22 Μαΐου 2024
26.9 C
Athens

Περίοδος: Δεν σταματάει μέσα στο νερό


Όσον αφορά την περίοδο, υπάρχουν πολλοί μύθοι.

Από την προσέλκυση καρχαριών (όπου δεν ισχύει κάτι τέτοιο) μέχρι ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου (όπου είναι δυνατόν), ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε την παραπληροφόρηση είναι να το συζητήσετε.

Έτσι, είτε πηγαίνετε στην παραλία είτε περάσετε μια μέρα στην πισίνα, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο και το νερό.

Μπορεί να μην ρέει τόσο πολύ, αλλά στην πραγματικότητα δεν σταματά

Αν και μπορεί να φαίνεται έτσι, η περίοδός σας δεν σταματά πραγματικά όσο βρίσκεστε στο νερό. Αντίθετα, μπορεί απλά να αντιμετωπίζετε μείωση της ροής λόγω της πίεσης του νερού. Αλλά, η περίοδός σας εξακολουθεί να ρέει, απλά όχι έξω από το σώμα σας με τον ίδιο ρυθμό.

Με άλλα λόγια: Χρειάζεστε ακόμα προστασία για να αποτρέψετε τη διαρροή

Ακριβώς επειδή η περίοδός σας δεν είναι τόσο ενεργή όσο βρίσκεστε στο νερό, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τελείως – ειδικά αν μετακινείστε συχνά μέσα και έξω από τη θάλασσα.

Εάν ανησυχείτε μήπως κάποιος παρατηρήσει ότι έχετε περίοδο (όχι ότι είναι κάτι που πρέπει να ντρέπεστε!), προσπαθήστε να μην αγχώνεστε. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να αποφύγετε εντελώς το νερό.

Ωστόσο, έχετε μερικές διαφορετικές επιλογές!

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη της διαρροής όταν βρίσκεστε στο νερό την περίοδο σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η δική σας άνεση.

Είτε χρησιμοποιείτε ταμπόν είτε κάτι διαφορετικό, η αλλαγή του προϊόντος της εμμήνου ρύσεως πρέπει να γίνεται πριν και μετά για να αποτρέψετε τις διαρροές.

Ταμπόν

Περίοδο: Δεν σταματάει μέσα στο νερό

Τα ταμπόν είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση της περιόδου ενώ κολυμπάτε.

Είναι διακριτικά και εύχρηστα και το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να έχετε έννοια είναι να κρύψετε το κορδόνι στο μαγιό σας.

Απλώς φροντίστε να αλλάζετε συχνά το ταμπόν σας, να χρησιμοποιείτε τη χαμηλότερη δυνατή απορρόφηση και να πλένετε τα χέρια σας πριν τη χρήση.

Εάν δεν το κάνετε αυτό, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS). Μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Καλό είναι να μην το ρισκάρετε!

Κύπελλα περιόδου

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσης είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για το κολύμπι κατα τη διάρκεια της περιόδου σας.

Γενικά θεωρούνται πιο ασφαλή από τα ταμπόν και συλλέγουν περισσότερο αίμα από τα ταμπόν ή τα επιθέματα. Πολλά είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, κάτι που είναι πάντα ένα μπόνους.

Δυστυχώς, τα κύπελλα περιόδου δεν είναι τα πιο εύκολα στη χρήση, αλλά συνηθίζονται με την εξάσκηση.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι το αλλάζετε κάθε 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με τη ροή σας, και να κάνετε πάντα καλή υγιεινή.

Δίσκοι περιόδου

Αν και οι δίσκοι περιόδου δεν είναι τόσο δημοφιλείς, εξακολουθούν να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη διαρροών κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Παρόμοια με τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, αυτοί οι δίσκοι συλλέγουν αίμα και δεν απορροφούν. (όπως τα ταμπόν).

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι δίσκοι εμμήνου ρύσεως είναι πιο άνετοι από τα κύπελλα ή τα ταμπόν, γεγονός που τους καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για οποιονδήποτε έχει ενεργό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, οι δίσκοι εμμήνου ρύσεως έχουν πολλά από τα ίδια μειονεκτήματα με τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως. Δεν είναι εύκολο να εισαχθούν (ειδικά στην αρχή). Οι περισσότεροι δίσκοι εμμήνου ρύσεως δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενοι, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να φέρετε ένα ή δύο έξτρα μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης.

Μαγιό για περίοδο

Χάρη στην τεχνολογία (και σε μερικές πολύ καλές εταιρείες), υπήρξε μια αύξηση στα φιλικά για την περίοδο εσώρουχα και μαγιό που κάνουν το κολύμπι όταν έχετε περίοδο παιχνιδάκι.

Αντί να ανησυχείτε για ποιο προϊόν να βάλετε, μερικά μαγιό έχουν ενσωματωμένη την προστασία για διαρροές. Αρκετές εταιρείες, όπως η Ruby Love, προσφέρουν μαγιό φιλικά για την περίοδο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα ζευγάρι εσώρουχα φιλικά για την περίοδο από την Thinx, τα οποία μπορούν να φορεθούν κάτω από το αγαπημένο σας μαγιό.

Ωστόσο, τα μειονεκτήματα αυτών των ρούχων περιόδου, είναι για αρχή η τιμή τους. Επιπλέον, δεν συνιστάται πάντα για μεγάλες ροές και θέλουν πλύσιμο μετά από κάθε χρήση.

Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιειτε τα μαγιό αυτά ως δευτερεύοντα αλλά να φοράτε και κάποιο ταμπόν ή κύπελο ως κύρια μορφή προστασίας.

Η σερβιέτα και τα σερβιετάκια δεν είναι καλή επιλογή

Δεν είναι ότι δεν μπορείτε να φοράτε σερβιέτα στο νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, αλλά γενικά δεν συνιστάται.

Αυτά τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα για να απορροφούν υγρά, επομένως δεν πρόκειται να απορροφήσουν μόνο την περίοδό σας αλλά και το νερό γύρω σας, πράμα που μπορεί να γίνει πολύ άβολο.

Επιπλέον, η κόλλα δεν κολλάει πάντα καλά στο ύφασμα του μαγιό, επομένως υπάρχει κίνδυνος να σας φύγει μέσα στο νερό.

Αλλά αν δεν θέλετε κάτι άλλο, δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι δεν μπορείτε να τις φοράτε. Απλώς έχετε το νου σας μην σας φύγει και να αλλάζετε συχνά.

Sanitary pads frame on pink background, space for text

Άλλοι μύθοι που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Μύθος #1: Όλοι θα ξέρουν ότι έχετε περίοδο

Δεν ισχύει αυτό. Τα προϊόντα περιόδου λειτουργούν πολύ καλά, επομένως κανείς δεν θα το μάθει αν δεν θέλετε να το μάθει.

Μύθος #2: Θα διαρρεύσει στο νερό

Κοιτάξτε, αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Επίσης, ακόμα κι αν έχετε διαρροή στο νερό, πρόκειται να διαλυθεί σε ένα πολύ μεγάλο όγκο νερού – επομένως οι πιθανότητες να το παρατηρήσει κάποιος είναι ελάχιστες έως καθόλου.

Μύθος #3: Το κολύμπι με περίοδο είναι ανθυγιεινό

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις δημόσιες πισίνες είναι εκεί για να διατηρούν τα πράγματα καθαρά. Βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης οποιωνδήποτε ασθενειών που μεταδίδονται με το αίμα, οπότε είστε καλά.

Μύθος #4: Η περίοδος προσελκύει τους καρχαρίες

Οι καρχαρίες έχουν πολύ καλή αίσθηση  όσφρησης, επομένως εντοπίζουν πολλά περισσότερα από αίμα στο νερό.

Αισθάνονται επίσης τα ούρα και άλλα σωματικά υγρά – τα οποία δεν τους αρέσουν- που θα αποτρέψουν ακόμη και τον πιο περίεργο καρχαρία από το να σας πλησιάσει.

Ανησυχείτε ακόμα; Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι οι περίοδοι αυξάνουν την πιθανότητα επίθεσης από καρχαρία.

Μπόνους: Η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τυχόν κράμπες που σχετίζονται με τη περίοδο

Μια μελέτη του 2018 εξέτασε 70 άτομα που εμφανίζουν έντονα συμπτώματα περιόδου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κολύμβηση (όπως και κάθε αερόβια άσκηση) μείωσε σημαντικά πολλά από τα σωματικά και ψυχολογικά τους συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι η ενασχόληση με κάποια ελαφριάς έντασης σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να βρείτε ανακούφιση.

Η κατώτατη γραμμή

Αν και η περίοδός σας δεν είναι πάντα το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος να σας παραγκωνίσει.

Είτε η περίοδός σας ήρθε στις διακοπές είτε οι φίλοι σας σας προσκάλεσαν σε ένα αυτοσχέδιο ταξίδι στην πισίνα, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διαχείριση της απολαμβάνοντας το νερό.

Κάντε ότι σας κάνει χαρούμενη. Αν αυτό συνεπάγεται με παραλία, τότε βουτήξτε!

Περίοδο: Δεν σταματάει μέσα στο νερό

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks