16 Ιουλίου 2024
33.7 C
Athens

Πατάτες: Πρέπει να τις τρώτε αν έχουν βγάλει φύτρες;


Οι πατάτες μπορούν να μαγειρευτούν με αμάτρητους τρόπους και αποτελούν ένα από τα κυριότερα στοιχεία της διατροφής μας. Θα έχουμε παρατηρήσει βέβαια πως όταν μείνουν για παραπάνω καιρό, οι πατάτες βγάζουν φύτρες. Είναι ασφαλές να τις φάμε τότε; Η επιστήμη απαντά.

Όταν αφεθούν για πολύ καιρό, οι πατάτες μπορούν να αρχίσουν να βγάζουν φύτρες. Αυτό δημιουργεί το δίλημμα για το αν η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής, ή όχι.

Από την μία πλευρά, ορισμένοι θεωρούν ότι οι πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση, αρκεί να αφαιρέσετε τα βλαστάρια. Από την άλλη, πολλοί προειδοποιούν ότι οι πατάτες με βλαστάρια είναι τοξικές και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, μέχρι και θάνατο.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες

Οι πατάτες είναι φυσική πηγή σολανίνης (solanine) και χακονίνης (chaconine). Πρόκειται για δύο γλυκοαλκαλοειδείς (glycoalkaloid) ενώσεις, που βρίσκονται φυσικά και σε διάφορα άλλα τρόφιμα, όπως οι μελιτζάνες και οι ντομάτες.

Σε μικρές ποσότητες, τα γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών ιδιοτήτων και των επιδράσεων στην μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν τοξικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Καθώς μια πατάτα βγάζει φύτρες, η περιεκτικότητά της σε γλυκοαλκαλοειδή αρχίζει να αυξάνεται. Επομένως, η κατανάλωση πατατών που έχουν βλαστάρια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες αυτών των ενώσεων στο οργανισμό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες έως και μια ημέρα μετά την κατανάλωση τέτοιων πατατών.

Σε χαμηλότερες δόσεις, η υπερβολική κατανάλωση γλυκοαλκαλοειδών οδηγεί συνήθως σε:

  • έμετο
  • διάρροια
  • κοιλιακό άλγος

Όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν:

  • χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • γρήγορο καρδιακό παλμό
  • πυρετό
  • πονοκεφάλους
  • σύγχυση
  • σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο

Επιπλέον, μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πατατών με φύτρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες είναι σώφρον να μην τρώνε ποτέ πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες.

Γίνεται να αφαιρέσουμε τις τοξικές ενώσεις από τις πατάτες με φύτρες;

Τα γλυκοαλκαλοειδή συγκεντρώνονται περισσότερο στα φύλλα, τους ανθούς και τις φύτρες της πατάτας. Εκτός από τα βλαστάρια, η πράσινη απόχρωση και η πικρή γεύση είναι τρία σημάδια ότι τα γλυκοαλκαλοειδή σε μια πατάτα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.

Ως εκ τούτου, το να κόψετε τις φύτρες και τα πρασινωπά μπαλώματα από την πατάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τοξικότητας. Επιπλέον, το ξεφλούδισμα και το τηγάνισμα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων γλυκοαλκαλοειδών. Το βράσιμο, το ψήσιμο και ο φούρνος μικροκυμάτων φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση.

Τούτου λεχθέντος, είναι προς το παρόν ασαφές εάν αυτές οι πρακτικές είναι επαρκείς για να σας προστατεύσουν επαρκώς και με συνέπεια από την τοξικότητα των γλυκοαλκαλοειδών.

Για τον λόγο αυτό, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, προτείνει να πετάτε τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες, ή έχουν πρασινίσει.

Τι να κάνετε για να μην βγάζουν φύτρες οι πατάτες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποφύγετε την αποθήκευσή τους και να τις αγοράσετε μόνο όταν σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε.

Επιπλέον, η απόρριψη των χαλασμένων πατατών και η εξασφάλιση ότι οι υπόλοιπες είναι εντελώς στεγνές πριν τις αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα βλάστησης.

Ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι πρέπει επίσης να αποφεύγεται η αποθήκευση πατατών μαζί με κρεμμύδια, καθώς η τοποθέτηση των δύο μαζί μπορεί να επιταχύνει την βλάστηση. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πρακτική.

Πηγή: healthline.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks