία των 14 ετών

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι ως μελέτη παρατήρησης, δεν έχει αποδειχθεί ότι η πρώιμη  περιόδος προκαλεί αυξημένους κινδύνους, αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «η πιο νεαρή ηλικία για τη πρώτη περίοδο μπορεί να είναι ένας από τους πρώιμους δείκτες ζωής  της καρδιομεταβολικής νόσου.”

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μελέτες κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε εθνοτικά διαφορετικές ομάδες γυναικών

«Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν μια άλλη διάσταση στους πιθανώς λιγότερο κατανοητούς καθοριστικούς παράγοντες του καρδιομεταβολικού κινδύνου, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν σχετικά υποεκπροσωπηθεί σε αυτόν τον τομέα της έρευνας», δήλωσε η Sumantra Ray, PhD, εκτελεστική διευθύντρια του NNEdPro Global Center for Nutrition and Health στο. Cambridge, Αγγλία, σε δελτίο τύπου.

«Και παρέχουν μια σαφή κατευθυντήρια γραμμή για την ανάγκη σχεδιασμού παρεμβατικών μελετών που εξετάζουν την πρόληψη της καρδιομεταβολικής νόσου σε εθνοτικά διαφορετικές ομάδες γυναικών που ξεκινούν την έμμηνο ρύση σε νεαρή ηλικία», είπε ο Δρ Ρέι.

Ο εντοπισμός τροποποιήσιμων και μη παραγόντων κινδύνου για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να βελτιστοποιήσουν τις παρεμβάσεις και να διατηρήσουν τους ανθρώπους πιο υγιείς, λέει η Afshar.

Flat lay with sanitary pads on red background, top view

Πώς μπορεί η ηλικία που ξεκινάει η περίοδος σας να επηρεάσει τον κίνδυνο T2D ή εγκεφαλικού;

Εάν υπάρχει σύνδεση, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε οιστρογόνα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και οι πρώιμες περίοδοι έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, έγραψαν.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Οι συσχετίσεις μεταξύ της ηλικίας στον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο και των επιπλοκών του εγκεφαλικού αποδυναμώθηκαν ελαφρώς μετά τον υπολογισμό του βάρους, αν και παρέμειναν στατιστικά σημαντικές, έγραψαν οι συγγραφείς. Αυτό υποδηλώνει ότι το σωματικό λίπος μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επίπεδα παιδικού βάρους και παχυσαρκίας σχετίζονται με μικρότερη ηλικία στην έμμηνο ρύση και με καρδιομεταβολικά νοσήματα αργότερα στη ζωή, ανέφεραν.

Συμβουλές ειδικών για γυναίκες που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο

Γυναίκες που ήρθε η περίοδός τους νωρίς – ειδικά σε ηλικία 10 ετών ή μικρότερη – μπορεί να θέλουν να συζητήσουν προληπτικά τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου με τον παροχέα υγείας τους και να προσέξουν τις αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και στην αρτηριακή πίεση κατά την πρώιμη και μέση ενήλικη ζωή, λέει ο Ley.

Η Afshar ελπίζει ότι μελέτες όπως αυτή θα αφαιρέσουν τα στίγματα γύρω από τη συζήτηση για τη περιόδος. «Ελπίζω ότι τα ευρήματα θα αποτελέσουν ώθηση για τα άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας να συζητήσουν τα ιστορικά εμμήνου ρύσεώς τους με τους γιατρούς τους, νωρίς και πιο άνετα, λέει.

Άρθρα Υγείας 

Πηγή 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks